Hoe ziet cutis marmorata eruit ? Vlak na de geboorte tot zelfs enkele maanden daarna ontstaat er een vertakte vaatpatroon op een lichaamsdeel. De kleur van de vaatpatronen kan door lichaams – en omgevingstemperatuur wisselen van lichtroze tot paarsblauw. Het aangedane lichaamsdeel ziet er “gemarmerd” uit.
Bij een gezonde, vitale mens duidt de gemarmerde huid op een slechte doorbloeding, die zich, na een kort oponthoud in een warme omgeving, weer zou moeten herstellen. Zodra de bloedvaten zich opnieuw verwijden en er voldoende bloed door de aderen stroomt, krijgt de huid weer een egale kleur.
Kenmerkend is een wisselende verkleuring van de huid van het been, met guirlande begrenzing. De bleekheid van de eilandjes binnen de paarse randen wijzen op een (mogelijk compensatoir) verminderde doorbloeding van de huid.
Het is een onschuldige aandoening die ontstaat doordat de oppervlakkige bloedvaten in de huid abnormaal verwijd zijn. Bij temperatuurwisselingen, bijvoorbeeld bij in en uit bad gaan, is het goed te zien. Bloedvaten horen samen te trekken of juist wijder te worden bij temperatuurwisseling.
Wat is de behandeling van erythema ab igne ? In een vroege fase kan de aandoening verdwijnen als de oorzakelijke warmtebron wordt vermeden. Om het herstel te bespoedigen kan er op de huid een crème worden aangebracht bevattende 5-fluorouracil (Efudix ® ) of vitamine A-zuur (Acid a Vit ®).
Als het koud is (onder de 10 tot 15 graden) kunnen de bloedvaatjes in de huid tijdelijk vernauwen en verkrampen. Als het bloed niet goed doorstroomt ontstaat er stuwing en/of een tekort aan zuurstof in de huid. De huid wordt rood of blauwrood, gaat zwellen en ontsteken, waarbij ook blaren en wondjes kunnen ontstaan.
Hoe meer zuurstof de rode bloedcellen bevatten, hoe roder het bloed. Als een rode bloedcel in de haarvaten zuurstof heeft afgestaan stroomt het zuurstofarme bloed via het aderstelsel naar de longen om daar weer zuurstof op te nemen. Het zuurstofarme bloed geeft de aderen onder de huid hun blauwige kleur.
Wanneer je vingers of tenen wit of blauw zien, past dit bij het fenomeen van Raynaud.” Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer naar je vingers of tenen tijdelijk stopt. Dit zorgt ervoor dat je vingers of tenen gevoelloos raken en verkleuren.
Perniones zijn wintertenen of -voeten. Perniones is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauwrood gaat zien.
Eén van de bekendste oorzaken van koude handen en voeten is een verminderde doorbloeding. De bloedvaten functioneren niet optimaal en zijn bijvoorbeeld vernauwd. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij stress, maar ook als je diabetespatiënt bent.
Kunnen koude handen en voeten kwaad? "Meestal niet. Zeker als het buiten koud is, is het een normale lichaamsreactie. Bij ongeveer 5 procent van de gezonde bevolking is het mechanisme van het sluiten van de kleine bloedvaatjes overactief of overgevoelig.
Doorbloeding verbeteren
Gezonde voeding en het drinken van voldoende water zijn natuurlijk goed voor het lichaam, maar bevorderen eveneens de bloedsomloop. Het gebruik van magneten of een koudebehandeling zijn alternatieve manieren om de doorbloeding extra te stimuleren.
Enkele tips voor het dagelijks leven
Vermijd hete douches en laat aan het einde van de douche koud water op je benen stromen, van beneden naar boven, om de bloedcirculatie te stimuleren. Masseer je benen, van beneden naar boven, om het bloed in je benen naar boven te stuwen.
Je ziet je handen elke dag, maar vaak besteed je er niet te veel aandacht aan. Toch kan het lonen om dit lichaamsdeel grondig te bestuderen, alles van broze nagels tot bevende vingers kan een teken zijn dat er iets foutloopt in je lichaam. Als je handen oncontroleerbaar beginnen te beven, is dat geen reden tot paniek.
Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u aanvallen van koude, gevoelloze vingers of tenen. Ze zijn eerst wit, dan paars en rood. Ze gaan tintelen en gloeien. De aanvallen komen door tijdelijk minder bloed in vingers of tenen.
Gebruik bij het wassen van de handen een hele milde zeep, zoals een wasgel voor baby's. Was de handen ook niet met heet water en smeer ze meteen in na het afdrogen. Vermijd antibacteriële zepen, deze zijn extreem uitdrogend.
Deze gezonde kruidenthee bestaat uit paardenbloem, salie, meidoorn, bloedwortel, tijm en lavendel. Om bloedsomloop thee te zetten overgiet je 1-2 theelepels kruiden met een theekopje kokend water en laat je dit 10 minuten trekken. Laten afkoelen en kleine slokjes drinken, doe dit 3 keer per dag.
Fruit. Veel fruit eten draagt bij aan een gezond hart. Vooral kersen en blauwe bessen zitten vol met antioxidanten, zoals vitamine E en C. Ook andere vruchten bevatten veel van deze stoffen.
Bij een doppleronderzoek meet de vaatlaborant met geluidsgolven de snelheid en de richting van de bloeddoorstroming in uw bloedvaten. het doppleronderzoek wordt gecombineerd met bloeddrukmetingen. Dit kunnen metingen van de bloedvaten in de benen, armen, vingers of tenen zijn.
Door allerlei oorzaken kan het gebeuren dat de gevoelszenuwen naar en in je voeten niet goed functioneren, waardoor je voeten heel koud aanvoelen. Bijvoorbeeld door diabetes, beknelling of beschadiging van een zenuw, reuma, een rughernia, infecties of vitaminetekorten.
Twee van de meest voorkomende oorzaken van koude voeten zijn een verminderde bloedcirculatie in de ledematen of een probleem met het gevoel van de zenuwen. Een oorzaak van verminderde bloedcirculatie is atherosclerose, waarbij de slagaders vernauwd raken door vetafzettingen en de bloedstroom in de ledematen belemmeren.