De rand van je breiwerk kan er soms rommelig uitzien.Dat komt doordat de eerste en laatste steken maar aan één steek vastzitten. Omdat de kant er dus rommelig uit kan zien, leren we vaak om de eerste steek af te halen. Dan krijg je een nette zijkant en we wennen onszelf aan om altijd de eerste steek af te halen.
Een kantsteek is een breisteek die wordt gebruikt aan het begin en aan het einde van elke toer om het breiwerk stevig en elastisch te maken. Het resultaat is dat de zijkanten van jouw breiwerk niet lubberen, maar een stuk netter ogen.
Voor een stevige kantsteek voor bijvoorbeeld een vest zonder biezen ga je als volgt te werk: 1e steek av afhalen, dan de draad over naald naar achter en je toer verder af breien.In de teruggaande naald brei je de omslag en de volgende steek recht samen en brei je de toer verder af.
Als je geen kantsteek maakt, kunnen de randen slordiger zijn. Kantsteken zorgen dus eigenlijk voor een nettere rand. Maar ze kunnen ook decoratief zijn of ervoor zorgen dat de randen minder of niet opkrullen. Meestal zie je ze bij tricotsteek (ja, tricotsteek krult), maar eigenlijk kan je ze met elke steek toepassen.
De patentsteek oftewel de brioche stitch is een mooie steek die gelijk een comfortabel en dik effect geeft aan je kol of sjaal, zeker als die gebreid wordt met een wat dikker garen. Deze steek geeft ook een heel mooi effect als je hem met twee kleuren breit.
Beginnen met Breien
Als het om breien gaat wordt er vaak gepraat over 'wol', maar daar vallen dus ook katoengaren en acrylgaren onder. Het enige wat je nodig hebt om te beginnen met breien zijn breinaalden en garens, waar we je graag meer over vertellen zodat je meteen van start kunt gaan.
Het komt door de steek die je gebruikt. Bij sommige steken krult je breiwerk, bij andere steken niet. Één van de steken waarbij je breiwerk gaat krullen is de tricotsteek. Dat is de steek die het allermeest gebruikt wordt (één toer recht, één toer averecht).
Rondbreinaalden zijn geschikt voor verschillende projecten. Naast naadloze kledingstukken, zijn ze ook handig voor het breien van grotere platte stukken, zoals dekens en sjaals. Daarnaast kunnen ze worden gebruikt voor kantbreiwerk en het maken van ronde projecten, zoals mutsen en sokken.
Een onderzoek aan de universiteit van Harvard wijst uit dat breien een ontspanningsreactie opwekt, de hartslag met gemiddeld elf slagen per minuut verlaagt en de bloeddruk doet dalen. Het tikken van de naald lijkt bovendien op een kalmerend mantra dat stress wegneemt.
Tweede naald; 1e steek recht afhalen (kantsteek), dan *1 steek recht breien, 2e steek recht breien maar steek de naald daarbij in de lus onder de steek op de naald, zodat die valt. * Herhaal van * tot * en brei de laatste steek averecht (kantsteek).
De patentsteek brei je standaard 1 steek recht en 1 steek averecht en zorgt ervoor dat je steeds de steken breit zoals ze zich voordoen. Zo komen alle rechte steken netjes boven elkaar en de averechte steken ook. In de loop van de tijd zijner er verschillende manieren ontstaan om deze mooi steek te breien.
Verdraaid recht breien is letterlijk de steken verdraaid breien. Door de steken te verdraaien komt er extra rek. Dit is een handige eigenschap voor een boord. Hier vind je verdraaid gebreide steken dan ook vaak terug.
- De goede kant van je breiwerk is in principe de kant met de v-tjes, de achterkant heeft ribbels. Dit is als je 1 toer recht 1 toer averecht breit = tricotsteek. - In je breiboek staat dat het draadje van de opzet links moet zijn voor de goede kant, maar dit is mede afhankelijk van de opzetmethode.
Een kantsteek is een steek die aan het begin en aan het eind van elke naald gemaakt wordt.Het doel is om een nette rand langs je breiwerk te maken. Een kantsteek wordt meestal anders gebreid dan de rest van het breiwerk. Een van de dingen waar ik me heel erg aan kan ergeren in een breiwerk zijn rommelige randen!
More videos on YouTube
Wikkel de draad om de naald zo vaak als het aantal steken dat u op wilt zetten. Houd ongeveer 10 cm draad over aan het begin (we zetten er tevens een knoop in om te markeren hoeveel draad er over is wanneer u klaar bent met opzetten).
Hoe moet je breien met een dubbele draad? Eigenlijk is het breien met dubbele draad net zo makkelijk als het breien met gewoon één draad. Je breitechniek is precies hetzelfde. Dus daar waar je normaal gesproken één draad in je hand houdt om de steek mee te breien, daar heb je nu twee draden op dezelfde manier vast.
Het breien van Jacquard gebeurt met behulp van een telpatroon.Ter vermijding van strak trekken van het breiwerk, worden er meestal niet meer dan 4 steken van een kleur achter elkaar gebreid. Tijdens het breien worden minstens twee kleuren gebruikt, die op aparte bollen zijn opgewonden.
Bij het breien van een sjaal in tricotsteek zullen de zijkanten vaak omkrullen. Om dit te voorkomen kun je de eerste 3 tot 5 steken van de naald recht breien op zowel de rechte als de averechte kant.
Een 'yoke' is een in het rond gebreide kraag vanaf de nek tot over de schouders, zoals je vaak ziet bij een trui, vest of poncho. Deze kan op verschillende manieren bewerkt zijn, bijvoorbeeld met kabels, kralen of geometrische figuren. Of met een fair isle-patroon, zoals in Foxglove, het vest waar mijn keuze op viel.
De tricotsteek is een combinatie van de rechte steek en de averechte steek. Dit betekent dat er in de heengaande naald de steek recht gebreid wordt en in de teruggaande naald de steken averecht gebreid wordt. Door dit te doen krijg je een gladde en een kant met kleine lusjes.
Truien en andere soorten kleding worden vaak gebreid. Kleding haken en knuffels breien kan natuurlijk ook! Verder vinden de meeste mensen haken iets makkelijker dan breien. Maar voor beide technieken geldt: iedereen kan het leren!
Rechte steek
Heb je het opzetten van steken eenmaal in de vingers, dan kun je beginnen met breien. Het makkelijkst om aan te leren is de rechte steek (ook wel de ribbelsteek genoemd). Het is de basis van het breien en je kunt het in veel werken gebruiken.
Leren breien is echt niet moeilijk. Je hebt garen, breinaalden en een beetje geduld nodig en voor je het weet brei je je eerste sjaal. Het is heel handig als je iemand kent die je breien wilt leren.