1 ppb = één deeltje per miljard deeltjes = 10-9. 1 ppt= één deeltje per 1000 miljard deeltjes = 10-12.
1 ppm = 10−4 procent = 10−3 promille = 103ppb = 106 ppt.
Één ppm is één deel per miljoen delen.
Parts per billion, ook wel bekend onder de Engelse afkorting ppb, is een natuurkundige eenheid die staat voor delen per miljard. Voor een aantal stoffen bestaan detectiemethoden die zo gevoelig zijn dat dit soort concentraties inderdaad kunnen worden gemeten.
Amerikaanse meteorologen melden dat op 9 mei voor het eerst in drie miljoen jaar de grens van 400 ppm (deeltjes per miljoen) is bereikt. Een inktzwarte mijlpaal. De concentratie CO2 in de lucht (1958 tot 2012). Sinds 1958 worden er atmosferische metingen gedaan op Mauna Loa (Hawaii).
Door de grote variëteit van chemische stoffen zijn er zeer veel verschillende van deze buis- jes, welke veelal de concentratie aangeven in de grootte van Parts Per Million (ppm). Ter verduidelijking: 1% = 10.000 ppm.
Het CO2 gehalte in de lucht meet je met een CO2 meter die het gehalte in parts per million (PPM) aangeeft. Het beste kun je kiezen voor een CO2 meter met NDIR sensor, ook wel infraroodsensor genoemd. Deze meet hoeveel infrarood licht van een specifieke golflengte wordt geabsorbeerd door de omringende lucht.
De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert een grenswaarde van 6 ppm bij continue blootstelling. Oplopend naar 26 ppm bij 1 uur per dag. Een defecte cv ketel zorgt voor een concentratie van 30.000 ppm, met een acute koolmonoxidevergiftiging tot gevolg.
CO2-gehalte in huis
Een goede indicatie van de luchtkwaliteit in huis is het CO2-gehalte. In een niet-geventileerde ruimte waar mensen verblijven en CO2 (koolstofdioxide) uitademen loopt het CO2-gehalte langzaam op. Een maximum van 800 ppm (parts per million) is ideaal, 1.000 ppm acceptabel en 1.200 is de bovengrens.
Een goede kwaliteit binnenlucht bevat, conform de regelgeving, minder dan 0,1 volume procent CO2 (1000 ppm). Als grenswaarde wordt 0,12 vol % (1200 ppm) gehanteerd.
Tot ongeveer 800 ppm (parts per million) CO2 spreekt men van een goede luchtkwaliteit om te slapen.
Een hogere concentratie kan vervelende gezondheidsklachten geven maar in de concentraties zoals wij die kennen in de binnenruimte is CO2 niet gevaarlijk. Het best te herkennen symptoom is dat iedereen in een ruimte rond 14.00-16.00 uur zit weg te dutten in dufheid. Vanaf 8.000 PPM is CO2 wel degelijk dodelijk.
Het wordt pas gevaarlijk wanneer het aan hoge concentraties wordt ingeademd (meer dan 5% volume, of 50,000 PPM). De grenswaarde of het hoogste niveau aan CO2 waarvan verondersteld wordt dat het niet gevaarlijk is voor een gezonde volwassene tijdens een werkdag, bedraagt (5,000 PPM).
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Algemeen wordt aangenomen dat een koolstofdioxideconcentratie van minder dan 1000 ppm aangeeft dat de luchtkwaliteit goed is. Tussen 1000 en 2000 ppm heb je als mens een minder goede concentratie of een minder goede nachtrust. Onder 1000ppm blijven is dus aan te raden.
Gezonde lucht heeft een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Te droge lucht zorgt voor geïrriteerde luchtwegen, droge ogen of gebarsten lippen. Erg vochtige lucht is vooral slecht voor je huis: hout zwelt op en schimmel groeit sneller.
Het CO2-gehalte van de lucht mag, idealiter, niet hoger zijn dan 900 ppm en mag in geen geval de norm van 1200 ppm overschrijden.
Een mens ademt ± 17 liter CO2 uit per uur; dat staat gelijk aan 726 PPM in 23.400 liter lucht.
CO2-niveau indicatie
Volgens de NRC heeft buitenlucht een CO2-concentratie van 400 parts per million (ppm). In een gebouw mag de concentratie in een ruimte tussen de 800 en 1.200 ppm bedragen; dat is mede afhankelijk van het gebruik. Bedraagt de concentratie 1.500 ppm of meer, dan is het ook te ruiken.
Een te hoog CO2-gehalte in de omgevingslucht is funest voor de gezondheid van huisbewoners of het personeel van een bedrijf. Naast de al genoemde symptomen als hoofdpijn en vermoeidheid, kunnen bestaande klachten verergeren en mensen ook daadwerkelijk ziek worden. Vooral astmaklachten verergeren bij een teveel aan CO2.
De verbranding van olie en aardgas stoot het meeste CO2 uit, terwijl planten en oceanen de balans enigszins herstellen door kooldioxide op te nemen. De verbranding van olie en aardgas stoot het meeste CO2 uit, terwijl planten en oceanen de balans enigszins herstellen door kooldioxide op te nemen.
Voordelen van slapen met open raam
Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen.
Gezonde binnenlucht
Wanneer vocht het huis niet kan verlaten, kan dat zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en allergieën. Je zou denken dat het helpt om het raam even open te zetten, maar wanneer je het raam weer sluit is de gezonde lucht na een half uur alweer verdwenen.