Maar er was een probleem: hun lage caloriewaarde. Kinderen hebben kleinere magen. Ze hebben geconcentreerde voeding nodig, hoog in calorieën maar laag in volume. ' Gonzalez zegt verder nog dat kleintjes vaak best een paar hapjes groente willen proeven.
Kinderen zijn dus extra gevoelig voor bittere smaken. En wat doen groenten? Die stimuleren onze bittere smaakpapillen. Je zult kinderen dus meerdere keren iets moeten aanbieden, voordat ze deze smaak lekker vinden.”
Smaak, de lage calorische waarde, een gebrek aan marketing en het simpele feit dat kinderen nou eenmaal kinderen zijn en graag niet doen wat ouders willen. Dat zijn kort samengevat de vier punten die de Franse onderzoeker Sophie Nicklaus vast heeft gesteld in haar onderzoek naar groentenconsumptie van kinderen.
Nog niet? Laat er dan een paar dagen overheen gaan en probeer het opnieuw. Als je baby het na zo'n 10 pogingen nog niet eet, kan je de conclusie trekken dat hij de smaak echt niet lekker vindt. Probeer het dan een paar maanden later nog eens, om te kijken of zijn smaak al verder ontwikkeld is.
Groeten baby zelfgemaakt:
Lekkere groentesoorten om mee te starten zijn (op alfabetische volgorde): aubergine, bloemkool, broccoli, courgette, doperwtjes, komkommer, peultjes, pompoen, snijbonen, sperzieboontjes, witlof of worteltjes.
Het Voedingscentrum raadt het volgende aan. Voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar wordt 100 tot 150 gram groente per dag aanbevolen. Dat is evenveel als 2 tot 3 opscheplepels. Kinderen tussen de 9 en 13 jaar doen er beter aan om 150 tot 200 gram groente per dag te eten.
Een paar tomaatjes, wat schijfjes paprika, een beetje mozzarella, een paar stukjes banaan. Zo maak je een gezonde "monkey platter" of "bento box" voor je kind. Thuis of om mee te nemen. Zo leer je je kind op een leuke manier proeven.
Het niet willen eten of veel niet lusten is bijna altijd een fase. Verreweg de meeste kinderen ontwikkelen zich normaal. Na de peuterfase gaan de meeste kinderen weer beter eten. Als jouw kind niet eet, dan ben je dus zeker niet de enige ouder die hier dagelijks mee te maken heeft.
Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Geen groenten, wel fruit
Door voldoende vitaminen in te nemen kun je natuurlijke immuunsysteem helpen. Voor vitamines A, B6, foliumzuur (B11) en C zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
Kinderen houden meestal niet van eten dat bitter of zuur is. Dit komt omdat kinderen meer smaakpapillen hebben dan volwassenen. Ook zijn de papillen meer verspreid door de hele mond. Volwassenen hebben alleen nog smaakpapillen op hun tong.
Kinderen vinden knapperige groente vaak lekker. Geef bijvoorbeeld een worteltje, een stukje paprika of een radijsje. Of misschien valt frisse tomaat of komkommer op brood goed in de smaak!
Eten voor een peuter van 2 jaar bestaat in de meeste gevallen uit 6 maaltijden per dag. Onderverdeeld in ontbijt, lunch en een warme maaltijd. Ook mag uw kindje van 2 jaar tot wel 3 tussendoortjes per dag. Dit kan een bakje met vers fruit zijn of een bekertje verse fruitdrank.
Wat is een Monkey Platter? Een Monkey Platter is een groot bord met vakjes, waarin je verschillende etenswaren legt. Zet het bord op tafel zodat je kind er goed bij kan, en laat 'm zelf bepalen wat er naar zijn mond gaat.
Maar door regels op te stellen en je hieraan te houden, creëer je duidelijkheid. Zo keert sneller de rust terug aan tafel, en leert je kind gaandeweg beter te eten. Het is niet erg als je kind even iets minder eet omdat je de nieuwe regels aan het invoeren bent. Geef je kind een paar weken de tijd om eraan te wennen.
Groenten kan je kind nagenoeg niet teveel eten, maar fruit wel. Dat komt doordat fruit veel suikers bevat. De World Health Organisation (WHO) adviseert om maximaal 10% en het liefste maximaal 5% van je dagelijkse energie uit suikers te halen.
Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten en fruit niet te vervangen door sap. Dit bevat namelijk net zo veel suiker als frisdrank en vaak minder voedingsstoffen en vezels dan fruit.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
Geef de hapjes direct na een borst- of flesvoeding. Of geef de hapjes tussen 2 voedingen door. Je kind is dan ontspannen en heeft geen enorme trek meer. Dat is een goed moment om iets nieuws te proeven.
Je kan komkommer raspen of pureren. In combinatie met ander groente en fruit is hij ook erg lekker. En natuurlijk is komkommer ook heerlijk als gezond tussendoortje voor groot en klein! Wanneer je jouw baby een reepje komkommer wilt laten ontdekken blijf er dan altijd bijzitten.