Wijn wordt gemaakt van gefermenteerde druivensap. Druiven worden geplukt, geplet en in emmers of vaten gedaan om te fermenteren. Het proces van fermentatie zet de natuurlijke suikers in de druif om in alcohol.
Voor rode wijn geldt dat de sap, pulp, pitjes en steeltjes samen mee gefermenteerd worden. Dit is ook waar de rode kleur vandaan komt. Deze fermentatie kan op natuurlijke wijze plaatsvinden, maar kan ook ontstaan door zelf gist toe te voegen aan de most.
Bij de productie van rode wijn wordt de schil van de druif samen met het druivensap gefermenteerd. Daarbij komt de kenmerkende kleur van rode wijn vrij. Voor witte wijn vindt er eerst een persing plaats waar de schillen van het sap gescheiden worden. Daarna volgt pas de fermentatie.
Het is slechts na het bezinken dat het most op lage temperatuur aan zijn alcoholische gisting begint, waardoor het aromatische potentieel van de toekomstige wijn bewaard wordt. De gisting duurt tussen de 15 en 20 dagen en gebeurt aan een constante temperatuur van 16 graden.
Witte most, druivensap en jonge witte wijn hebben namelijk oxidatie te duchten, waardoor ze donker worden en aroma's verliezen. De alcoholische fermentatie (gisting) die volgt, duurt gemiddeld veertien dagen.
Bij het fermentatieproces worden goede schimmels, bacteriën en gisten gebruikt om een ander product te maken. Ze zetten stoffen om waardoor o.a. voedingswaarden, smaken en geuren veranderen. Hierdoor wordt het product minder aantrekkelijk voor ziekteverwekkende bacteriën en blijft het dus langer houdbaar.
Fermentatie. Voor elke wijn is fermentatie nodig, een natuurlijke proces waarbij suiker uit de most, in de vorm van glucose en fructose, omgezet wordt in alcohol en kooldioxide. Dit proces wordt veroorzaakt door wijngistcellen.
Zoals eerder gezegd zorgt de schil voor de rode kleur. Voor witte wijn wordt de schil uit de most verwijderd waardoor er geen rode kleur aanwezig is. Witte wijn kan dus zowel van witte als van blauwe druiven gemaakt worden. De witte druiven worden ook geschild en enkel het sap wordt gebruikt voor witte wijn.
Gist toevoegen is niet echt nodig om de fermentatie te starten: de natuur zorgt zelf voor gisten op de schil; in principe zou het proces dus spontaan moeten starten. Zodra de gisting stopt, heb je wijn. De suikers in het sap zijn dan omgezet in alcohol, et voilà.
Op het moment dat de rode wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft weer gevolgen voor de smaak. Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken.Wijnen met veel tannines kunt u rustig zo'n 3 dagen laten staan.
De twee meest voorkomende eindstoffen van fermentatie, alcohol en melkzuur, zijn giftig voor veel andere bacteriën. Dit zorgt er voor dat gefermenteerd voedsel veel minder snel bederft.
Koffiebonen zijn de gedroogde zaden van, meestal gefermenteerde koffieplantbessen. De smaak van koffie hangt af van onder andere de soort koffiebonen, bijvoorbeeld Robusta en Arabica bonen, de kwaliteit van de bonen, het brandproces en hoe fijn de bonen gemalen worden.
Voorbeelden van gefermenteerde producten
Denk aan kaas, yoghurt, brood, wijn, bier, augurken, olijven … Vandaag krijgen producten zoals kombucha, kefir en kimchi extra veel aandacht om hun vermeende gezondheidsvoordelen. Yoghurt en kefir zijn gefermenteerde melkproducten.
Mensen met maagslijmvlies ontsteking of maagzweren kunnen beter geen alcoholische dranken nuttigen en zeker geen witte wijn omdat de zuren hiervan erge pijnen kunnen veroorzaken. Bij een gevoelige maag is een lichte zuurarme rode wijn of een met mineraalwater aangelengde wijn beter op haar plaats.
In vergelijking met witte wijn bevat rode wijn veel meer antioxidanten en gezondheidsbevorderende stoffen, zoals resveratrol, dat wordt aangetroffen in de schil van donkerrood fruit. Daarnaast bevat rode wijn meer kalium (gemiddeld 50 mg/100 g), fosfor (gemiddeld 5 mg/100 g), magnesium, ijzer en natrium.
Maar welke rode wijn is nou de beste keuze? Volgens experts kun je als wijndrinker het beste een pinot noir opentrekken. Deze wijn zou de hoogste resveratrol-concentratie hebben van alle rode wijnen. Resveratrol is een antioxidant die de gezondheid van het hart zou verbeteren en cholesterol- en bloeddrukverlagend is.
Er bestaan grote misverstanden over het gebruik van sulfiet in natuurwijnen, maar de stof komt ook van nature vrij bij de vergisting. Kortom, alle wijnen, ook natuurwijnen, bevatten altijd sulfiet.
Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken is verboden. Het gaat dan over drank waar meer dan 15 procent alcohol in zit.
Mensen met een alcoholintolerantie kunnen door een genetische oorzaak geen alcohol afbreken. Je kunt dan dus niet tegen alcohol en wordt ziek als je het drinkt. Wat is alcoholallergie? Bij een alcoholallergie is er sprake van een allergische reactie op één van de ingrediënten die in alcohol verwerkt zijn.
Rode wijn is hierdoor rijk aan plantaardige stoffen. Deze plantaardige stoffen bevatten zowel antioxidanten als ontstekingsremmende eigenschappen. Antioxidanten beschermen onze weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen.
Ook heeft witte wijn een positief effect op je cholesterol. Een studie onder 146 proefpersonen wees uit dat zowel rode als witte wijn drinkers een betere cholesterol-waarde hebben dan mensen die geen wijn dronken. Ook hier geldt weer: met mate.
Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal. Omdat ze naast alcohol vaak ook fruitsappen of limonades bevatten, zijn cocktails en mixdranken de grootste dikmakers. Hetzelfde geld voor likeuren die veel suikers kunnen bevatten.
Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Voorbeelden van zulke producten zijn yoghurt, bier en zuurkool.
Omschrijving. Bij het maken van verschillende levensmiddelen vindt fermentatie plaats. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij yoghurt, kaas, bier, brood, tempé, wijn, zuurkool, kimchi, sojasaus, droge worst en azijn. Fermenteren is van oudsher een manier om voedsel te verduurzamen.
Bij het inmaken van groenten of fruit wordt gebruik gemaakt van zuren, suikers of zelfs alcohol, waarna de pot wordt verhit en alle bacteriën, schimmels en gisten sterven. Dit is een cruciaal verschil met het fermentatie proces, waar de micro-organismes juist voor het zuur zorgen.