In het kort: Het onwillekeurig samentrekken van alle vezels in spieren wordt ook wel kramp of spierkramp genoemd. Kramp ontstaat meestal tijdens of na een inspanning, wanneer een spier overbelast of uitgeput is. Kramp kan ook ontstaan door een verkeerde houding, te strakke kleding of bepaalde tekorten.
Relatief onschuldig, maar toch enorm vervelend, zeker midden in een wedstrijd. Gelukkig is het gemakkelijk te voorkomen én te verhelpen. Lees hier wat je kunt doen bij kramp. Kramp is het voortdurend samentrekken van een spier.
Tekort aan voedingsstoffen: bij een ontoereikende bloedvoorziening naar de spieren of te weinig mineralen in de voeding, kan er een tekort aan voedingsstoffen in de spieren ontstaan. Onvoldoende magnesium, calcium of kalium kunnen zorgen voor spierkramp in de benen.
Krampen komen en gaan
Normaal gezien is een deel van deze vezels in rust terwijl het andere deel samentrekt. Dit rusten en samentrekken van spiervezels wisselt elkaar constant af. Bij een kramp trekken de spiervezels plotseling allemaal tegelijk samen. Het lichaam herstelt normaal gezien zelf deze situatie.
Trek uw tenen naar u toe om de kramp eruit te krijgen. De oorzaak van kuitkrampen is niet precies bekend. U kunt kuitkrampen proberen te voorkomen door genoeg te drinken, minder alcohol te drinken, minder hard te sporten. Medicijnen helpen meestal niet.
Een tekort aan magnesium kan inderdaad de oorzaak zijn van vervelende krampen in je spieren. Het gebruik van een supplement is het proberen waard. Let hierbij wel op dat de maximaal veilige dosis voor magnesium uit supplementen en verrijkte voedingsmiddelen 250 milligram per dag is.
Pijn in de kuit is vervelend, maar het kan meestal geen kwaad. Soms is er wel een ernstige oorzaak. Maak daarom snel een afspraak met uw huisarts als u pijn in uw kuit heeft. Het kan bijvoorbeeld een trombosebeen zijn.
Bananen zitten vol met kalium en worden vaak gezien als hulpmiddel tegen kramp, maar er is heel weinig bewijs dat het echt werkt. De meeste mensen hebben meer dan genoeg natrium (zout) in hun normale voedingspatroon.
Hoe kun je het herkennen? Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
De oorzaken van deze nachtelijke spier samentrekkingen zijn uiteenlopend en de klachten kunnen veroorzaakt worden door te weinig of juist te veel beweging. Maar ook te weinig vocht, magnetische velden (door staal in matrassen), elektrische straling maar ook een te kort aan magnesium kan krampen veroorzaken.
Als je vaak last hebt van kramp, kan het goed zijn om eens na te gaan of je voldoende vocht, magnesium en calcium binnenkrijgt. Magnesium en calcium zijn mineralen die een grote rol spelen bij de spiercontractie. Calcium zorgt voor het aanspannen van de spier terwijl magnesium voor het ontspannen van de spier zorgt.
Genoeg vocht drinken of calciumtabletten of vitamine B of E slikken. Of de slaaphouding aanpassen. Als de voeten hoger liggen dan het hoofd, door ze op een kussen te leggen bijvoorbeeld, stroomt er minder bloed naar de benen. Dat zou de kramp verminderen.
Veel mensen zweren bij zo'n stuk zeep onder de lakens om rusteloze benen en nachtelijke spierkramp tegen te gaan, waarbij de ouderwetse Sunlight zeep nog het beste zou werken. Je legt de zeep - zonder verpakking - onder je laken op het matras en je klachten verdwijnen.
Als u last van nachtelijke kuitkrampen heeft, trekken uw spieren in uw kuiten te snel samen. Daarnaast kunt u last hebben van gevoelige en overactieve zenuwen. Dit kan erg vervelend en pijnlijk aanvoelen.
Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen. Ze zitten als het ware “gevangen” in het bindweefsel. De spieren reageren hier vervolgens op door nog meer aan te spannen.
Trombose in uw been kan deze klachten geven: Uw kuit kan dik worden en gaan glanzen. Uw been gaat pijn doen. Uw been wordt vaak ook warm.
Word je toch nog wakker met kuitkramp? Ga snel uit bed en leun voorover met je handen tegen de muur. Strek je been naar achteren - zorg dat je voet en hiel op de grond blijven staan. Blijf zo staan tot de kramp wegtrekt.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere mineralen- en vitaminesupplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten pitten, zaden, (groene) groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en melkproducten. Met name in noten, zaden, pitten en cacaopoeder (pure chocola) zit veel magnesium.
Dit onderzoek heeft een aanwijzing opgeleverd dat spierkrampen kunnen voorkomen als bijwerking na het gebruik van langwerkende inhalatie-β2-sympathicomimetica, kaliumsparende diuretica en thiazidediuretica. Deze geneesmiddelen zouden nachtelijke spierkrampen die bij ouderen vaak voorkomen, mogelijk kunnen verergeren.
Volgens Theresia is zeep de oplossing tegen nachtelijke krampen in de benen. Neem een stuk huishoudzeep en leg het, zonder verpakking, in uw bed. Gewoon op het matras en onder het laken. Ga slapen zoals u gewend bent en dan verdwijnen de nachtelijke krampen als sneeuw voor de zon.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.