Als je het "verkeerde" broodmix koopt (wat eigenlijk meelmix genoemd moet worden), waar geen gist in zit, en je voegt alleen maar water toe dan krijg je een niet gerezen brood dat enorm compact is, een baksteen zoals bakkers dit noemen.
Een machine doet dingen gewoon, terwijl broodbakken elke dag anders is. Een broodbakmachine warmt voor het bakken langzaam op, waardoor je de stoot hitte in het begin mist die brood zo knapperig maakt. Het wordt dus nooit echt goed brood.
Een broodmix is een combinatie van (meestal) meel of bloem met daaraan toegevoegd zout, instant gist en hulpstoffen zoals broodverbeteraars. Een broodmix is makkelijk voor de thuisbakker die maar af en toe eens een brood wil bakken. Het enige wat je hoeft toe te voegen is water.
Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.
Voor broden die je maakt met volkorenmeel van tarwe of spelt kan je een verhouding, tussen bakvorminhoud (ml) en gewicht meel (gram), aanhouden van 3,7 op 1. Een voorbeeld, de bakvorm heeft een inhoud van 1100 ml, dan moet de hoeveelheid meel in het recept zijn: 1100/3,7=297 gram (praktisch dus 300 gram).
Koop je bv altijd in de supermarkt dan kan je nu beter eens bij de molenaar/winkel kijken. Er zijn veel verschillende smaken en iedereen heeft een andere voorkeur. Bovendien is er nog keuze uit o.a. meergranen, volkoren, waldkorn, spelt, wit en natuurlijk de keus voor biologisch.
Voor het bakken van brood is eigenlijk alleen maar tarwe en spelt goed geschikt. Dat komt omdat tarwe en spelt beschikken over glutenvormende eiwitten dat brood zijn elasticiteit en volume geeft. Rogge heeft ook wel gluten maar heel veel minder en is daar is geen luchtig brood van te bakken.
Wat bespaart het zelf bakken van brood? Als we jaarlijks meer dan 100 broden nodig hebben ( 2 per week ) dan sparen we 85 cent uit per brood. Op jaarbasis spreken we hier dus over een besparing van 88,4 Euro. Zonder de afschrijving van de broodbakmachine bespaar je bijna 110 Euro.
Het grootste voordeel van een broodbakmachine is dat je zelf bepaalt welke ingrediënten je toevoegt aan het brood. Zo maak je altijd brood naar je eigen smaak. Zo voeg je bijvoorbeeld gemakkelijk zaden, noten, rozijnen of kruiden toe. Deze voeg je handmatig of automatisch aan het bakproces toe.
Panasonic SD-ZX2522KXG - De beste op de markt met maar liefst 37 programma's. Kenwood BM450 - De beste koop met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Inventum BM125 - Deze broodbakmachine is ideaal voor grotere huishoudens. Princess Wake Up 152006 - Dankzij de warmhoudfunctie blijft je brood heerlijk warm.
Voordelen van brood
Jammer, want zelfgebakken brood heeft wel degelijk flinke voordelen voor de gezondheid! Zeker volkoren granen zijn goed voor de darmen, dankzij de grote hoeveelheid vezels, en ook verlagen ze de hoeveelheid slecht cholesterol in je lichaam.
Voor bijvoorbeeld bruin brood wordt een combinatie van bloem en volkorenmeel gebruikt. Dit noemen we meel. Meel behoudt zemelen. Deze bevatten veel vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk niks anders dan bloem (dus geen meel) met bakpoeder, in een vaste verhouding. Het bestaat uit 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder.
Een kilo bloem of meel kost tussen de 0,59 en 1,15 euro. Een kilo zout heb je voor 0,35 tot 0,56 euro. Een pakje gist kost tussen 0,40 en 0,59 euro. Dit betekent dat je al voor 47 cent zelf een heel brood kunt bakken.
De eerste twee uur warmt hij een beetje op voor het rijzen van het deeg en gebruikt hij de motor (110 Watt) voor het kneden. Als de machine ongeveer 1,2 kWh gebruikt voor een brood. Met een gemiddelde kWh prijs van 23 cent, kom je op 28 cent per brood.
Als je brood helemaal niet rijst, dan moet je de gist controleren. Ben je niet vergeten gist toe te voegen? Indien het brood slechts lichtjes gerezen is, kan het zijn dat de gist te oud was. De activering van gist wordt verhinderd door te koud of te warm water.
Een goeie broodbakmachine kan wel tot 10 of meer jaar mee gaan.
Het duurt ongeveer drie uur om het brood klaar te maken. Waarom zo lang? De broodbakmachine begint rustig alle ingrediënten te mixen. Daarna zal 'ie voor zo'n twintig minuten het deeg kneden en zal het deeg langzaam rijzen.
Introductie. Deze broodmix, of zoals Lidl dit noemt, bakmix, kan je voor een prikkie kopen. We betaalden 55 cent, dat is omgerekend € 1,10 per kilo en dat is voor een broodmix goedkoop. In het pak zit alles al om een brood te bakken, meel, gist en zout.
Zout en vet geven niet alleen meer smaak, ze voorkomen ook dat je brood kruimelig wordt. Ze zorgen er namelijk voor dat gist zich niet te snel ontwikkelt. Vooral vet (een eetlepel boter of olie) voorkomt dat het brood uitdroogt en kruimels vormt.
Door het brood wat te laten afkoelen ontstaat een kruimstructuur die beter bestand is tegen de scherpe messen. Versgebakken brood is vaak nog vochtig binnenin. Door pas te snijden wanneer het brood afgekoeld is, voorkom je dat je bij het snijden het brood platdrukt. Tegelijkertijd verdwijnt ook de kleverige structuur.
Daarom zijn de schappen leeg
“Je moet daarvoor naar de bron kijken. Het meeste meel en bloem komt namelijk uit Polen. En in deze tijd is het nu erg lastig om te leveren aan het buitenland door de restricties aan de grens. Ook hebben de Polen zelf het meel nu nodig, zij willen ook graag bakken.
Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel. Bloem heeft door het gebrek aan kiemen en zemelen ook een fijnere structuur dan meel. Wat er voor de term meel of bloem staat zegt iets over waarvan het gemaakt is. Tarwemeel is dus gemaakt van tarwe.
Wit en volkorenbrood zijn even zwaar. De vezels die vrijkomen bij het bereiden van meel voor witbrood zijn nauwelijks geld waard (een zak met alleen maar vezels zijn voor een paar cent te koop).