Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept. Ze geven de perfecte zuurgraad en frisheid in combinatie met de zachte en zoete smaak van de amandelcrème voor een verrukkelijk geheel!
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
Jonagold
Dit is een stevige appel met een zoetzure smaak. De stevigheid, heeft de appel te danken aan zijn hoge cellulosegehalte. Dit betekent dat het fruit niet afbreekt tijdens het bakken. Wel verliest deze appel, net als de goudreinet, veel vocht tijdens het bakproces wat zompig deeg kan opleveren.
De vijf soorten appels die zorgen voor de lekkerste appeltaart zijn: Elstar, Goudrenetten, Jonagold, Granny Smith en Cox Orange. Bij het maken van een appeltaart is het namelijk belangrijk dat de appel niet te vochtig is, zodat de appel zijn stevigheid behoudt na het bakken.
Zoetzure appels ideaal zijn voor het maken van appelsap en appelmoes. Enkele zoetzure appels die je ongetwijfeld kent zijn de Elstar, de Golden Delicious, de Jonagold, de Kanzi.
– Mijn appeltaart valt uit elkaar. Het kan zijn dat je deeg te droog is, voeg daarom wat meer roomboter toe. Druk de vulling ook goed aan en laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt. Het deeg is gaar, maar vulling is te nat.
Conclusie: appeltaart van de supermarkt kan best lekker zijn, zeker als je 'm bij de Jumbo koopt. Ook Plus, Albert Heijn en Dirk kunnen er goed mee door: lekkere stukjes appel in de taart van Dirk, lekkere knapperige korst bij Albert Heijn en die chewy korst van Plus.
De taart is goed zodra de vulling stevig oogt, maar nog wel een beetje wiebelig is. Daarna haal je hem niet uit de oven, cheesecakes laat je afkoelen in de oven, met de deur op een kleine kier (bijvoorbeeld door er een pollepel tussen te steken).
De drie populairste Nederlandse appelsoorten zijn Elstar, Goudreinet en Jonagold. De Elstar is een geelgroene, stevige appel met een rode blos en zoetzure smaak. Het dankt zijn naam aan de geestelijke vader, Arie Schaap uit Elst ('Elst-Ar'). De Goudreinet is een stevige, zure appel met een gele en rode (doffe) kleur.
Tuurlijk, wat de 'lekkerste' appel is, hangt af van je eigen voorkeuren en het appelras dat je kiest. Al is er wel een duidelijke publiekslieveling: de Elstar. “Als je 100 mensen verschillende appels laat eten dan vinden 35 de Elstar het lekkerste,” vertelt Wil Sturkenboom van de Fruittuin van West in Amsterdam.
De Goudreinet is een zoetzure appel met zacht vruchtvlees. Deze appelsoort staat bekend om de verwerking tot appelmoes, maar is ook geschikt voor het maken van sap, appelballen, gebak en salades. De kleur varieert van groengeel tot bronsachtig met vaak een blos. De Goudreinet wordt ook wel Rode Boskoop genoemd.
Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Waarom zijn appels goed voor je gezondheid:
Dit komt onder andere doordat ze veel vezels bevatten. De schil van een appel bevat zelfs nóg meer vezels dan het vruchtvlees, een goede reden om je appel met schil te eten dus! Daarnaast is een appel handig mee te nemen als gezonde snack.
Granny Smith, Cox, Gala en Golden Delicious zijn andere appelrassen die ook geschikt zijn om mee te bakken. Over het algemeen stevige friszure appels. Behalve de Golden Delicious, dit is een wat zoetere appel.
De Gala is de zoetste appel die er maar is. Het vruchtvlees is stevig en lekker sappig, de smaak is dus intens zoet.
Pink Lady. Pink Lady is er eentje waar je oog opvalt en waar je direct je tanden in wilt zetten. Het is een volzoet handappeltje, met hard, stevig en knapperig vruchtvlees. In 1973 had de Australische onderzoeker John Cripps het idee om een Golden Delicious en een Lady Williams natuurlijk te kruisen.
Elstar. Elstar is een populaire appelsoort die je herkent aan de gele schil met rode blos. Deze appel smaakt lichtzoet en is knapperig en sappig tegelijk.
Welke appel heeft de minste suiker? Fuji is lekker sappig, heeft een rijke honingzoete smaak en een stevige beet. Deze handappel kan je wel goed verwerken in een taart of ander lekkers. Omdat de appels zo zoet zijn hoef je minder suiker toe te voegen.
Een te hoge oventemperatuur bij het bakken van appeltaart, kan ervoor zorgen dat je deeg erg droog wordt. Dat willen we natuurlijk niet! Bak je taart daarom niet warmer dan 180 graden. Als je taart nog niet gaar is, laat hem dan langer in de oven maar verhoog de temperatuur niet.
Dit lekker krokant gebakken appeltaart kan dan te vochtig worden. Dus in de koelkast altijd in een taartstolp, en goed afsluiten. Zo'n taartstolp kun je eigenlijk in iedere huishoudwinkel kopen. Op deze manier kun je de appeltaart een dag of twee maximaal in de koelkast bewaren.
79 cent, geen grap
Ze zijn precies groot genoeg voor één persoon en bevatten alles wat een appeltaart voor mij tot zo'n succes gebakje maakt. Een knapperige korst met zo'n lekkere roombotersmaak, en dat dus helemaal rondom, een klein beetje rozijnen en verse appelstukjes.
De meest gebruikte appels voor het maken van appelmoes zijn Jonagold, Goudrenet, Elstar, Cox en Golden Delicious. Je kunt bij het maken van appelmoes kiezen voor een soort appels, maar een combinatie van meerdere appels is ook goed mogelijk.
What is this? Een friszoete appel is erg lekker in een appelcrumble. De kruimellaag is namelijk meestal erg zoet, dus kies een niet te zoete appel zodat het gerecht niet té zoet wordt. De Jonagold is bijvoorbeeld heel geschikt voor het maken van appelcrumble.