Het norovirus is een virus dat een ontsteking van de darmen kan veroorzaken. Een infectie door norovirus is een besmettelijke ziekte. Een infectie door norovirus wordt ook wel 'buikgriep' genoemd. Buikgriep komt in Nederland veel voor, vooral in de winter.
Wat zijn de verschijnselen van een buikgriep met het norovirus? Een infectie door het norovirus geeft vaak heftig braken en diarree. Veelvoorkomende andere klachten zijn krampende buikpijn, misselijkheid, koorts en hoofdpijn. Wanneer iemand besmet is met het norovirus begint het braken meestal binnen 3 dagen.
Bij buikgriep heeft u diarree en moet u overgeven. Het komt meestal door een virus. Drink vaak kleine slokjes. Was uw handen goed als u naar de wc bent geweest en voor het eten.
Buikgriep duurt gemiddeld twee tot drie dagen. Daarna vermindert de diarree en maak je minder vaak stoelgang. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf na tien dagen.
In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na 1 tot 4 dagen vanzelf. Bij mensen met een verminderde weerstand, ouderen en jonge kinderen kunnen de klachten langer duren en bestaat er kans op complicaties, zoals uitdroging. Het is belangrijk goed te drinken tijdens de buikgriep, om uitdroging te voorkomen.
De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.
Vermijd vezels en vet eten
Iets wat je zeker niet wil is je zieke buik nog meer prikkelen. Eet daarom even geen vezelrijke producten zoals bruin brood, volkorenrijst, fruit en bonen. Ook vet eten is een slecht idee. Dit irriteert het spijsverteringskanaal.
Water, thee, cola, vruchtensap, soep, rijstwater en yoghurtdranken zijn geschikt. Voor jongere kinderen raden we appelsap af, omdat het de darmen irriteert en de diarree kan laten aanhouden. Een baby moet minstens de helft drinken van wat hij normaal drinkt.
Er is geen inenting om een infectie door norovirus te voorkomen. De ziekte gaat meestal na 1 tot 4 dagen vanzelf over. Zorg dat iemand die ziek is genoeg drinkt en zout en suiker binnen krijgt. Zo voorkom je dat iemand uitdroogt.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo.
Voedselvergiftiging of buikgriep? Hoewel beide aandoeningen qua symptomen flink op elkaar lijken, is er toch een verschil tussen de twee. Buikgriep wordt doorgaans veroorzaakt door het norovirus of het rotavirus en is een ontsteking van het maagdarmkanaal.
Paracetamol is effectief tegen pijn en koorts. Zieke kinderen voelen zich een stuk beter en drinken makkelijker als ze paracetamol krijgen. Als uw kind veel braakt, kan de huisarts of kinderarts een middel tegen het braken voorschrijven.
Het immuunsysteem is niet constant, maar afhankelijk van je biologische klok. Hierdoor ervaar je de ziektesymptomen het hevigst in de nacht, omdat het immuunsysteem dan gaat pieken.
Misselijkheid, braken, hoofdpijn, buikpijn, diarree en milde koorts zijn de meest voorkomende klinische symptomen. Er is meestal geen bloed- of slijmbijmenging in de feces. De symptomen verdwijnen na 2 tot 3 dagen bij volwassenen en na ongeveer 1 week bij kinderen.
Is besmetting met het norovirus gevaarlijk? Een besmetting met het norovirus is in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Verreweg de meeste mensen zijn na één tot twee dagen ziekte weer op de been. In uitzonderlijke gevallen kan een besmetting met het norovirus tot uitdroging leiden.
Het norovirus is erg besmettelijk en verspreidt zich snel. Het virus kan tot twee weken buiten het lichaam van de gastheer overleven op gladde en poreuze oppervlakken.
Als je buikgriep hebt, is het erg belangrijk om te voorkomen dat je zieker wordt door bijvoorbeeld uitdroging. Zorg daarom dat je altijd voldoende blijft drinken. Vaak is het beter om kleine beetjes te drinken dan bijvoorbeeld één glas water in één keer.
Eet wat je kan, maar begin met kleine porties. Je kan best kiezen voor yoghurt en vezelarm eten zoals wit brood, omdat dit licht verteerbaar is. Vers fruit of rauwe groenten laat je best even links liggen, want die prikkelen de darmen.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Wat eten bij buikgriep? Yoghurt. Dit melkproduct zorgt ervoor dat je darmflora herstelt en is licht voor de maag. Melkproducten geven energie, maar eet of drink niet te veel in één keer.
Gemberthee - is het aangewezen middel tegen voedselvergiftiging vanwege zijn antibacteriële werking. Zo stimuleert gember onder meer de alvleesklier en een gezonde spijsvertering.
Er is geen quick fix voor buikgriep, maar het voordeel is dat de klachten wél binnen 1-4 dagen helemaal over zijn. Dat is ook best snel eigenlijk, al weet ik ook wel dat die dagen echt heel lang kunnen duren. Probeer in ieder geval voldoende vocht binnen te krijgen, al zijn het maar kleine slokjes per keer.
Men spreekt van “buikgriep” bij acute diarree terwijl je niets verkeerd gegeten hebt. Bij een voedselvergiftiging zijn vaak meerdere mensen besmet en weet je meestal wel welk voedsel de klachten veroorzaakt. Een virale infectie komt vaak voor, vooral bij kinderen.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Kies voor voedingsmiddelen met oplosbare voedingsvezels zoals witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes of fruit in blik.