Eén van de meest geliefde gerechten van de Egyptenaren is koshari, dat veel in stalletjes op straat verkocht wordt. Het is een pastagerecht met linzen, gebakken ui en rijst en daaroverheen een (pikante) tomatensaus. Na de maaltijd drinkt men koffie (mokka) of zwarte thee met verse muntbladeren, shai.
Hoofdgerechten in Egypte zijn gegrilde of gebraden duiven, met gehakt gevulde aubergines (batingan), kebab, kofta (gehaktballetjes van gekruid schapenvlees) of kip met rijst. Zoetigheid of fruit ronden de maaltijd af. Drinken in Egypte: Thee, koffie en karkadee zijn de nationale dranken.
De Egyptische keuken
Het eten in Egypte is lekker, maar niet echt pittig. Lams- en rundvlees wordt, net zoals veel groenten, verwerkt in stoofschotels of gegrild. Kip of duif worden geroosterd en soms gevuld met rijst, noten en kruiden. Vis wordt vooral gegeten aan de Middellandse en Rode Zee.
In Egypte eet men met de rechterhand. De rechterhand is bedoeld voor alledaagse taken, terwijl de linkerhand gebruikt wordt voor “onreine” taken. Om een tweede portie vragen wordt in Egypte als een groot compliment gezien. Het kan voorkomen dat een leeg bord meteen weer wordt bijgevuld zonder dat u erom vraagt.
Goedgevuld ontbijt. Het ontbijt is vaak zeer voedzaam en vullend: bonen, eieren, groenten en tahin (sesampasta) en wordt vaak met de handen gegeten. Je drinkt er een sterke koffie (ahoea), thee (chay) of karkadee (thee van hibiscusbloesem) geserveerd in kleine glazen of kopjes bij.
Pas op, want bij te grote temperatuurverschillen tussen je lichaam en wat je eet of drinkt ontstaan buikkrampen. Je kunt hier zelfs diarree van krijgen. Word niet ziek in Egypte door het nuttigen van ijskoude gerechten en dranken te vermijden wanneer je het warm hebt.
De Egyptische Stella is niet te vergelijken met z'n wereldberoemde Belgische naamgenoot. Het is een fris en licht biertje met een prettige dronk en is het populairste biertje in Egypte. Het is op de meeste plekken verkrijgbaar en kost in de supermarkt zo'n €0,80 voor een halve liter.
Eetgewoonten. Het Egyptische ontbijt is meestal zeer voedzaam en de rest van de dag stilt de lokale bevolking de honger met sandwiches. 's Avonds gaat men pas laat aan tafel, voor 21 uur zult u niet veel Egyptenaren in restaurants zien eten.
Je denkt bij Egyptische souvenirs misschien al snel aan Egyptische sieraden of een Egyptische papyrus. De allerpopulairste souvenirs onder toeristen zijn de mini piramides, scarabeekettingen, de Egyptische goden beeldjes van alabaster of basalt en de mooiste Egyptische parfumflesjes.
Veel reizigers krijgen in Egypte last van maag- en darmklachten, de zogenaamde 'vloek van de farao'. Meestal ontstaan deze klachten door een combinatie van vermoeidheid, de warmte en het lokale eten. Met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen voorkomt u dat u ziek wordt.
Leidingwater in Egypte is officieel veilig om te drinken. Leidingwater drinken wordt afgeraden omdat er veel chloor aan het water wordt toegevoegd om het drinkbaar te maken.
Egypte heeft grotendeels een woestijnklimaat met zonnig, droog en warm weer. De winters in Egypte zijn over het algemeen mild, hoewel de temperatuur 's nachts onder de 10˚C kan komen. In de woestijn kan de temperatuur tijdens de wintermaanden 's nachts zelfs onder het vriespunt dalen.
De officiële taal van Egypte is Arabisch. Binnen het Arabische taalgebruik onderscheidt men drie registers. Het eerste is de gesproken taal, de informele taal die gesproken wordt op straat en die hoort tot de groep oosterse Arabische dialecten zoals het Syrisch, het Libanees of het Jordaans.
Leer ze voor de aardigheid ook een woordje Egyptisch aan: 'maashi' betekent 'oké', 'sirsar' geeft aan dat iets niet goed is.
Egypte is een heel betaalbaar land voor de zelfstandige reiziger of backpacker. De entreekosten voor verschillende bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de graven in de “Valley of the Kings” zijn over het algemeen wel redelijk hoog.
Egypte is een islamitisch land. Draag bij voorkeur kleding die de schouders bedekt en een rok of broek tot de knie en geen strakke kleding. Als u een moskee wilt bezoeken, draag dan bedekkende kleding. Voor vrouwen geldt dat zij hun hoofd moeten bedekken.
Alcohol is te koop in een aantal winkels met een drankvergunning. In de grote hotels, bars en nachtclubs en in sommige restaurants met een alcoholvergunning wordt alcohol geschonken, maar dit is vooral in de toeristische plaatsen erg prijzig. Het is verboden om in het openbaar op straat alcohol te drinken.
Hieronder vindt u relevante wet- en regelgeving, waar u wellicht mee te maken krijgt tijdens uw bezoek aan Egypte. – Alcohol: Sterke drank vanaf 21 jaar, bier vanaf 18 jaar. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5. – Tabak: Kopen vanaf 18 jaar, roken op alle leeftijden.
Er zijn ook rum, likeuren, tequila en OTO is beschikbaar in Egypte. De enige alcoholische drank ontbreekt in Egypte is cider, maar gelukkig zijn er RTDs vervangende cider.
Reizigers mogen niet alle producten Egypte mee in nemen. Van bepaalde producten, zoals tabak en alcohol, mag maar een beperkte hoeveelheid worden ingevoerd. Ook voor het invoeren van onder andere dieren, levensmiddelen en parfum gelden beperkingen.