Rui bij kippen is geen ziekte maar een normaal verschijnsel. De kippen voorzien zichzelf van nieuwe veren zodat ze er in de winter warmpjes bij zitten. Vandaar dat de rui zich meestal voordoet als de dagen korter worden.
Kippen gaan meerdere keren in de rui. Als kuiken van 6-8 dagen verliezen ze hun dons voor de eerste veren. In de 8ste tot 12de week worden de babyveren voor volwassen veren ingewisseld. In deze ruiperiode krijgen de hanen hun kenmerkende veren en kun je de hennen en hanen goed uit elkaar halen.
Hierna keert de rui ieder jaar aan het einde van de zomer of het begin van de herfst terug. Deze rui duurt tussen de 8 en 12 weken, waarin de eileg wat minder kan zijn. Let op met het aanraken van je kippen, de nieuwe veren kunnen aan het begin nog pijnlijk zijn. Pak ze dus liever niet op in de ruiperiode.
Het gedrag van kippen in de rui verandert. Ze zijn minder actief en leggen even geen eieren meer. Ze zien er ook anders uit: ze worden kaler, bleker en dunner. Ze kakelen een stuk minder.
Ruien is een volledig normaal en natuurlijk proces. Kippen en ook andere hoenders gaan tijdens het jaar hun veren wisselen. Dit doen ze om het lekker warm te hebben in de winter. Goede pluimen zijn voor kippen hetzelfde als een warme trui en broek voor de mensen.
Kippenluizen zijn zichtbaar met het blote oog en te herkennen aan 6 pootjes. Je hebt de bruine lichaamsluis, veerluis, de donsluis, goniodes, vleugelluis en kippenkopluis. Deze luizen bevinden zich op de kip en veroorzaken kaalheid, jeuk, onrust en eventueel bloedarmoede.
Daarnaast kunnen de meeste kippen vliegen. Vooral kleine kippen kunnen soms wel hoogtes halen van zo'n drie meter.
Verenpikken staat los van het pikken om de rangorde te bepalen. De pikorde is een natuurlijk verschijnsel om de sociale relaties binnen een groep te bepalen en te bevestigen. Bij verenpikken kunnen kippen elkaar ernstig verwonden. Een verenpikkende kip trekt bijna elke soortgenoot die ze tegenkomt een veer uit.
Kippen kakelen heel wat af. Ze maken wel dertig verschillende soorten geluiden. Daarmee vertellen ze van alles tegen elkaar, maar ook tegen ons.
Normaal gesproken groeit zodra een veer verwijderd wordt er binnen 3-4 weken weer een volledig nieuwe veer terug. Verwonding: Wanneer een vogel zich verwondt is dit niet altijd even goed te zien. Een verwonding kan bij een vogel zonder hulp erg mooi genezen.
Kippengrit bestaat uit kalksteen en vermalen oesterschelpen en bevat alle mineralen die je kip nodig heeft. Het goed opneembare, organische calcium in Kippengrit zorgt voor een goed beendergestel en sterke eierschalen, wat bijdraagt aan een betere houdbaarheid van de eieren.
Een goede huisvesting voor kippen is essentieel. Zorg hierbij voor voldoende vloeroppervlak, licht en ventilatie. Een goed kippenhok bevat een nachthok en een ren waarvan tenminste een deel is overdekt. Plaats de voer- en drinkbakken bij voorkeur onder de overkapping of in het nachthok.
Kippen kunnen de prooi worden van vrijwel alle roofdieren en roofvogels. Er zijn roofdieren en -vogels die de kippen zelf zullen aanvallen, maar er zijn ook roofdieren en -vogels die alleen de eieren of de kuikens zullen pakken.
Als een kip kale plekken krijgt doordat ze veren verliest, kan dit verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is de rui. Andere oorzaken kunnen stress, verkeerde voeding, veermijt, veerluis of veerpikken zijn.
Kippen kunnen strenge vorst verdragen. Vooral als ze de periode van rui goed zijn doorgekomen. Een warm verenkleed beschermt de kippen in de winter goed tegen de kou.
Een kip heeft ook een neus en kan dus ruiken. Ze gebruikt haar neus om eten te zoeken en om soortgenoten te herkennen.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.
Verenpikken en kannibalisme komen veelvuldig voor bij kippen en kunnen veel ongerief (pijn, verwondingen, uitval) veroorzaken. Deze gedragsproblemen komen, in alle houderijen voor; dus zowel in intensieve houderijsystemen, als in biologische en hobbymatige pluimveehouderijen.
Het kippenhok en de ren leuker maken
Een kleurig speeltje: bijvoorbeeld een nep muis voor katten of vogelspeeltjes. Kippen zien kleuren beter dan dat mensen dat kunnen, dus hoe kleuriger hoe beter. Ze zullen er vanzelf op pikken. Als je het ophangt en het alle kanten op kan bewegen is dit ideaal.
Aanvullende voeding
Verwen je kuiken of kip eens met wat kuiken-of kwartelgraan of Ardeens graan. Deze aanvullende voeding is een echte traktatie voor je kip. Het is iets vetter en daarom zeer geschikt als bijvoeding voor in de winter.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Waarom kippen houden in de tuin? Kippen zijn uitstekende tuinhulpjes. Als je ze los laat rondscharrelen in de tuin, helpen ze met het wieden van de bodem. Daarbij zijn kippen goede afvalverwerkers; ze eten plantaardig organisch afval, dat je niet in de groenbak hoeft te gooien.