Wanneer je wordt aangevallen, beweeg dan opzij, uit de richting van het mes. Pak de pols van de hand van de aanvaller waar het mes in zit en stoot hem met je vrije hand in zijn gezicht. Sla vervolgens het mes uit de hand van de aanvaller. Neem afstand.
Jezelf verdedigen van de voorkant. Ga voor de ogen en neus. Als je een gevecht zo snel mogelijk wilt beëindigen door als eerste uit te halen, sla dan hard en zo vaak als je kunt, en ren dan weg om hulp te halen. Als je in een steegje overvallen wordt is het niet het moment om na te denken over een eerlijk gevecht.
Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Aangifte bij de politie is nodig om de dader te kunnen straffen. En om eventuele schade op de dader te verhalen. Iedereen die op de hoogte is van een strafbaar feit kan daarvan aangifte doen. Doe bij voorkeur als werkgever aangifte.
[1] Art. 41 lid 1 Wetboek van Strafrecht: Niet strafbaar is hij die een feit begaat, geboden door de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.
Door je te bewapenen neem je namelijk het risico op escalatie. Het gevaar bestaat dat je het wapen te snel gebruikt. Wapens in huis hebben mag sowieso niet, maar dat is niet relevant als het om inbraak gaat.
Wel moeten ze “aannemelijk” worden. Ook hier geldt dus dat er (getuigen)bewijs moet zijn als je een beroep op noodweer wilt doen. Als je in een vechtpartij verzeild bent geraakt en je hebt uit zelfverdediging van je afgeslagen dan is het dus belangrijk om namen en adressen van getuigen te achterhalen.
Openlijke geweldpleging in de wet
Openlijke geweldpleging is strafbaar gesteld in de artikelen 141 Wetboek van strafrecht (Sr.). “Zij die openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, worden gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en zes maanden of geldboete van de vierde categorie.
De wettekst van artikel 300 van het Wetboek van Strafrecht luidt als volgt: Lid 1 “Mishandeling wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vierde categorie”.
Volgens de wet, artikel 300 Wetboek van Strafrecht (Sr), wordt mishandeling gestraft met een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar of een geldboete van de 4e categorie. Dit is de “lichtste” vorm van mishandeling. Ook wel “eenvoudige” mishandeling genoemd.
Aangifte doen van mishandeling
Mishandeling is een strafbaar feit. Hiervan kun je aangifte doen bij de politie. De aangifte is het beginpunt voor onderzoek van de politie naar de mishandeling.
Ook het opzettelijk toebrengen van pijn (denk aan een harde duw of een klap met de vlakke hand) kan onder een mishandeling vallen. Uit de rechtspraak volgt bovendien dat ook “een hevige onlust veroorzakende gewaarwording” mishandeling kan opleveren.
Volgens de Nederlandse wet mag je jezelf verdedigen wanneer je wordt aangevallen door een belager. Wordt er gepast geweld gebruikt om de aanval te stoppen, dan valt dat onder zelfverdediging. Toch blijkt in de praktijk dat deze zelfverdedigingswet niet zo recht-toe-recht-aan is als het lijkt.
Noodweer is verdediging in een situatie, waarin men onverhoeds wordt aangevallen en waarin alleen zelfverdediging agressie kan afweren.
Plaats je andere hand achter het hoofd van de persoon. Knijp je biceps en onderarm tegen elkaar en duw het hoofd van de persoon naar voren met je andere arm. Houd deze greep 10-20 seconden vast en laat de persoon langzaam op de grond zakken.
Als slachtoffer van een mishandeling wilt u de dader aansprakelijk stellen voor de door u opgelopen schade. Niet alleen materiële schade maar ook uw geestelijke schade. Als u bent mishandeld, dan is de dader volgens de wet strafbaar en zal de deze bij de rechtbank worden vervolgd voor zijn agressie daden.
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
Onder actieve mishandeling vallen lichamelijke mishandeling, emotionele mishandeling en seksueel geweld. Bij passieve mishandeling laat de volwassene juist iets na waardoor het kind mishandeld wordt. Onder passieve mishandeling vallen emotionele en lichamelijke verwaarlozing.
Een gevangenisstraf kan tijdelijk (maximaal 30 jaar), of levenslang zijn. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf.
(zware) mishandeling, waarbij iemand een ander pijn en/of (ernstige) verwondingen toebrengt. openlijke geweldpleging, waarbij meerdere personen in het openbaar geweld plegen tegen personen of goederen (denk aan relschoppers), zie ook: misdrijf tegen de openbare orde.
Zelfverdediging in het strafrecht heet noodweer of noodweerexces. Het gaat daarbij om een ogenblikkelijke en wederrechtelijke aanranding waartegen je jezelf mocht verdedigen. In het normale spraakgebruik blijven we het gewoon zelfverdediging noemen.
Het geeft je zelfvertrouwen. De trainingen hebben een sportief karakter, maar je hoeft niet aan sport te hebben gedaan om aan de trainingen mee te kunnen doen. We oefenen in de weerbaarheid vooral met situaties waar het gaat om ongelijkwaardigheid en machtsmisbruik.
Varianten noodweerexces
Het 'intensief' noodweerexces; een te zwaar middel in verhouding tot de aanranding (bijv. u hebt teruggeslagen met een knuppel terwijl u zelf een enkele klap met de vuist hebt gekregen) Het 'extensief' noodweerexces; u bent te lang doorgegaan in de zelfverdediging (bijv.