De aanwezigheid van een zwarte lijn kan wijzen op een onderliggende moedervlek. Blauwe verkleuring is meestal te wijten aan bloedophoping na een trauma. Witte vlekken of lijnen kunnen het gevolg zijn van een ontwikkelingsstoornis van de nagel, een trauma of infectie.
Melanonychia door overactiviteit van de melanocyten
Wanneer melanocyten in de nagelmatrix om de een of andere reden 'ontwaken' en melanine pigment beginnen te produceren wordt dit pigment in de zich vormende nagelplaat opgenomen en ontstaat een donkere streep op de nagel (melanonychia striata).
Een nagel melanoom (ook wel subunguaal melanoom genoemd) dat wijst op huidkanker is zeer zeldzaam, maar het is doorgaans ook agressiever dan andere melanomen op het lichaam. Zoiets simpel als een lijntje op de nagel kan een indicatie zijn van sluimerende huidkanker met uiteraard grote gevolgen voor de gezondheid.
Als je deze lijnen hebt, duiden ze meestal op een tekort aan eiwitten of zink in je lichaam. De lijnen worden veroorzaakt door een onderbreking in de groei van de nagel, wat komt doordat de nagel niet voldoende stoffen of bloedtoevoer heeft gekregen.
Dit kunt u doen aan geribbelde nagels
Gebruik eens een nagelolie of -crème. Dit helpt het vocht- en vet gehalte in nagels op peil te houden. Het knippen en bijvijlen van de nagels kan ook bijdragen een het verdwijnen van de ribbels. Maar ook voldoende drinken en een gezond en gevarieerd eetpatroon heeft invloed.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Wat is de oorzaak van geribbelde nagels? In de meeste gevallen is de oorzaak van geribbelde nagels te vergelijken met de oorzaak van huidrimpels. Als de huid veroudert en/of uitdroogt ontstaan er vaak huidrimpels doordat de cel vernieuwing vertraagt en de elasticiteit van de huid afneemt. Dit gebeurt ook met je nagels!
Horizontale groeven/ deuken op de nagel. Deze aandoening krijgt men bij een verstoorde nagelgroei en zit men vaak bij patiënten die chemotherapie hebben. Het kan ook ontstaan bij koorts.
Het nagelmelanoom ontstaat meestal in de nagelmatrix. Het uit zich als een gepigmenteerde langwerpige streep in de nagel. De gepigmenteerde band/streep is vaak donker bruin of zwart van kleur, met een grillige rand. De gekleurde streep is bij de nagelriem vaak breder dan bij het uiteinde van de nagel.
Als de huid rond je zwarte nagels rood of vochtig is, dan zit daar waarschijnlijk een ontsteking. De genezing kan dan een langdurige aangelegenheid worden. Ga langs de huisarts om een chronische infectie te voorkomen.
Wanneer er rode lijntjes onder de nagels te zien zijn kan dat een teken van een splinterbloeding zijn. Daarbij is er sprake van bloedinkjes onder de nagels. Die kunnen veroorzaakt zijn door een blessure, en gaan meestal vanzelf over. Maar er kan ook iets ernstigers in het spel zijn: bacteriële endocarditis.
Een melanoom kan ontstaan uit een goedaardige of onrustige moedervlek of in een van te voren “gave” huid. Melanomen kunnen op alle plaatsen van het lichaam voorkomen. Bij vrouwen komt deze huidkanker wat vaker voor op de benen; bij mannen op de romp.
Een melanoom kan ontstaan uit een bestaande moedervlek of plotseling uit pigmentcellen in een voorheen 'gave' huid. Een melanoom komt steeds vaker voor, vooral bij mensen met een blanke huid. In Nederland worden per jaar bijna 3000 nieuwe melanomen (ongeveer 10% van alle gevallen van huidkanker) ontdekt.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Het gebeurt nog weleens dat mensen uit onwetendheid hun nagelriemen wegknippen. De matrix van de nagels ligt dan open en de huid wordt dan heel gevoelig voor infecties. Een infectie herken je aan kloppende, rode en pijnlijke vingertoppen, zwelling van de nagelriemen en pus. In ernstige gevallen kan er koorts optreden.
Schoonmaakmiddelen en nagellakremover met aceton maken je huid en nagelriemen droog. Maar ook de droge lucht in huis, bijvoorbeeld door de verwarming, kan vocht uit je huid onttrekken waardoor je huid droog wordt. Je huid voelt ruw en trekkerig en er ontstaan gemakkelijk velletjes of barstjes.
Blauwe vingernagels worden veroorzaakt door een laag niveau of gebrek aan zuurstof in de rode bloedcellen. Deze aandoening staat bekend als cyanose. Het treedt op als er niet genoeg zuurstof aanwezig is in het bloed, waardoor de huid of het membraan onder de huid een paarsachtig blauwe kleur krijgt.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
Veel B-vitamines zijn inderdaad nodig voor de algehele gezondheid van de nagels, met name: vitamine B2, B3, B5 en B8. Wanneer het lichaam voldoende van deze B-vitamines binnenkrijgt, zal het nemen van extra B-vitamines geen effect hebben op de gezondheid van de nagels.
Wat zijn de halve maantjes? De halve maantjes zijn de lichtere stukjes op de nagel die grenzen aan de nagelriem. Deze worden in de medische wereld ook wel lunula genoemd, wat Latijns is voor maantje. De lunula is feitelijk het orgaan dat je nagel maakt en loopt onder de nagelriem nog iets verder door.
Bij de vroegdiagnostiek van melanomen inspecteert de huisarts de huidafwijking op kenmerken die op maligniteit kunnen wijzen. Hierbij komen veel kenmerken uit de klinische diagnostiek van AN aan bod, die men echter anders moet wegen: Asymmetrie: grilligheid van vorm pleit voor een melanoom.
Een uitzaaiing van een melanoom gaat meestal via de lymfebanen in de huid. De lymfebanen komen uit in de lymfeklieren. Wanneer in een lymfeklier een uitzaaiing zit, is deze meestal te voelen als een stevig bolletje onder de huid dat ongeveer 2 tot 3 centimeter groot is.
Voor de puberteit komt het melanoom uiterst zelden voor. Daarna kan het op elke leeftijd ontstaan, maar meestal bij mensen die tussen de 30 en 60 jaar oud zijn. Het aantal patiënten met een melanoom is de laatste vijftien jaar sterk toegenomen, mogelijk vanwege een toegenomen blootstelling aan ultraviolette straling.
Let bij de controle vooral op de volgende plekken: nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop. wondjes die niet goed genezen. bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
Wat is de overleving van melanoom? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 90 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.