De eerste dag na de operatie kunt u vla, yoghurt en pap eten. De tweede en derde dag na de operatie mag u overgaan op zacht of gemalen voedsel en brood zonder korst. De vierde en vijfde dag kunt u weer alles eten, behalve harde etenswaren zoals appels, rauwe wortel, chips en friet. Dit kan weer na tien dagen.
We adviseren u om de eerste week rustig aan te doen. Op de plek van de amandelen komt een grijswitte korst, die meestal na zeven of acht dagen loslaat en spontaan verdwijnt. Na deze periode bent u in principe hersteld en kunt u weer aan het werk. De KNO-arts voert na vier tot zes weken nog een laatste controle uit.
Eten en drinken
De 2e dag na de operatie kunt u afgekoeld, gemalen voedsel eten. Vanaf de 3e dag kunt u het eten en drinken langzaam verder uitbreiden. Een speciaal dieet is niet nodig. Wat u kunt eten, mag u eten.
U krijgt meteen koud water, siroop of met water verdund appelsap te drinken. Verder krijgt u waterijs om uw keelpijn te verzachten. Drinken kan pijnlijk zijn na de operatie. Ook het slikken en kauwen kan pijnlijk zijn.
U mag zacht voedsel eten, ook brood zonder korst. Zorg dat uw eten niet te heet en niet te scherp is. Geleidelijk aan mag u weer alles eten. Het is belangrijk dat u hierbij alles goed kauwt.
Uw kind mag na week weer naar school of kinderdagverblijf als hij/zij zich goed voelt en pijnvrij is. Tot tien dagen na de ingreep kan uw kind een nabloeding krijgen hoewel die kans wel steeds kleiner wordt.
Patiënten positief
Waterijs helpt onder andere tegen misselijkheid en vieze smaak in de mond als gevolg van de narcose en het nuchter zijn voor een operatie. Tevens helpt het tegen mond- en keelklachten en geeft het patiënten comfort.
De eerste dagen na de ingreep zult u zich nog ziek voelen. Praten en eten kan pijnlijk zijn. De keelpijn, die soms uitstraalt naar de oren, is goed te bestrijden met de voorgeschreven pijnstilling. Deze klachten gaan geleidelijk over.
Als u geen keelpijn meer heeft (meestal na 10 dagen), hoeft u de pijnstillers niet meer te gebruiken. De twee wonden in de mond genezen met een korst die langzaam in 7-10 dagen (uiterlijk 14 dagen) vanzelf oplost of losraakt (een geringe bloeding mag daarbij optreden).
Na het verwijderen van de amandelen heeft u pijn in de keel en moeite met slikken. De pijn kan ook uitstralen naar de oren. Wanneer u na de operatie pijn heeft, geeft u dit dan aan bij de verpleegkundige. Van hem / haar kunt u medicijnen tegen de pijn krijgen.
De neusamandel kan vanuit de randen weer aangroeien en na verloop van tijd opnieuw klachten geven. De keelamandelen kunnen wel volledig worden weggehaald. Soms groeit de keelamandel vanaf de tongamandel weer aan.
Het herstel na het verwijderen van amandelen neemt meestal één tot twee weken in beslag. Kinderen mogen doorgaans op dezelfde dag dat de amandelen zijn geknipt nog naar huis. Volwassenen blijven vaak een dag langer, omdat bij hen de kans op een nabloeding groter is. Thuis moet je nog een week rustig aan doen.
Op wikipedia is te lezen dat volgens de wetenschap het knippen van de keelamandelen op latere leeftijd ernstige gevolgen kan hebben: meer kans op oa kanker, MS, ziekte van Crohn en veel hogere sterftekans.
Bij een acute ontsteking van de keelamandelen bestaan de klachten in het algemeen uit een korte periode van keelpijn met slikklachten, koorts en algehele malaise. Na de derde dag daalt de temperatuur meestal, waarbij ook de andere klachten langzaam verdwijnen.
De zogenaamde keelamandelen (tonsillen) zijn te zien als knobbels links en rechts achter in de mond. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen.
Binnen een aantal dagen na de operatie komt uw ontlasting weer op gang. Dit duurt bij de ene patiënt wat langer dan bij de andere. U hoeft niet te schrikken als er de eerste keren bloedverlies bij de ontlasting is. Dit is volstrekt normaal, omdat er in de darm een wond is gemaakt door de operatie.
Na een operatie krijgen patiënten in het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk een waterijsje aangeboden op de uitslaapkamer. Het ziekenhuis biedt het ijsje aan, omdat dit het herstel na de operatie bevordert. Zo helpt een ijsje misselijkheid na de operatiete verminderen.
Ieder mens heeft twee keelamandelen en een neusamandel. Amandelen kunnen allerlei, door keel en neus binnenkomende, ziektekiemen (bacteriën en virussen) bestrijden en hebben daarom een nuttige functie. Soms worden de ziektekiemen onvoldoende vernietigd en raken de amandelen zelf ontstoken.
Ontstoken amandelen zijn zeker wel besmettelijk. De ontsteking wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën. Deze verspreiden zich door de lucht als je bijvoorbeeld niest of hoest. Maar ook met druppeltjes die aan je handen of op een glas zitten, kun je anderen besmetten.
Snijd vezelige groente als champignons, asperges en bleekselderij goed fijn en eet ze met veel saus. Kies voor zacht vlees of zachte vis. Vet vlees zoals worst, varkensvlees met vet en half-om-half gehakt is vaak wat zachter. Zorg dat je het vlees en de vis niet te hard bakt, dit kan pijnlijk zijn bij het slikken.
Geadviseerd wordt om uw kind de eerste twee weken na het verwijderen van de neus- en keelamandelen niet te laten zwemmen. Vliegen. Uw kind mag de eerste twee weken na het verwijderen van de neus- en keelamandelen niet vliegen. Dit vanwege problemen die zouden kunnen ontstaan bij een eventuele nabloeding.
Al je amandelen beschermen je lichaam tegen bacteriën en virussen. Hieronder vallen je keelamandelen, neusamandelen, tongamandelen en ook je lymfeklieren. Je keelamandelen zorgen er vooral voor dat nare stoffen die via je mond binnenkomen, worden gefilterd. Juist die amandelen worden vaak weggehaald.
Adenotomie is het verwijderen van de neusamandel. Soms combineren we deze ingreep met het verwijderen van de keelamandelen (tonsillectomie), of met het plaatsen van middenoorbeluchtingsbuisjes.