MDF is hét materiaal voor meubelwerk en interieurtoepassingen. Dit kan een kast, een wand of een gehele ombouw zijn. Met deze vochtwerende variant is het meubel ook geschikt in de badkamer, garage of keuken.
Watervast MDF, ook wel MDF exterieur genoemd, is plaatmateriaal dat dankzij de productiewijze in hoge mate vochtwerend is. Mits goed verwerkt, kan watervast MDF buiten worden toegepast.
MDF waterbestendig maken
Je kunt natlak gebruiken, maar ook een poedercoating. Een poedercoating is krasbestendiger en maakt het materiaal volledig waterafstotend. Het materiaal kan daardoor zelfs gebruikt worden in badkamers en keukens!
MDF staat voor Medium Density Fibreboard en zijn platen die gemaakt zijn van geperst hout. Hierdoor is de dichtheid lager dan bij “echt” hout. Daardoor neemt MDF gemakkelijk vocht op en zul je dit plaatmateriaal altijd goed moeten beschermen tegen vocht door het MDF te verven.
Wat is watervast MDF? Watervast MDF is plaatmateriaal met een vochtwerend karakter. Je herkent MDF watervast aan de groene kleur. MDF met een watervast karakter wordt ook wel MDF vochtwerend of MDF V313 genoemd en is geschikt voor toepassing in vochtige ruimtes binnenshuis.
Een veilig en betrouwbaar voorstrijkmiddel is Rubbol BL primer. Geschikte verfsoorten om MDF board mee te schilderen zijn de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin of de Rubbol BL Rezisto SG.
De afkorting MDF staat voor Medium Density Fibreboard, wat vezelplaat met gemiddelde dichtheid betekent. Omdat de MDF platen deze mooie dichtheid hebben, zijn ze perfect te bewerken zodat zagen, frezen, boren en schuren allemaal heel makkelijk gaat. Om die reden worden de platen veel gebruikt in interieurtoepassingen.
Hoe bescherm je de zijkanten van MDF? De zijkanten en met namen de onderkant en bovenkant zijn gevoelig voor vocht. Het is makkelijk voor vocht om in het MDF te trekken. De zijkanten zijn praktisch niet beschermd tegen water en zullen binnen de kortste keren gaan rotten.
De eigenschappen van MDF
Daarnaast trekken MDF platen niet krom zoals plaatmateriaal van natuurlijke materiaal dat doen, bijvoorbeeld: multiplex of timmerpanelen. Het reageert wel op hitte en vocht, maar in plaats van kromtrekken zal het gaan uitzetten. MDF heeft een sterk zuigende werking.
Vochtwerende MDF is beter bestand tegen vocht, maar dat wil niet zeggen dat deze variant ook buiten te gebruiken is. MDF MR (vochtwerend) kan echter wél worden gebruikt in een vochtige omgeving zoals de badkamer of de keuken en is herkenbaar aan zijn groene kleur.
MDF is een plaat die bestaat uit samengeperste houtvezels en is een populaire vervanger van hout. Deze plaatsoort heeft een sterk zuigende werking. Om deze zuigende werking op te heffen, moet je MDF eerst in de grondverf zetten.
Je kunt het MDF schilderen met een lakverf. Het is verf die je ook op andere houten delen zou gebruiken, zoals op de kozijnen van ramen en deuren. Houd er rekening mee dat de primer of voorstrijk zo'n 4 tot 8 uur moet drogen, voordat je verder kunt gaan met deze stap. Breng de laklaag op het MDF aan in twee lagen.
Nadelen MDF
MDF kan doorzakken wanneer de belasting van de plaat te hoog is. Het is minder makkelijk te schilderen dan hout. Dit komt omdat MDF door zijn vezelige structuur de verf opzuigt.
Ja hoor dat kan, er is namelijk mdf-plaat (Tricoya-plaat) die zelfs zonder dat het geschilderd is 50 jaar gegarandeerd buiten kan staan zonder kans op zwelling door vocht.
Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
MDF verven met latex
Dit raden wij af. MDF staat voor medium density fibreboard en is een houtsoort. Aangezien het om een houtsoort gaat, is een houtverf beter geschikt voor deze ondergrond dan een muurverf. Je kunt kiezen voor een lakverf in mat, zijdeglans of hoogglans.
MDF is erg stevig, maar ook licht in gewicht en een stuk goedkoper dan massief hout. Het materiaal wordt voor veel verschillende toepassingen gebruikt, zoals in deuren, laminaat en meubels. De belangrijkste voordelen van MDF: Eenvoudig te bewerken.
Duurzaamheid. De houtvezels die gebruikt worden voor mdf platen zijn doorgaans afkomstig uit houtafval. Dat klinkt duurzaam, maar helaas wordt er ook veel bindmiddel gebruikt om mdf tot platen te persen.
Zowel massief hout als plaatmateriaal zijn geschikte materialen voor in de badkamer. Een badkamermeubel van massief hout bestaat volledig uit hout. Voor in de badkamer is tropisch hardhout het meest geschikt, omdat deze soort goed kan tegen vocht. Denk dan aan teak, merbau of jatoba.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
MDF schroeven
MDF kan eenvoudig geschroefd worden. Het materiaal zal niet gaan splinteren, wat massief hout wel kan gaan doen, maar kan wel gaan splijten als je onzorgvuldig te werk gaat.
MDF brandvertragend beschikt over een hoge densiteit en is geschikt voor gebruik in droge omstandigheden. Deze MDF variant heeft een fijn geschuurd oppervlak en een sterk schroefbare kern die over brandvertragende eigenschappen beschikt. De plaat is hitte- en vuurbestendig.