Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Motorolie is in principe onbeperkt houdbaar, mits de flacon ongeopend blijft. Tegenwoordig worden de meeste oliën verpakt in flacons van stevig kunststof. Deze zijn uiteraard niet onderhevig aan corrosie, in tegenstelling tot de oude blikken verpakking. Roestdeeltjes en vocht zijn funest voor de kwaliteit van olie.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
'Je kunt bakolie hergebruiken zolang het niet bedorven is of zijn rookpunt heeft bereikt.
Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen.
Het eten van bedorven olijfolie zal je niet ziek maken zoals het eten van bedorven vlees dat doet, maar het verliest waarschijnlijk wel alle voedingswaarden en antioxidanten. Ook zal je eten er vreemd door gaan smaken.
Als olijfolie te lang is blootgesteld aan zuurstof en licht, wordt de olie ranzig, oftewel geoxideerd. Daarom moet je je olijfolie op een donkere plek bewaren. Licht zorgt er namelijk voor dat de olijfolie kapot gaat.
Het product mag gebruikt worden tot de dag die op het etiket of fles/blik staat, maar daarna niet meer. Samen met de vervaldatum moeten de producenten ook een basisbeschrijving geven over de geschikte bewaringsomstandigheden. Zoals we hiervoor al vermeld hebben, vervalt olijfolie niet.
Restjes olie of vet kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-bak. Gekleurd papier of papier met opdruk hoort in de vuilnisbak. Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Olie, frituurvet, instant poeder en vet
Vet of olie dat donker is geworden van kleur is niet meer goed. Meestal kun je deze producten nog ongeveer een jaar na datum gebruiken.
De smaak is zoetig en de olie ruikt enigszins nootachtig. De olie kun je prima gebruiken om mee te frituren, te bakken en te braden, maar je kunt deze olie ook koud gebruiken, bijvoorbeeld als saladedressing.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Het beste antwoord. Even zeuren hoor, maar alleen water kan bevriezen. Water of stoffen die water bevatten, bevriezen dus. Olie bevat geen water, en ruwe olie is bovendien een verzameling van grote koolwaterstofverbindingen (vaak 'vervuild' met andere stoffen).
Als je de olie namelijk bewaart bij een te lage temperatuur (onder de 7°C) zal het beginnen te stollen. De vetzuren beginnen dan verharden waardoor de olie helderheid verliest en er troebel uit begint te zien.
Als u olijfolie bewaart bij een te lage temperatuur (onder +7 °C) gaat de olie stollen. Als u olijfolie bewaart bij een te lage temperatuur (onder +7 °C) gaat de olie stollen. Dat kunt u zien als witte vlokjes gestolde olie. Die witte vlokken zijn geen teken van bederf!
Het antwoord is 'ja, je kunt olijfolie perfect invriezen zonder dat er een verlies aan voedingswaarde optreedt. ' Je moet de olijfolie dan wel gebruiken op dezelfde dag als dat deze ontdooid is. Als je de olijfolie na ontdooien opnieuw wil invriezen, wordt het niet langer eetbaar.
De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat u gegeten of gedronken heeft. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt. Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts. Soms kun je je algemeen ziek voelen.
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.
De winnaar: Kokosolie is de gezondste keuze voor frituren
Kokosolie is alles bij elkaar genomen de beste keus. Uit onderzoek blijkt dat zelfs na 8 uur continu frituren bij 180°C de kwaliteit niet afneemt (2). Meer dan 90% van de vetzuren in kokosolie zijn verzadigd, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan.