Zo red je je bloemen : Maak je vaas goed schoon en ververs het water. Haal uitgedroogde bloemen en blaadjes van de stelen – deze stoten gassen uit die voor meer verwelking zorgen. Snijd 1 tot 5 cm van de stelen af in een scherpe hoek en zet de bloemen in schoon water.
Snijd de rozen (als ze na ongeveer een week al slap hangen) kort af. Houd ongeveer een stengel van tien centimeter over – maar dat komt niet zo precies. Snijd de stengel schuin af en zet de rozen op een klein vaasje met schoon water.
Vul een schone vaas met warm water (rond de 50 á 60 graden Celcius) en strooi er snijbloemenvoedsel bij. Verwijder de bladeren van de stelen die in het water zouden komen te staan. Snijd de stengels schuin af met een mes of snoeischaar (ongeveer 2 centimeter). Deze stap is erg belangrijk.
Ziektes die veel voorkomen bij rozen, zijn meeldauw en sterroetdauw. Dit zijn schimmelziekten die vaker voorkomen bij planten met vrij dorstige wortels. Hoe meer vocht de grond rond de wortels kan vasthouden, hoe kleiner de kans dat je rozen ten onder gaan aan deze schimmels.
Rozen staan graag op een zonnige plek. Enige schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar eigenlijk geldt hoe meer zon, hoe meer bloemen. Een diep beschaduwde plek is niet geschikt, hier zijn de rozen veel vatbaarder voor ziektes en schimmels. De plek dient tevens luchtig te zijn.
De verse rozen komen rechtstreeks van de veiling en gaan gemiddeld 1,5 week mee, behalve de choco rozen; deze kunnen wel 3 weken goed blijven.
Wist jij dat je bloemen langer zullen bloeien als je een druppeltje chloor toevoegt aan het water? Hierdoor komen er namelijk geen bacteriën in het water, waardoor je bos langer mooi blijft. Zo simpel is het! Daarom is het ook altijd goed om je vaas elke keer schoon te maken met een beetje chloor.
Rozen voeden
Rozen willen bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte, ijzer en magnesium bevat. IJzer zorgt voor een mooie volle kleur van de bloemen, magnesium met name voor een mooie kleur van het blad. Je kunt je rozen tweemaal voeden tussen maart en augustus.
Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt.
Pas aangeplante rozen kunnen uitdrogen tijdens een droge, winderige herfst of winter. Je mag aannemen dat rozen bij extreem warm weer elke dag water nodig zullen hebben. In een warme periode zal je elke twee tot drie dagen moeten bewateren. En bij warm en droog weer zal je gemiddeld eenmaal per week water moeten geven.
Allereerst is het belangrijk om te voorkomen dat bloemen slap gaan hangen. Veelal wordt dit veroorzaakt door het water, bacteriën en verwelking. Laat je de bloemen dus constant in hetzelfde laagje water staan, dan vermeerderen de bacteriën in het water zich al snel en worden de stelen aangetast.
Anthuriums kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een dag zonder water laten staan, terwijl een roos na een tiental minuten al verslapt.
Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken. Kort de rozen in tot op kniehoogte, zo'n 50 cm van de grond.
Voordat een boeket wordt overhandigd, is het vaak al een tijdje onderweg en heeft het soms korte tijd geen water gehad. Hierdoor is de onderkant van de stelen vaak uitgedroogd en kan de stengel niet meer voldoende water opnemen. Daarom moeten bloemen altijd schuin afgesneden worden.
Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen. Vul een vaas altijd met schoon water. Gewoon kraanwater is prima. Er wordt veel gezegd over bloemen op handwarm water, maar gewoon kraanwater vanaf een graad of 10 is prima.
Suiker doet niets voor de plant; Ze maken zelf suiker dmv fotosynthese end aar is geen tekort aan in planten.
Rozen hebben de eigenschap dat ze prima bestand zijn tegen warmte en droge grond, maar dan wel bij gemiddelde temperaturen met enige afwisseling met bewolking, koele wind en een bui regen. Voor veel planten is het nu afzien en afhankelijk van het soort zijn deze al verschrompeld of schijndood.
Stappenplan rozen stekken
Knip de bloem van de roos schuin van de stengel af. Haal de bladeren van de stengel af. De onderkant van de stengel knip je schuin af, waarbij je de helft van het onderste oog wegsnijdt. Je houdt nu nog een stengel tussen de 15 en 25 cm over.
Rozen kunnen wel twee weken bloeien in een vaas, maar als je een beetje pech hebt, gaan ze na een paar dagen juist al hangen.
Door het baksodawater over de plant te sproeien geeft het vollere en gezondere bloemen. Voorbeelden van planten waarbij dit zeer goed werkt, zijn: clematis, ridderspoor (delphinium) en anjers (dianthus), begonia, geranium en hortensia (hydrangea). Voeg 1 mespuntje baksoda toe aan het water van de snijbloemen.
Rozenstruiken hebben niet veel water nodig, maar de grond moet altijd vochtig zijn. Gebrek aan water maakt de rozen kwetsbaar voor ziekten zoals meeldauw. Een teveel aan water verstikt de wortels, dit kunt u herkennen doordat de blaadjes geel worden.
- Rozen houden van zon. Op zonnige plekken groeien en bloeien ze het best. Gedeeltelijke schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar een echt beschaduwde plek (onder een boom) is niet geschikt.