Een bloedmaan is een totale maansverduistering waarbij de aarde precies tussen de maan en de zon in komt te staan. Doordat het zonlicht indirect de maan bereikt, verlicht deze door de atmosfeer wat om de aarde heen zit, de maan op.
Blauw licht wordt doorgelaten in de atmosfeer, daarom is de lucht blauw. Rood licht wordt weerkaatst. Als de maan, aarde en zon op een lijn staan wordt het rode licht direct op de maan weerkaatst. En daarom wordt de maan soms rood!
Bij een maansverduistering trekt de maan door de schaduw van de aarde. Er ontbreekt een 'hap' uit de volle maan en die wordt steeds groter totdat de maan volledig door de donkere aardschaduw is 'opgeslokt'. De maan is dan niet helemaal onzichtbaar, maar straalt nog met een donkere, oranje-rode gloed.
Wat is een bloedmaan? Wanneer de maan totaal verduisterd wordt door de schaduw van de aarde dan kleurt de maan rood. dit noemen we een bloedmaan. Een maansverduistering.
Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Deze fase wordt in de volksmond ook wel Bloedmaan genoemd, en duurt bij deze eclips circa 86 minuten. Doordat de verduistering erg centraal is, is dit effect bij deze eclips bijzonder sterk.
De eerste bloedmaan van 2022 is maandag 16 mei 2022. Dan is er een totale maansverduistering van de volle maan. De tweede bloedmaan van het jaar is dinsdag 8 november 2022.
We spreken van een blauwe maan, als het voor de dertiende keer in een jaar, dus twee keer in één maand volle maan is. Het verschijnsel dat in de volksmond 'bijzonder' wordt genoemd, komt gemiddeld eens in de 2 à 3 jaar voor.
Wanneer de Maan lager aan de hemel staat, is dit filteren sterker en krijgt de Maan een meer gele kleur, door het ontbreken van blauw licht. Wanneer de Maan ondergaat is de lichtweg door de atmosfeer het langst en wordt ook het grootste deel van het gele licht weggefilterd, waardoor de Maan rood van kleur wordt.
De maan komt zo in de schaduw van de aarde te liggen. Wanneer de drie hemellichamen op één lijn staan, wordt een deel van het zonlicht door de atmosfeer van de aarde naar de maan toe gebogen, waardoor de maan koperrood lijkt te kleuren. Dat spectaculaire verschijnsel wordt ook wel bloedmaan genoemd.
In de nacht van 14 op 15 juni 2022 kunt u die zien. Een volle maan in juni wordt ook wel aardbeienmaan genoemd. Dat heeft niets te maken met de kleur, want de maan is niet opeens veel roder dan normaal. Dat deze maan aardbeienmaan wordt genoemd, komt omdat het aardbeienseizoen in de 6e maand van het jaar begint.
Het maanlicht kleurt oranje wanneer de maan laag aan de horizon staat. Dit komt doordat het licht dan een langere afstand door de aardatmosfeer moet afleggen. De lucht verstrooit het blauwe licht, waardoor licht van grotere golflengten (rood en geel) overblijft.
Zoveel dichterbij staat de maan
Om precies te zijn is de maan op woensdagavond op 363.666 kilometer afstand van de aarde. De vorige supermaan stond nog dichter bij de aarde. Op woensdag 13 juli 2022 krijgen we in Amsterdam voor de laatste keer dit jaar een…
Deze rode maan ontstaat doordat het maanlicht op dat moment door een relatief dikke laag atmosfeer moet voordat het de aarde bereikt. Dit betekent – net als bij de bloedmaan – dat het kortgolvige licht sterk wordt verstrooid, terwijl het rode licht in hogere mate doorschijnt en op de maan te zien is.
Groene maansteen balanceert het mannelijke en het vrouwelijke, zorgt voor yin en yang. Het heeft een positieve werking op je bioritme en de hormonale cyclus. Deze mooie Maansteen bevordert de vruchtbaarheid, voortplantingsorganen en ondersteunt bij de zwangerschap.
Een maan met een kring van licht eromheen, ook wel een halo genoemd. We kregen veel foto's binnen van dit mooie natuurverschijnsel. "Ook onze inbox is helemaal volgestroomd", zegt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar.
De maan fotograferen kun je niet met de automatische stand van je camera doen. De maan geeft enorm veel licht en de hemel is heel donker. Hierdoor kan de camera zelf niet goed bepalen hoe de belichting moet zijn. De kans is groot dat je dan een uitgebeten maan krijgt met een hele zwarte achtergrond.
Het licht van de Maan is eigenlijk zonlicht. De Zon is het enige object in ons zonnestelsel dat (in grote mate) zelf licht produceert. De Maan, en ook de planeten zoals Venus en Mars, weerkaatsen gewoon het zonlicht. De Maan zelf is immers niet meer dan een dorre rotsbol, niet heel veel anders dan de Aarde.
De maan geeft zelf geen licht, zoals de zon. In plaats daarvan weerkaatst hij het zonlicht. Dat betekent dat de maan (net als de aarde) altijd één verlicht halfrond en één donker halfrond heeft.
De maan doet er 29,53059 dagen over om zijn vier fasen te doorlopen. Dat betekent dat het ten minste één keer per maand vollemaan is. De volgende vollemaan is in Nederland en België op 9 oktober 2022.
In een gemiddeld jaar vindt circa 12,368 keer Volle Maan plaats, iets meer dan eens per maand dus.
13 procent van de ondervraagden liet weten zich anders te voelen, tegenover 11 procent op een andere avond. Op de dag van volle maan zijn er 24 procent meer meldingen van inbraak, de kans op letsel door geweld ligt daarentegen 11 procent lager. Dat vrouwen sneller bevallen bij volle maan is een fabeltje.
Een bloedmaan komt gemiddeld één keer per jaar voor. De kleur van de bloedmaan is afhankelijk van de hoeveelheid stof, wolken en gassen dat zich in de atmosfeer bevindt. Wanneer de lucht meer troebel is, kan het zorgen voor een donkerbruin, oranje of zelfs gele maan.
Martin Dresler van het Radboudumc onderzocht met collega's van het Max Planck Institute of Psychiatry in München de invloed van de maan op slaap. En wat blijkt: er is geen aantoonbare relatie tussen de maancyclus en de slaapkwaliteit van de mens.
De dagen vlak voor en na de volle maan verandert de energie om ons heen. De nadelen hiervan zijn dat je als HSP wakker kan liggen, onrustig slaapt, intens droomt of zelfs slaapwandelt. De volle maan versterkt alles, het heeft effect op je emoties, gedachten en situaties.