Tempeh wordt, net als tofu, gemaakt van sojabonen. De bonen worden geweekt, gedroogd, licht gefermenteerd en vervolgens samengeperst tot een dikke koek. Tempeh wordt verkocht in stukken waar je plakken of blokjes van kunt snijden.
Tempeh is een populaire vleesvervanger en dat is niet voor niets. Dit sojaproduct bevat namelijk weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Vooral eiwit en gezonde vezels zijn er in dit voedingsmiddel te vinden. Tempeh bevat zelfs aanzienlijk meer eiwit dan tofu.
Tempeh is een blok samengeperste gefermenteerde (soja)bonen. Tempeh krijgt door het fermentatieproces een zurige, nootachtige smaak. Het is een perfecte vleesvervanger. Bovendien rijk aan vezels, vitamines en boordevol eiwitten.
Tempeh bestaat uit samengeperste sojabonen die gefermenteerd zijn onder invloed van de schimmel Rhizopus oligosporus. Het is minder bewerkt dan tofu en ook gezonder, hoewel tofu al een gezond product is. Tempeh is rijker aan eiwit, vezels en vitaminen. Het is te koop in de meeste supermarkten.
Tempeh draagt bij aan een gezond microbioom. De voedingsvezels van tempeh zijn zogenaamde prebiotica, voedsel voor je darmflora. De (goede) bacteriën in tempeh noemen we ook wel probiotica. Deze kunnen bijdragen aan een gevarieerd microbioom en ontstekingen in je darmen verminderen.
Door het fermentatieproces is tempeh een rijke bron van levende probiotische culturen en actieve enzymen die de gezondheid van de darmen ten goede kunnen komen . Hoewel een deel van dit probiotische voordeel verloren kan gaan door het koken, helpen deze culturen om tempeh gemakkelijk te verteren.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Waar is tempeh te koop? Tempé is verkrijgbaar bij biologische winkels, toko's en supermarkten (bijvoorbeeld bij Lidl). De kwaliteit kan variëren, net als de smaken.
Het heeft de laagste prijs per kg, een concurrerend eiwitgehalte dat dicht bij biefstuk ligt, maar tegen een veel lagere prijs, en de goedkoopste prijs per 1 g eiwit. Om aan een dagelijkse eiwitbehoefte van 50 g te voldoen, kost Tempeh aanzienlijk minder dan biefstuk, kipfilet en eieren .
Peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten, zijn een gezonde keuze om vlees mee te vervangen. Dit geldt over het algemeen ook voor bewerkte peulvruchten zoals tofu en tempé. Peulvruchten bevatten eiwit, ijzer en vitamine B1, net als vlees.
Vanwege dit potentieel, om de voedselveiligheid te garanderen, moet alle tempeh gepasteuriseerd of gekookt worden voordat het gegeten wordt (ter info, pasteurisatie en grondig koken zijn vrijwel hetzelfde). Dit is waarom tempeh, hoewel gefermenteerd, niet als probiotisch voedsel beschouwd moet worden. Maar maak je geen zorgen!
Door de tempeh eerst te stomen zorg je ervoor dat het de marinade beter in zich opneemt. Vervolgens kun je tempeh heerlijk in de oven of op de grillpan bereiden. Maar dat is nog niet alles, want naast bakken en grillen laat het zich nog op andere manieren bereiden.
Bak tempehblokjes tot ze goudbruin en knapperig zijn, 30 tot 35 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn . Bak tempehplakjes iets korter omdat ze dunner zijn, 25 tot 30 minuten.
Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen aan de consumptie van tempeh verbonden, waaronder antidiabetische effecten, cholesterolverlagende eigenschappen, verbeterde cognitieve functies, antitumor- en antikankereigenschappen, antiverouderingseffecten en een betere darmgezondheid. Daarnaast zou het risico op hart- en vaatziekten afnemen.
Eet daarnaast maximaal twee maal per week andere sojaproducten zoals tofu, tempé of sojabonen. Zo zorg je ervoor dat je niet teveel isoflavonen binnenkrijgt. Lees op de website van het Voedingscentrum meer over vegetarisch en veganistisch eten tijdens je zwangerschap.
"Ik raad vrouwen meestal aan om hun latte te vervangen door sojamelk [bij voorkeur verrijkt met calcium], sojamelk op hun ontbijtgranen te doen en 200 gram tofu of 100 gram tempeh in een roerbak te proberen ," zegt ze. "Of twee sneetjes van mijn fyto-oestrogeenbrood [hieronder afgebeeld] per dag is ongeveer de therapeutische dosis." Bekijk het recept.
Het product ondergaat een snelle bevriezing bij 10 °C (50 °F) en wordt vervolgens gedroogd bij een gematigde temperatuur in een sterk vacuüm. Vanwege de dure aard van de apparatuur is de uiteindelijke productprijs hoger dan tempeh die via andere methoden wordt geconserveerd.
Tempeh ontstaat door een gecontroleerde fermentatie van gekookte sojabonen met een speciale schimmel. Het bestaat bijna voor de helft uit eiwitten, uit onverzadigde vetzuren en is licht verteerbaar. Ook bevat het een hoog gehalte aan ijzer, calcium en magnesium. Een super voedzaam product dus!
De standaardwaarden voor tempeh worden in 100 gram weergegeven. Je kunt ook een andere waarde opgeven tussen de 1 en 500 gram om daarvan de voedingswaarde te laten berekenen. Dit kan je doen door de schuifbalk te bewegen. Een portie tempeh komt overeen met 150 gram.
Jumbo Tempeh Reepjes Sweet Chili 180 g.
Tempeh wordt verkocht in de meeste natuurvoedingswinkels, natuurvoedingswinkels en in goed gevulde conventionele supermarkten . Het wordt meestal verkocht als tofu in een gekoelde vitrine, en soms is het ingevroren, zodat het langer houdbaar is. Populaire spin-offs zijn tempeh bacon en gemarineerde en voorgebakken tempeh.
Tempeh (tempé) is een populaire vleesvervanger die van origine uit Indonesië komt. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Eet voldoende voedingsvezels
Bij diarree zorgen vezels ervoor dat de ontlasting dikker wordt. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Vezels zijn er in twee soorten. Het is het beste om een combinatie van deze vezels te eten.