Smetplekken herken je aan rode huiduitslag in een huidplooi. Zoals in de liezen, bilnaad, bij de buik, onder de oksels of onder de bh en borsten. Maar ook kan je last hebben van een smettende navel of smet achter het oor. De huid is in zo'n huidplooi vaak rood, nattig en kan muf ruiken.
Smetten ontstaat op plekken waar huid-op-huid contact is zoals in de huidplooien. Het ontstaat door een combinatie van warmte, vochtigheid en onvoldoende luchtstroom langs de huid. Vrouwen en ouderen hebben meer kans op het ontstaan van smetten.
De aandoening begint als een onscherp begrensde nattende roodheid in de plooien (oksels, liezen, onder de borsten, bilnaad), al dan niet met (pijnlijke) kloofjesvorming. Er bestaat lichte jeuk. Wanneer er een bacteriële infectie erbij komt zien we pusvorming en korstjes, soms met een riekende geur.
U kunt smetplekken behandelen met een crème tegen gisten en schimmels, zoals miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Smeer de crème 2 keer per dag. Als de plekjes weg zijn, smeer dan nog 1 week door.
De huid is rood; soms zijn er schilfertjes, is de huid vochtig of zijn er scheurtjes in de huid zichtbaar. U kunt last hebben van pijn, jeuk en/of een onaangename geur. Door beschadiging van de huid is de huid bij smetten gevoeliger voor het ontstaan van een infectie.
Voor de behandeling van smetten adviseert de huidige richtlijn verschillende maatregelen, zoals toepassing van Zinkoxidesmeersel. In de praktijk gebruikt men echter soms producten anders dan de richtlijn beschrijft. Soms gebruikt men ook producten die de richtlijn helemaal niet noemt, zoals Sudocrem.
Smetten in de huidplooien kenmerkt zich door de volgende objectieve symptomen: ▪ erytheem (roodheid); ▪ maceratie (verweking); ▪ natten/vochtig; ▪ dunne/glanzende huid; ▪ ontvelling/schaafwondjes/beschadiging/erosies van de huid.
Smetplekken zijn overigens geen schimmel, zoals liesschimmel. Bij smetten raakt de huid door warmte en vocht geïrriteerd, waardoor er kloofjes kunnen ontstaan.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Wat kunt u doen als u last van smetten heeft
Dep daarna de huid voorzichtig maar wel goed droog. Daarna kunt u de huid heel dun insmeren met een zinkoxidesmeersel (zinkolie of 60% zinkoxide in 40% arachideolie). Dit is te koop bij drogist of apotheek.
Liesschimmel wordt veroorzaakt door een van de vele schimmels of gistsoorten die op de huid leven. Schimmels en gisten houden van vochtige, warme plekken. In de huidplooien bij de liezen kunnen ze zich dus prima uitbreiden. Soms dringen ze dieper door in de huid.
Uit de jaarlijkse Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) blijkt dat smetten bij 7% voorkomt van alle onderzochte cliënten in de chronische sector en de thuiszorg. In de thuiszorg is de prevalentie hoger dan in de chronische sector waar de dalende trend zich voortzet.
'Gewone' merkloze zinkzalf bevat meestal 10% zinkoxide, niet zo erg veel dus. Zinkolie bevat weer heel veel zinkoxide, namelijk 60%. Maar dit is weer niet zo heel prettig in gebruik; de grote hoeveelheid zinkoxide mengt niet met de olie, waardoor je steeds moet roeren en mengen voor gebruik.
Bij smetplekken heeft u rode plekken op uw huid. Meestal in de liezen, onder de borsten of op uw buik. Het komt door een schimmel of gist. De plekken kunnen jeuken en vies ruiken.
Smetten veroorzaakt een jeukende, schrale huid, die branderig aanvoelt. Soms gaan de plekken bloeden omdat de huid stukgaat. Er kunnen ook ontstekingen ontstaan als er niets tegen gedaan wordt. Smetplekken kunnen ook heel onprettig gaan ruiken, doordat er geen lucht circulatie in de vochtige huidplooi kan komen.
Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water. Je kunt Sudocrem beter niet onder make-up gebruiken, omdat het een vettige substantie is waardoor je make-up slechter blijft zitten.
Na opening 12 maanden houdbaar.
Hoe voorkom je smetplekken
Draag goed sluitende, niet knellend ondergoed (bijvoorbeeld met pijpjes), een katoenen BH en eventueel eerst een katoenen hemd of t-shirt en daaroverheen de BH. Mannen kunnen een suspensoir dragen. Draag verder een katoenen pyjamabroek in plaats van nachtjapon.
Zinkzalf werkt adstringerend op de huidporiën, waardoor de kans bestaat dat de huid wordt afgesloten. Zinkpasta koekt snel aan en is daardoor moeilijk aan te brengen en te verwijderen. De huid onder de pasta is vervolgens moeilijk te observeren.
Zinkzalf, hoe gebruik je het? Na het schoonmaken smeer je de billetjes van je baby in met een dun laagje zinkzalf. Dat helpt luieruitslag te voorkomen en een beschadigde huid te herstellen. Gebruik het als je baby snel last heeft van rode billetjes of van luieruitslag.
In het algemeen dient u een kleine hoeveelheid zalf in een dun laagje aan te brengen. Masseer Sudocrem met kleine cirkelvormige bewegingen in de huid totdat de zalf verdwijnt en een doorzichtige laag achterlaat. Als de zalf de plekken niet volledig bedekt dan dient u iets meer aan te brengen.
Smetten wordt gedefinieerd als een in de grote huidplooien gelokaliseerde, oppervlakkige huidaandoening welke zich kenmerkt door altijd roodheid (erytheem) aan beide zijden van de plooi.
Zinkoxide beschermt en droogt de huid. Het kan jeuk stillen en de huid verkoelen. Dat hangt af van de vorm waarin u het gebruikt (zalf, crème, lotion, smeersel). Bij huidaandoeningen zoals eczeem, jeuk, koortslip, doorligwonden, herpes genitalis en kapotte mondhoeken.