Een kano is een smalle boot die in principe met in de hand gehouden peddels met spierkracht voortbewogen wordt. Voortbeweging door zeilen, bomen of een motor komt echter ook voor. De term 'kano' komt van het Portugees/Spaanse woord 'canoa'.
Een kajak is een klein, spits type boot dat doorgaans enkel door spierkracht wordt voortbewogen. Kenmerkend is dat de kajak van boven dicht is met een of meer mangaten in het midden, waarbij de vaarder met de benen naar voren zit en met een dubbelbladige peddel vaart.
Kano's zijn groter en zwaarder en hebben een open bovenkant, vergelijkbaar met een roeiboot. Kajaks daarentegen zijn slankere boten die ontworpen zijn voor stroomversnellingen en riviertochten. Hoewel sommige kajaks ook open kunnen zijn, is het merendeel gebouwd met een gesloten kuip.
De kano is beter geschikt voor langere tochten en wanneer je meer bagage mee wilt nemen. In een kano heb je namelijk vaak meer plek dan in een kajak en hij is stabieler. Daarentegen kun je met een kajak echt op avontuur. Een kajak gaat namelijk sneller en is door de smalle bouw beter geschikt voor de wildere wateren.
De grote plassen zijn mooi maar hebben vanwege de grote diepte van soms een verraderlijk karakter. Al bij windkracht 4 of meer kan een zeer onberekenbare golfslag ontstaan die het voor kano's en fluisterboten zeer gevaarlijk kan maken. Let op het weer en ga bij twijfel niet de plassen op!
Omslaan in de kano is iets wat iedereen kan overkomen. Het is normaal. Een moment van onoplettendheid en het is gebeurd. Sommigen doen net alsof omslaan het einde van de wereld is.
Plan je avontuur en ga na hoeveel kilometer je per dag wilt varen. Bij een lage waterstand is 30 kilometer per dag voor de gevorderde peddelaar geen probleem. Echter is het soms fijn om je tijd te nemen. Ga je voor een culinaire lunch in de middag en neem je graag de tijd, plan dan rond de 20 km per dag.
Kanovaren is niet moeilijk, maar er is wel een aantal technieken die het varen makkelijker maakt. Zo is het met twee mensen in de kano fijn om te weten wat de achterste vaarder doet en welke taken er zijn voor de voorste vaarder. Samenwerken is belangrijk!
Zoals je eerder hebt kunnen lezen is kanoën dus een ontzettend goede full-body workout. Daardoor is kanovaren ook nog eens goed voor je hart. Je kunt het kanovaren namelijk vergelijken met een cardiotraining. Zo krijg je dus niet alleen sterkere spieren en een goede conditie, maar blijft ook je hart in topconditie.
De topsnelheid van een kano kan 16 km per uur zijn, in de praktijk vaar je meestal hooguit 8 km per uur. In de praktijk vaar je dus nooit op de topsnelheid van de boot, (tenzij je aan wedstrijd varen doet) een iets kortere of bredere boot is dus prima en doet weinig aan je snelheid af.
In Nederland is de benaming kano een verzamelnaam voor de kajak en de canadees, de laatste wordt ook wel open kano genoemd. Het grootste verschil is dat je een kajak met een tweebladige peddel vaart en de canadees met een enkelbladige peddel.
Een open Canadese kano is dus geschikt voor 2 volwassenen, 2 volwassenen en 1 of 2 (kleine) kinderen, of 3 jongeren. Per kano krijgt u 2 peddels mee. Om zelfstandig te mogen kanovaren dient minimaal 1 persoon uit de groep 18 jaar of ouder te zijn.
Indianen en de kano
De indianen bouwden kano's. Vroeger knielden ze om de kano voort te stuwen, gebruik makend van hun buikspieren. Zowel op grote meren als op grote rivieren is de peddel een eenvoudige peddel. Het is aan de ene of de andere kant van de kano.
Een hele lange kano is bijvoorbeeld niet verstandig om in een klein natuurgebied met veel bochten te gebruiken, terwijl je een korte kajak beter niet op het grote water kunt meenemen. Woon je dus vlakbij het open water en verwacht je daar vaak te gaan varen kun je dus beter kiezen voor een wat langere kajak.
Uitlopend: Kano's met uitlopende kanten zijn stabieler en verhinderen dat er water in de boot komt tijdens het peddelen. Sommige kanoërs vinden uitlopende kanten minder comfortabel omdat je verder over de rand moet reiken om de peddel in het water te steken.
De bekendste rivieren in de Belgische Ardennen zijn de Ourthe, Lesse, Semois en Amblève. Langs deze rivieren heb je genoeg plekken waar je een kano of kajak kan huren. Vanuit daar kun je voor jong en oud een (uitdagende) route uitstippelen langs stroomversnellingen, rotsformaties, en indrukwekkende kastelen.
Juiste spelling van kajak - Spelling.nu.
— Dat kan zeker, houd rekening met het type kano waar u mee wilt varen. In een enkele kayak past uiteraard minder bagage dan in een Canadese kano. Kunnen wij ook omvallen? — Ja, dat kan altijd.
Tijdens surfen, kanovaren, suppen of andere watersporten is een zwemvest namelijk niet verplicht. Echter kan het ooit wel meehelpen om ongelukken te voorkomen, aangezien je er in ieder geval beter door blijft drijven. In Nederland is het alleen verplicht om voor iedere opvarende een zwemvest tot beschikking te hebben.
Vanaf het water: als u in het water omslaat, draai dan eerst de kajak rechtop zodat die niet te veel water maakt. Zoek uw peddel een maak die goed vast aan de spinnen. U houdt met een hand de zijkant van het kuipzitje vast aan de dichtstbijzijnde rand en met de andere hand aan de andere rand.
Om in de zomer te kanoën of kajakken is het niet moeilijk om je goed uit te rusten. Een zwemvest, een uv-werend shirt en een zwembroek of badpak zijn ruim voldoende. Je kunt echter ook een mouwloos wetsuit in neopreen dragen, of laarsjes om je te beschermen in het water.
Een goede rolverdeling zorgt letterlijk voor een goede balans in een kano. Degene die voorin zit stuurt en bepaald het ritme. Degene achterin volgt en past zich aan aan de voorste in de kano.
Zorg dat de kano niet kan zinken, dat je spullen droog blijven en dat je kano gesleept kan worden. Draag soepele kleding die niet knelt, weinig of geen vocht opneemt en niet hindert bij zwemmen.