De overlevingskansen van hodgkinlymfoom zijn erg goed, zeker als je jong bent. De genezingskans is groot. Negen op de tien mensen met deze soort kanker overleeft de ziekte. Als je op jongere leeftijd de ziekte krijgt is de levensverwachting na een succesvolle behandeling vergelijkbaar met leeftijdgenoten.
Wat is de overleving van hodgkinlymfoom? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 83 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Bij mensen met chronische lymfatische leukemie (CLL) is de overleving na vijf jaar 87 procent, hodgkinlymfoom 88 procent en indolent non-hodgkinlymfoom (zoals de ziekte van Waldström) 86 procent.
Met genezen wordt bedoeld: het Hodgkin-lymfoom is vernietigd, waarna het nooit meer terugkomt. Dit betekent niet dat Hodgkin een onschuldige ziekte is. Zonder behandeling zullen alle patiënten uiteindelijk aan de ziekte overlijden.
Het Hodgkin-lymfoom verspreidt zich via de lymfevaten naar nabijgelegen lymfeklieren en pas later naar verder weg gelegen klieren. Zelden en dan pas in een vergevorderd stadium van de ziekte, kan het Hodgkin lymfoom zich uitbreiden naar bijvoorbeeld de lever, de longen of het beenmerg.
zware vermoeidheid zonder duidelijke reden; zo erg zweten dat u zich moet verschonen, vooral 's nachts; jeuk over het hele lichaam. zelden: pijn bij het drinken van alcohol, op de plaats van de aangetaste lymfeklieren.
Grofweg is lymfeklierkanker onder te verdelen in twee hoofdgroepen: Hodgkin lymfoom en Non-Hodgkin lymfoom. Hodgkin lymfoom is grotendeels één soort lymfeklierkanker.Non-Hodgkin lymfoom is daarentegen onder te verdelen in veel verschillende typen. Kanker is een ingrijpende ziekte.
Elk jaar krijgen meer dan 2.000 Belgen te horen dat ze een lymfoom hebben, kanker in de lymfeklieren. Enkele honderden van hen worden getroffen door heel zeldzame lymfoom-subtypes. De overlevingskansen van deze patiënten zijn dan ook vaak bijzonder klein.
Het merendeel van de patiënten heeft een goede kans op genezing. De ziekte bevindt zich meestal in de lymfeklieren, maar de milt, het beenmerg en de lever kunnen ook betrokken zijn. Kenmerkend is de aanwezigheid van grote cellen (Reed-Sternbergcellen).
Het Hodgkin lymfoom is een vorm van kanker van het lymfestelsel. Deze vorm van kanker komt in Nederland vrij weinig voor en is bij een grote meerderheid van de patiënten volledig te genezen. De ziekte ontstaat vooral tussen het 15e en 35e levensjaar en boven het 50e levensjaar.
De kans op overleving is fors toegenomen bij darmkanker, nierkanker, slokdarmkanker en ook bij veel soorten bloed- en lymfeklierkanker. Kankersoorten met een 5-jaarsoverleving hoger dan 80% zijn huidkanker, borstkanker, prostaatkanker en minder vaak voorkomende kankersoorten zoals hodgkinlymfoom en zaadbalkanker.
Er bestaat een hoge kans op genezing met de huidige behandelingsmogelijkheden. Het doel van de behandeling is afhankelijk van het type Non-Hodgkin lymfoom. Bij sommige typen kan genezing het doel zijn.
Het NHL kan op alle leeftijden voorkomen, maar de frequentie neemt toe met de leeftijd. Het NHL begint op één plek, meestal in een lymfeklier of in het beenmerg. Vervolgens kan de ziekte zich door het hele lichaam verspreiden binnen enkele weken, maanden of jaren.
Een Hodgkin lymfoom is een kwaadaardige aandoening die ontstaat in het lymfesysteem.
Vooruitzichten bij een non-hodgkinlyfoom
Soms is daar iets over te zeggen, maar soms ook niet. De prognose van non-hodgkin hangt af van verschillende dingen. Het maakt vooral uit of het lymfoom agressief is, of indolent (niet-agressief).
Wanneer kankercellen in een lymfeklier uitzaaien spreken we van een lymfekliermetastase. Uitzaaiingen (metastasen) ontstaan doordat kankercellen losraken van de tumor en zich verplaatsen via de lymfebanen.
Mensen met een agressief lymfoom die twee tot vijf jaar ziektevrij zijn, hebben een grote kans dat het lymfoom niet meer terugkomt. De eerste twee jaar is de kans op een recidief het grootste.Voor mensen met een indolente vorm van non-hodgkin geldt dat de ziekte meestal weer terugkomt. Dat kan vele jaren duren.
De kans op herval van Hodgkinlymfoom is het grootst gedurende de eerste 2 jaar na aanvang van de ziekte, maar een recidief is zelfs na 10 jaar nog mogelijk. Eens de 3 jaar na start van de behandeling verstreken zijn, komen agressieve tumoren komen meestal niet terug.
Terugkeer van de ziekte
De ziekte keert zelden terug. Is dat toch het geval, dan kun je in aanmerking komen voor: een hoge dosis chemotherapie gevolgd door een autologe stamceltransplantatie. immunotherapie (meestal in onderzoeksverband)
Patiënten met Hodgkin lymfoom krijgen meestal meerdere chemokuren. De behandeling is gewoonlijk gespreid over 12 tot 24 weken.
Wanneer de kanker is uitgezaaid bij diagnose
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Wat is de overleving van agressief non-hodgkinlymfoom? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 54 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Met een echo kunnen (meestal) gezwollen lymfklieren en tumoren worden opgespoord. De echo bepaalt niet of dit lymfklierkanker is.
Jeuk ter hoogte van de huid komt vaak voor bij de ziekte van Hodgkin. Deze jeuk kan zelfs zo hevig zijn dat er krabletsels op de huid zijn door het krabben. Hoesten, kortademigheid of last op de borst kunnen vroegtijdige tekens zijn van de ziekte van Hodgkin in de borstholte.