Kraanwater is dus minsten zo gezond als flessenwater. In bron- en mineraalwater zitten soms wel meer mineralen en zouten dan in kraanwater. Met een gevarieerde voeding krijg je voldoende mineralen binnen, aldus het Voedingscentrum. Het drinken van mineraalwater is hiervoor niet nodig.
Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Je kunt jezelf dus een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag. Met flessenwater ben je 150 tot 500 keer duurder uit.
Of toch niet? De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.
Bronwater is direct aan de bron al veilig voor consumptie. In tegenstelling tot kraanwater, dat meestal eerst intensief chemisch en/of bacteriologisch moet worden behandeld voordat we het kunnen drinken.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Gewoon kraanwater bevat een enorme hoeveelheid stoffen en organismen, zoals bacteriën. Hoewel veel bacteriën in kraanwater onschadelijk zijn voor gezonde mensen, kan kraanwater besmet zijn met bacteriën die gezondheidsrisico's inhouden. Het inslikken van die bacteriën kan leiden tot levensbedreigende situaties.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
In veel landen is het daarom beter gebotteld water te drinken als je niet ziek wilt worden van kraanwater. Je zou dus kunnen zeggen dat flessenwater het schoonste drinkwater ter wereld is.
Op Wereldwaterdag is Tilburg uitgeroepen tot winnaar van de tweede KRNWTR Award voor het lekkerste kraanwater van Nederland. Een deskundige jury en het publiek uit het hele land proefden en beoordeelden kraanwater uit 20 grote Nederlandse steden en 5 gebottelde mineraalwaters in de Beurs van Berlage te Amsterdam.
Zwitserland biedt het beste kraantjeswater aan ter wereld. Het evenaart zelfs de kwaliteit van flessen mineraalwater, alleen is het bijna vijfhonderd keer goedkoper. De Noren hebben een speciaal systeem ontwikkeld om grondwater optimaal te beschermen.
Het beste alternatief voor natuurlijk bronwater is gefilterd water. Daarmee haal je veel schadelijke stoffen uit het water en sommige filters voegen er zelfs gezonde mineralen aan toe! Je kunt op verschillende manieren je water filteren. Een filterkan is de goedkoopste optie, maar ook de minst zuiverende.
Flessenwater hoeft niet te voldoen aan de strenge eisen van kraanwater, vastgelegd in de Waterleidingwet. Kraanwater is dus minsten zo gezond als flessenwater. In bron- en mineraalwater zitten soms wel meer mineralen en zouten dan in kraanwater.
Winnaar van De Gouden Kraan
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.
Kraanwater is een betere keuze dan flessenwater. Om verschillende redenen. Zo bevat flessenwater mogelijk te veel bacteriën. Die bacteriën kunnen in aantal vermeerderen van zodra je de fles opent en als je die te lang of te warm bewaart.
Water zonder kalk is te koop in de supermarkt in de vorm van bronwater. Maar let wel goed op: niet al het bronwater in de supermarkt is ontkalkt. Of het bronwater is ontkalkt, verschilt per merk. Informatie over hoe hard het bronwater is, lees je gemakkelijk op het etiket.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Chloor in kraanwater is nefast voor je darmflora.
Daarnaast heeft Chloor een langdurige werking (ook in je darmen). Daarbij komt dat chloor in leidingwater kan reageren met andere stoffen waardoor er heel schadelijk nevenproducten gevormd kunnen worden in de leidingwater dat je drinkt.
Het is beter om water op te warmen met de waterkoker of op het gasfornuis. Waterleidingen zijn gemaakt van metalen zoals koper, lood of cadmium. Deze stoffen lossen op in warm water en komen dus mee uit de kraan. Dit is niet goed voor de gezondheid.
Warm water draagt bij aan een gezonde stofwisseling en dat komt goed uit wanneer je kilo's wilt kwijtraken. Het helpt namelijk je lichaamsvet af te breken. De aanbevolen manier is om je ochtend te starten met een heet glas water met een schijfje citroen of een paar druppels citroensap.
Bar-le-Duc valt onder de categorie “zwak mineraalhoudend mineraalwater” met ten hoogste 500 mg/l. Dit geldt voor de meeste mineraalwaters in Europa. Daardoor is Bar-le-Duc mineraalwater zeer geschikt voor de bereiding van babyvoeding en mag het gedronken worden bij een zoutarm dieet.
Door koolzuur aan het water toe te voegen ontstaat er een zuur in het water dat schadelijk is voor je tanden, zegt tandarts Adam thorne in de Daily Mail. Het koolzuur tast het glazuur van je tanden aan waardoor je op den duur gele, gebroken tanden kunt krijgen.
Bronwater lijkt erg op mineraalwater, maar de eisen zijn wat minder streng. Zo moet mineraalwater direct bij de bron gebotteld worden, terwijl bronwater ook eerst vervoerd mag worden. Ook mag bronwater nog verder bewerkt worden, wat het risico op extreem hoge concentraties van mineralen vermindert.
Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Warm water om te koken
Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet gezond is? Wanneer water opgewarmd is door de boiler, verliest het namelijk heel wat zuurstof. Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen. Je mag het dan ook niet meer als drinkwater beschouwen.
Kraanwater is altijd via de kraan beschikbaar. U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast.