Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid.Baby's willen niet drinken en huilen veel of kreunen.
De meeste bacteriën zitten onschuldig in je neus- en keelholte. Als je weerstand minder wordt, kunnen er meer bacteriën ontstaan en zich verspreiden via je bloed. Zo'n bacterie kan via de bloedbaan in de hersenen en hersenvliezen terechtkomen, hierdoor kan een hersenvliesontsteking ontstaan.
De diagnose hersenvliesontsteking stellen we pas met zekerheid nadat we het vocht dat tussen de vliezen ligt hebben onderzocht. Dit hersenvocht is verbonden met het ruggenmergvocht. Als het hersenvocht ontstoken is, kunnen we dat dus ook zien aan het ruggenmergvocht. De arts onderzoekt dit met een ruggenprik.
Wat doe je bij hersenvliesontsteking? Bel of laat 112 bellen bij koortsstuipen. Bel direct de spoedlijn van de huisarts of huisartsenpost als iemand ziek is, suf lijkt en vlekjes op de huid heeft. Zorg dat het slachtoffer zijn warmte kwijt kan (gebruik geen deken, leg een nat washandje op het voorhoofd).
Er zijn 3 belangrijke kiemen die bacteriële meningitis kunnen veroorzaken: de meningokok, de pneumokok (vooral gekend bij longontsteking) en Haemophilus influenzae (type b) (Hib). Deze kiemen zitten (ongevaarlijk) in de neus en keel. Door hoesten, niezen en omhelzen krijgen we ze van andere mensen.
Uw kind heeft erge hoofdpijn met 1 of meer van deze klachten: koorts, een pijnlijke of stijve nek, rode vlekjes, sufheid of overgeven (braken). Uw kind heeft erge hoofdpijn na een klap of een val op het hoofd.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Als uw kind hersenvliesontsteking heeft, moet hij/zij in het ziekenhuis blijven. Daar kunnen ze uw kind goed verzorgen en in de gaten houden. Uw kind krijgt zo snel mogelijk antibiotica. Als een virus de oorzaak is, krijgt hij/zij in sommige gevallen een medicijn tegen virussen.
Een hersenvliesontsteking door een virus herstelt meestal vanzelf binnen 1 tot 2 weken. Bij een hersenvliesontsteking door een bacterie blijft u enige tijd in het ziekenhuis.
Die kans is op dit moment heel klein (minder dan 1 op de miljoen mensen). Ook is de kans op ziekte en verspreiden van de bacterie niet voor alle leeftijdsgroepen gelijk. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld.
Indien een kind zich presenteert met een stijve nek, is het van belang om behalve aan een meningitis ook aan andere oorzaken van nekstijfheid te denken. Zo kan een stijve nek met een acuut ontstane torticollis optreden na een trauma of na een bovenste-luchtweginfectie (patiënt A).
De klachten bij een hersenontsteking zijn in het begin meestal heel onschuldig. De symptomen zijn te vergelijken met de griep. Het verschil met de griep is dat u bij een hersenvliesontsteking al vrij snel steeds zieker wordt. Binnen 24 uur kunt u al ernstig ziek zijn.
Meningeale prikkeling is te testen door het teken van Brudzinski (benen reflectoir buigen bij flexie van het hoofd), het teken van Kernig (hevige pijn die ontstaat bij het strekken van de gebogen knie) of de test van Vincent (recht houden van de rug bij zitten met gestrekte knieën).
Meestal begint de ziekte met griepachtige verschijnselen. Daarnaast kan er sprake zijn van hoofdpijn, koorts, stijve nek, braken, pijnlijke gewrichten. Bij een ontsteking in de bloedbaan kunnen kleine bloedinkjes onder de huid ontstaan. Ook sufheid en verwardheid (in een later stadium) kunnen bij het ziektebeeld horen.
Dat gebeurt meestal door een bacterie of virus. De hersenvliezen zitten net onder de schedel, rondom de hersenen. Ze beschermen de hersenen. Een hersenvliesontsteking door een bacterie is ernstig en kan levensbedreigend zijn als het niet snel behandeld wordt met antibiotica.
Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Het virus zit ook in de ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt.
contacteer je arts bij alarmsignalen, koorts die niet zakt ondanks de correct gedoseerde koortswerende middelen of koorts die langer dan 3 dagen aanhoudt.
Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.
Er zijn een aantal symptomen van een hersentumor bij kinderen. Zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken. Als de tumor in of bij de kleine hersenen ligt, kan de coördinatie van bewegingen verstoord zijn en kunnen problemen met het evenwicht ontstaan.
Erg vervelend, maar gelukkig in de meeste gevallen onschuldig. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. Kinderen vanaf zes jaar hebben bij hoofdpijn vaak last van spanningshoofdpijn of van migraine. Hoofdpijn bij kinderen duurt vaak minder lang dan bij volwassenen; meestal niet langer dan een paar uur.
Soms hebben kinderen vlak voor een migraine-aanval auraverschijnselen. Vaak zijn het stoornissen van het zien, zoals het zien van lichtflitsen, vlekken of sterretjes. Maar ook tintelingen van het lichaam, verlies van kracht of spraakstoor- nissen komen voor. Auraverschijnselen duren tien minuten tot één uur.
De virale variant van hersenvliesontsteking is besmettelijk. Deze heeft een incubatietijd van tot wel drie weken. Dat wil zeggen dat er drie weken zit tussen besmetting en het optreden van de eerste symptomen van hersenvliesontsteking.
Er zijn aanwijzingen dat het coronavirus een virale hersenontsteking kan veroorzaken. Dit komt doordat op de hersenen dezelfde receptoren zitten als op de longen (de ACE-receptor). Een hersenontsteking kan leiden tot ernstig hersenletsel.