Rodehond is meestal niet erg en het gaat na een paar dagen vanzelf over. Er zijn een paar uitzonderingen: Heel soms ontsteken de gewrichten in vingers, polsen en/of knieën. Dit gebeurt vooral bij meisjes/vrouwen die pas rodehond krijgen als ze al puber of volwassen zijn.
De huiduitslag en ook de koorts ontstaan na een incubatieperiode van meestal 14-16 dagen, maximaal variërend van 12–23 dagen.
Rodehond begint vaak met wat algemene ziekteverschijnselen zoals lichte koorts, moeheid, neusverkoudheid en lichte oogontsteking. Hierna komt er een rode huiduitslag. De uitslag zit vooral achter de oren, in het gezicht en in de nek. De ziekte verloopt meestal erg mild en vaak met weinig koorts.
Er zijn geen medicijnen tegen rodehond.De ziekte gaat vanzelf weer over. Je lichaam ruimt het virus zelf op. Daarna kun je het nooit meer krijgen.
Een infectie verloopt ook vaak zonder verschijnselen. Soms kan bof leiden tot complicaties zoals encefalitis (hersenontsteking), doofheid of zaadbalontsteking bij mannen.
Maar deze herkomst is schijn: in werkelijkheid is roodvonk een verbastering van 'roodhond', de oorspronkelijke vorm van rodehond. 'Roodhond' is al in 1567 aangetroffen, en 'roodvont', een tussenvorm tussen 'roodhond' en roodvonk, werd in 1694 opgeschreven.
Na ongeveer een week verdwijnt de huiduitslag. De vlekjes kunnen nog enkele weken terugkomen, bijvoorbeeld door warmte, kou of inspanning, maar ze verdwijnen dan weer snel. Infectie leidt bij volwassenen vaak tot pijn en stijfheid van handen en voeten. Deze gewrichtsklachten houden meestal 1 tot 2 weken aan.
Rodehond is een ziekte die rode vlekjes op de huid geeft. De oorzaak is een virus. Het is besmettelijk: het virus verspreidt zich door hoesten en praten, maar ook via bijvoorbeeld handen, bestek, speelgoed en deurknoppen. Kinderen in Nederland worden ingeënt tegen rodehond.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv.het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Roodvonk is een besmettelijke ziekte.
Hondenziekte, Canine Distemper, Ziekte van Carré
Honden kunnen in het ergste geval aan de ziekte overlijden. Hondenziekte is zeer besmettelijk. Het wordt overgebracht via hoesten, niesen, proesten, direct en indirect contact. Het virus is ook aanwezig in ontlasting en urine.
Geef uw kind regelmatig een slokje koud water.Als uw kind pijn heeft, kunt u paracetamol geven. Als uw kind zich goed voelt, mag het naar buiten en naar school of het kinderdagverblijf. Het gaat vanzelf over, meestal binnen 7 tot 10 dagen.
Er komen rode vlekjes op het lichaam. De huid met de vlekjes ziet eruit als rood kippenvel en voelt aan als schuurpapier. De vlekjes zitten vooral in de nek, op de borst, onder de oksels en bij de ellebogen. Ze kunnen ook aan de binnenkant van de bovenbenen zitten.
Wanneer u plots ergens in uw lichaam een uitslag ziet met rode vlekken, ga dan niet zelf dokteren. U kunt zelfs deze huiduitslag verergeren wanneer u een middel gaat smeren of slikken waar u mogelijk allergisch voor bent. Maak een afspraak bij de huisarts of de dermatoloog om de oorzaak te laten uitzoeken.
De koorts begint meestal na 3 dagen te dalen. De uitslag verdwijnt enkele dagen later; dit gaat gepaard met een uitgebreide afschilfering van de huid, die vooral aan de handpalmen en voetzolen opvallend is. De periode van afschilfering kan zo'n 2 tot 3 weken duren.
Infectieziekten. Enkele van de meest besmettelijke virale infecties die huiduitslag veroorzaken: mazelen, waterpokken en rodehond.
De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een opvallende uitslag met zichtbaar rode vlekken langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter. Een aandoening zoals eczeem, ofwel dermatitis, is meestal chronisch.
Om klachten te verminderen kun je zelf een aantal dingen doen, zoals zorgen voor goede hygiëne, de uitslag met rust laten en het gebruiken van pH-neutrale zeep. Als de uitslag niet vanzelf wegtrekt of extreme vormen aanneemt, raadpleeg dan je (huis)arts of een dermatoloog.
Een geïrriteerde huid is rood, gevoelig bij aanraking en licht schilferig op sommige plaatsen. Het kan lijken op eczeem of een allergische reactie, maar een huidirritatie is doorgaans van tijdelijke duur. Na enkele dagen kunnen de klachten vanzelf verdwijnen.
Rodehond voorkomen met de BMR-vaccinatie
Vooral mensen die tussen 1965 en 1975 geboren zijn, komen vaak in aanmerking voor de BMR-vaccinatie omdat zij als kind niet zijn gevaccineerd. De BMR-vaccinatie geeft een levenslange bescherming tegen bof, mazelen en rodehond.
Vaak begint de ziekte met verkoudheid en koorts. Daarna krijg je uitslag, de bekende rode vlekjes in het gezicht en op het lichaam. Je voelt je meestal flink ziek en je kunt hoge koorts krijgen. Mazelen gaat meestal na 7 tot 10 dagen zonder verdere problemen over.
Naast de vijfde ziekte, heb je ook de zesde ziekte. Het verschil tussen deze twee is dat de vijfde ziekte begint met felrode uitslag bij de wangen, waar kinderen vervolgens koorts bij kunnen krijgen. De zesde ziekte daarentegen begint met hoge koorts, vervolgens ontstaan pas vlekjes.
Uw kind krijgt rode wangen: u ziet rozerode vlekjes met verschillende vormen. Later komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen. Alle vlekjes samen vormen grotere vlekken. Uw kind heeft misschien een beetje koorts en de vlekjes kunnen jeuken.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes.Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
Wat zijn symptomen van zesde ziekte? Een eerste infectie met het virus komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 maanden. Enkele dagen na besmetting ontstaat hoge koorts (39,0-40,5 °C), zonder overige specifieke ziekteverschijnselen.