Dikke takken kunt u het beste tot op ongeveer 10 centimeter van de stam afzagen, en dunnere takken tot op ongeveer 5 centimeter, zodat er een stomp overblijft. Snoei de esdoorn op tijd, om zo te voorkomen dat u dikke takken weg moet snoeien.
Hoe esdoorn snoeien
Neem liever enkele takken gedeeltelijk of helemaal weg om zo de kroon uit te dunnen. Haal naar binnen groeiende takken of kruisende takken weg. Knip hierbij boven een zijtakje dat naar buiten wijst. Dit geldt vooral voor jonge bomen, met de juiste manier van snoeien vormen ze een fraaie kroon.
Het kan voorkomen dat de boom al meerdere toppen heeft ontwikkelt, en zo kan er dus een dubbele stam ontstaan. Dit kun je verhelpen door een van de twee toppen weg te halen. Snoei dus een top dicht tegen de stam weg, maar behoud wel de takkraag. Probeer de kroon van de esdoorn niet te beschadigen tijdens het snoeien.
Het snoeien van een esdoorn is niet noodzakelijk. Maar mocht je toch willen snoeien omdat de takken misschien in de weg gaan hangen, snoei dan niet in het voorjaar. Dan is de sapstroom het sterkst en kan de boom gaan bloeden.
Hoe snoei je een Japanse esdoorn
Richt je bij het snoeien op het verwijderen van zwakkere takjes en takken uit de kroon van de plant. Ga vooral niet te rigoureus te werk en doe regelmatig een stapje terug om het resultaat te bekijken.
Bij het verwijderen van deze zaailingen, moet er ander gereedschap aan de pas komen. Vaak wordt hiervoor een steekschop gebruikt. Deze is scherp waardoor je de zaailingen er eenvoudig uit kunt steken. Wanneer er veel zaailingen staan is dit een flinke klus.
Kleiner houden is overigens geen enkel probleem. De bladeren worden, afhankelijk van de soort, tussen de 4 en 12 centimeter groot en hebben lange, spitse vingers. Ze zijn inheems in grote delen van Japan. Omdat ze relatief klein blijven groeien ze daar vaak op schaduwrijke plekken onder grotere bomen.
De gewone esdoorn kan een hoogte bereiken van wel 30 of 40 meter en groeit in het begin zeer snel. Na vier jaar is de boom ongeveer drie meter hoog. De esdoorn kan wel 500 jaar oud worden. Toch hoeven ze nauwelijks te worden gesnoeid, mits de ruimte toereikend is.
Gewone esdoorn, Acer pseudoplatanus L., is een veel aangeplante, maar ook in loofbossen te vinden en sinds de Middeleeuwen ingeburgerde boom uit de Zeepboomfamilie of Sapindaceae. Hij kan zichzelf goed verjongen door uit zaad op te groeien. Maar de bomen kunnen ook tot wel vijfhonderd jaar oud worden.
Inkorten of toppen van een boom is, zoals het woord ook aangeeft, het verminderen in hoogte van een boom. Door de top eruit te zagen/ of de boom in te korten maak je de boom kleiner. Als je ook de zijtakken begint in te korten of stukken af te zagen dan wordt het kandelaberen.
Streef er altijd naar de natuurlijke vorm van de boom te behouden. Dus geen toppen afzagen of alle takken lukraak inkorten! Verwijder dode takken, zieke takken en takken die elkaar kruisen. Snoei maximaal 20% in één keer.
“Toppen” maakt de boom gestrest. Bij het “Toppen” wordt vaak 50 tot 100% van de blad dragende kroon van de boom verwijderd. Omdat de bladeren de “voedselfabriekjes” van de boom zijn, wordt door het in één keer verwijderen van teveel aan blad(knoppen), de boom uitgehongerd.
Snoeien is niet beslist nodig bij de Japanse esdoorn, de vorm is meestal van zichzelf al prachtig. Wilt u toch snoeien dan kan dit het best gebeuren in de periode juli-augustus. De snoeiwonden zullen dan het snelst overgroeien. Snoeit u in het voorjaar dan kunnen de wonden gaan 'bloeden'.
Oude sering snoeien
Om ervoor te zorgen dat het groen weer laag in je eigen tuin komt, zul je drastisch moeten snoeien. Dit doe je tijdens de rustperiode van de plant (november tot en met maart). Zaag de oude takken of oude stam tot ongeveer 50 centimeter boven de grond af. Na het snoeien gaat je sering weer uitlopen.
De es kan, net als wilgensoorten, geknot worden tijdens de winter. Het knotten gedaan worden wanneer er geen blad meer aan de boom zit. Tussen november en maart is dus de beste tijd om te knotten. Zo loopt de loofboom in het voorjaar weer mooi uit en groeit de boom niet te hoog.
Bomen die niet worden gesnoeid kunnen al snel gaan overheersen in je tuin en kunnen het andere leven dus beïnvloeden. Daarnaast nemen grote, omvangrijke bomen ook heel veel licht weg. Het tijdig snoeien van de bomen zorgt er voor dat deze zich door het opvangen van het zonlicht beter kan ontwikkelen.
Wanneer je het snoeien nalaat, kunnen de takken van de knotbomen te zwaar worden, wat kan leiden tot het afbreken van de takken of in extreme gevallen zelfs tot het breken van de boom. Lees meer over knotbomen in ons artikel "Wat zijn knotbomen".
Welke bomen mag je niet snoeien in het voorjaar? Bij het snoeien van ABC bomen: Acer (Esdoorn), Betulus (berk), Carpinus (haagbeuken) bestaat kans op bloeden. Deze bomen mogen beslist niet gesnoeid worden in de maanden december tm mei.
Ze zijn wel wat vorstgevoelig. De boom-in-wording houdt van een vochtige redelijk voedselrijke en luchtige bodem. Ze kunnen niet tegen overstroming. Wil je van je Esdoorn zaailingen af: zorg dan dat je ze zo snel mogelijk verwijderd, na twee jaar is het een stuk moeilijker ze te verwijderen.
Het bepalen welk soort esdoorn je nu precies voor je hebt.
Determinatie is het makkelijkst op grond van de vorm van het blad op het oog. Opvallend is de bast van de gewone Esdoorn: deze heeft vaak identiek aan de plataan stukjes bast eraf, zodat je lichte vlekken zien waar de schors een stukje weg is.
Een volwassen Acer Palmatum kan makkelijk een wortelgestel hebben van 3 meter breed en bijna een meter diep.
Veelal overleven luizen in de plant zelf (eitjes) waardoor het vaak voorkomt dat zodra de japanse esdoorn in het blad komt er ook direct luis in het blad komt. Vaak kunt u deze luizen afspoelen met water. Indien u echt actie wilt ondernemen kunt u het beste bestrijdingsmiddelen gebruiken.
Het snoeien van de Japanse esdoorn doet u alleen als er takken afsterven of als u de vorm van de heester wilt veranderen. In de zomer (juli/augustus) kunt u de struik modelleren om deze mooi compact te houden. Knip de takken terug naar wens, totdat de struik zijn natuurlijke vorm weer heeft.