Zorg dat u de erfafscheiding niet te hoog maakt: Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte.
Binnen 2 meter van de erfgrens: de boom mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur. Als de schutting 2 meter hoog is, dan mag de boom dus ook maximaal 2 meter hoog zijn. Verder dan 2 meter van de erfgrens: er zijn geen regels voor de maximale hoogte van de boom.
Hoe hoog mag een boom groeien? Er bestaan geen regels over de hoogte of breedte van een boom, wel regels die bepalen waar u een boom mag planten. Een hoogstamboom moet twee meter van de perceelsgrens staan.
Zorg voor persoonlijk contact en aanpak: gemeenten moeten persoonlijk contact zoeken met de betrokkene om na te gaan wat het probleem precies is. Bij voorkeur bekijkt de gemeente de situatie ter plaatse en bespreekt de opties. Uitgangspunt hierbij is het bomenbeleid van de gemeente.
Helaas is een kant en klaar heg met een hoogte van 180 cm niet toegestaan in je voortuin. Landelijk is namelijk vastgesteld dat een heg in de voortuin 1 meter hoog mag zijn.Een heg aan de zij-of achterkant van je tuin mag 2 meter hoog zijn. Per gemeente kunnen er andere regels gelden voor bepaalde bestemmingen.
3.133 lezen we: Alle beplantingen moeten minimaal op de hierna bepaalde afstanden van de perceelsgrens staan: bomen die minstens 2 meter hoog zijn: 2 meter te rekenen vanaf het midden van de voet van de boom. andere bomen, struiken en hagen: op een halve meter.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Een eigenaar van een perceel kan zich verzetten tegen de overhangende beplanting van zijn buurman. Soms kan een huurder zich ook hiertegen verzetten. Dit kan door te vorderen dat de buurman tot aan de erfgrens snoeit. Wanneer de buurman niet binnen een gestelde termijn snoeit mag de benadeelde dit ook zelf doen.
U mag alleen de takken boven uw grond afknippen. Alles wat u afknipt boven uw grond, is uw eigendom. Gaat het om een heg op de erfgrens? Dan mag u de heg aan uw kant snoeien.
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan.
U kan ze afvoeren in de GFT-container (groente-, fruit- en tuinafval) of op de composthoop gooien, maar veel beter is om ze in uw tuin te houden. U kan ze laten liggen waar ze vallen, ze aan de kant harken of er bladcompost van maken. Bladeren zorgen vanzelf voor kostbare en gratis humus.
Neem hiervoor contact op met uw gemeente. Zij kunnen u doorverwijzen. U kunt ook uw eigen netwerk van familie, vrienden of buren inschakelen of het onderhoud betaald laten doen door een bedrijf.
Snoei maximaal 20% van de blad dragende takken weg. Door meer weg te snoeien wordt de groei van de boom belemmerd, omdat de boom dan te weinig bladeren heeft. Snoei een tak altijd aan de basis.
Er zijn geen wettelijke bepalingen voor de hoogte van een haag of boom. In principe mogen hagen en bomen zo hoog groeien als de eigenaar zelf wenst. Enkel op hoeken van straten en pleinen is de hoogte van beplantingen beperkt tot 1,20 meter in het kader van de verkeersveiligheid en de goede zichtbaarheid.
Artikel 5:44 lid 1 Burgerlijk Wetboek (BW) geeft een eigenaar van een erf het recht om deze overhangende takken te verwijderen. Voorwaarde daarbij is wel dat de eigenaar van de boom moet zijn aangemaand om zelf de takken te verwijderen.
Volgens de nieuwe wet wordt er alleen gekeken naar de werkelijke hoogte van de struik, plant of boom. Bomen en planten met een maximale hoogte van 2 meter, moeten minstens 50 centimeter van de scheiding verwijderd zijn.
Landelijk geldt voor heggen en bomen in de voortuin geen maximale hoogte, maar in bepaalde situaties kunnen de gemeentelijke regels anders zijn, als bv. de verkeersveiligheid in gevaar komt. Een haag aan de zijkant of de achterkant van een huis mag twee meter hoog zijn.
“In dat Veldwetboek staat dat u overhangende takken enkel mag snoeien mits toestemming van de buur. Wil hij die niet geven, dan zult u dus naar de vrederechter moeten stappen. Doorschietende wortels op uw eigendom mag u dan weer zelf doorhakken.
De hoofdregel luidt dat er geen bomen mogen staan binnen een afstand van twee meter van de erfgrens tussen twee percelen. Op die regel zijn wel uitzonderingen. Zo kunnen er in het verleden andere afspraken zijn gemaakt. Ook mogen bomen binnen twee meter staan als het naburige erf een openbare weg of openbaar water is.
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Ondanks het feit dat de takken van een boom perfect over de scheidingsmuur kunnen groeien en zich dus op jouw grond bevinden zijn ze daarom nog niet jouw eigendom. Per definitie moet het snoeien dan ook altijd gebeuren door de buur die de boom heeft gepland.
De maximale hoogte van een schutting
Wanneer de schutting achter of naast uw woning wordt geplaats en niet grenst aan een publiekelijke gemeentegrens, geldt een maximale hoogte van twee meter. Wanneer u de schutting in de voortuin wilt plaatsen, geldt een maximale hoogte van een meter.
Je hebt pas officiële toestemming nodig als je in de achter- of zijtuin meer dan 2 m hoog wil gaan of meer dan 1 m in je voortuin. Een uitzondering daarop is van toepassing wanneer je je voortuin met een open draadafsluiting omringt: die mag daar zelfs tot 2 m hoog zijn.
Als een schutting wordt geplaatst op de erfgrens, dan zijn beide buren eigenaar en zijn zij beide verantwoordelijk voor de schutting. Indien een buur weigert om mee te werken aan het plaatsen van een erfafscheiding op de erfgrens, dan kan aan de rechter vervangende toestemming worden gevraagd.