Verfris je kindje regelmatig met lauw water in bad of douche, of verstuif hem (én jezelf) met een hydraterende waterspray. Je ziet, je kan perfect even naar buiten met die kleine baby van je. Zorg voor voldoende bescherming tegen de zon en extra melkvoedingen en doe vooral niet te veel inspanningen.
Vermijd tocht
Zorg ervoor dat je kindje niet op de tocht ligt. Denk aan wind door open ramen en deuren, een ventilator of airco. Dit is niet goed voor je baby. Heb je een airco, volg de gebruiksaanwijzing en zet hem maar een paar graden kouder dan de buitentemperatuur.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Door een tekort aan vocht kan de doorbloeding in het lichaam naar de benen, romp en armen niet meer goed verlopen, wat ervoor kan zorgen dat een kind bleek wordt en stopt met zweten. Je baby of kind raakt dan oververhit en uitgedroogd en het lichaam is te warm en te droog.
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius.
Wanneer een baby het te warm krijgt, bijvoorbeeld door te warme kleding, kan hij warmte-uitslag krijgen. Warmte-uitslag kan je herkennen aan rode bultjes, of als blaasjes die gevuld zijn met vocht. In de zomer kan een baby zelfs een zonnesteek krijgen of zonnebrand, wanneer hij te lichte kleding draagt.
Ook als je baby het te warm of te koud heeft, kan hij wakker worden. Houd de temperatuur van het kamertje rond de 18 graden en zorg dat het niet tocht. Als je twijfelt of hij het wel warm genoeg heeft, voel dan even aan zijn nekje. Dat geeft het beste aan hoe het staat met zijn lichaamstemperatuur.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Voelt je kindje zweterig of erg warm aan, doe dan een laagje uit of doe een dekentje weg. Het is beter dat je je kindje een extra laagje geeft en de omgevingstemperatuur iets lager is dan te hoog. Een hoge lichaamstemperatuur door te warm aangekleed te zijn, kan gevaarlijk zijn voor een baby'tje.
Een slaapzak, laken of dekentje (mits goed ingestopt!) kan je baby ook goed warm houden. In de zomer, wanneer het warmer is dan 30 graden, is meestal een lakentje of enkel een paar luchtige kleertjes vaak genoeg. 's Nachts wordt het in de slaapkamer van je baby een stuk kouder dan overdag.
De temperatuur kan dan snel stijgen waardoor het risico bestaat dat je kindje oververhit kan raken. De temperatuur stijgt in een half uur bijvoorbeeld van 22 naar 34 graden. Laat daarom de kap naar beneden en gebruik een parasolletje.
Want nu kan de baby zowel op de rechter- als op linkerzijde worden gepositioneerd om te slapen. Het is echter gevaarlijk omdat baby's niet zelfstandig op hun zij kunnen blijven liggen en zelf in de buikligging kunnen rollen. Daarom moeten baby's de eerste maanden in de zijligging worden ondersteund.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Het is daarom heel belangrijk het hoofdje steeds goed te ondersteunen. Doe je dat niet of schud je de baby hard door elkaar, dan kunnen kleine bloedvaatjes in de hersenen scheuren door de beweging met alle gevolgen vandien zoals blindheid, doofheid, stuipen, leermoeilijkeheden, hersenbeschadiging of zelfs de dood.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.
De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Op deze manier is het gezichtje helemaal vrij, waardoor je kleintje goed kan ademen. Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt.
Het is normaal dat je baby veel slaapt, slaap is namelijk noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. Pasgeboren baby's slapen soms zo'n 20 uur per dag.
Dit is heel normaal en kan komen doordat de baby de ene na de andere verkoudheid heeft. Niezen is een natuurlijke reflex om stoffen en vervuiling uit je luchtwegen en neus te verwijderen. Niezen komt veel voor bij baby's en is meestal niets om je zorgen over te maken.
Bij pasgeboren baby's is het bloedvatenstelsel nog niet volledig volgroeid waardoor de bloeddoorstroming nog niet helemaal op punt staat. Het bloed wordt eerst naar alle organen gepompt en dan pas naar de rest van het lichaam. Daarom kan het dus zijn dat de handjes wat kouder aanvoelen.
Je baby slaapt het veiligst op zijn rug. Zo ligt zijn gezichtje vrij, waardoor hij goed kan ademhalen. Leg je baby dus nooit op zijn buik te slapen, ook niet om te troosten, omdat de kans dan wél bestaat dat de ademhaling van je kindje wordt belemmerd.
Houd een maximum aan van 4.0 TOG om je baby veilig en comfortabel te laten slapen bij een kamertemperatuur van 16-18 °C. Behalve de omgevingstemperatuur is ook de luchtvochtigheid belangrijk.