Wasdrogers met een vulgewicht van bijvoorbeeld 5kg of 6kg zijn lastig te vinden. Heb je een huishouden met een of twee volwassenen, kies dan voor 7kg vulcapaciteit. Voor een gezin met een of twee kinderen is 7kg of 8kg ideaal en een gezin met drie of meer kinderen kan met een trommel van 10kg goed uit de voeten.
Kleine en grote ladingen: 8 kilogram
Naast kleine wasjes stop je soms ook een grotere lading wasgoed in de trommel. Dan heb je minimaal 8 kilogram vulgewicht nodig. Dit is geschikt wanneer je bijvoorbeeld het beddengoed wast van 2 of 3 personen. Handig om te weten is dat alle wasmachines een beladingssensor hebben.
Het is niet verstandig alle zware kledingstukken aan één kant van de trommel te leggen, dat verstoort het evenwicht van het apparaat. Zoals we in dit artikel al hebben uitgelegd, moet je absoluut niet te veel wasgoed in wasdrogers plaatsen. Houd je aan de vuistregel om de trommel tot net iets over de helft te vullen.
Grootte huishouden
1 tot 2 personen: vulgewicht van 5 of 6 kg. 3 tot 4 personen of een gezin met 1 of 2 kinderen: vulgewicht van 7 of 8 kg. 5 personen of een gezin met 3 kinderen of meer: vulgewicht van 9 kg of meer.
Verschil vulgewicht wassen en drogen
Het vulgewicht van een was-en droogcombinatie ligt tussen de 7 en 10 kilo, dit gewicht kan je er in doen als je alleen gaat wassen. Als je wilt drogen, moet je er rekening mee houden dat je maar ongeveer 50-75% van het originele gewicht kunt gebruiken.
De LG FH612ECO is zowel een wasmachine als een wasdroger in één voor bijvoorbeeld grote gezinnen van 5 of meer personen. Deze was-droogcombinatie heeft namelijk een extra grote capaciteit van 12 kg. Hierdoor beschikt u in een mum van tijd over een volle wasmand schoon wasgoed.
Het nadeel is dat was-droogcombinaties veel stroom en water gebruiken. Het onzuinige verwarmingselement maakt het droogproces relatief duur. Bovendien hebben was-droogcombinaties minder laadcapaciteit dan losse drogers. En een minder grote trommel kan moeilijker vocht kwijt, waardoor de droogfunctie harder moet werken.
Dus bijv. 10 spijkerbroeken + 5 overhemden + 5 pantalons + 5 t-shirts + 5 onderbroeken + 2 zomerjassen = ong. 10 kg.
Een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg is over het algemeen voldoende voor een gezin van één tot twee personen. Een vulgewicht van 7 kg is relatief klein ten opzichte van de 8 kg en 9 kg trommel, maar voldoende voor singles en samenwonenden.
In principe kun je in een 8 kg wasmachine net een tweepersoons dekbed kwijt, maar als het een wat dikker of groter dekbed betreft, kun je beter voor een wat grotere wasmachine kiezen. Ook als je het wasgoed liever wat langer opspaart in plaats van regelmatig een klein wasje te draaien, is een grotere wasmachine handig.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Wasgoed zoals handdoeken en beddengoed kun je met een gerust hart - zo vaak als je wil - in de droger stoppen. Zowel de wasmachine als de wasdroger draaien met veel toeren het wasgoed rond, dus daar zit geen verschil in. Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen.
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Een gemiddelde Nederlandse handdoek weegt rond de 350 gram per vierkante meter, of te wel grams per square meter (GSM). Handdoek Maui daarentegen weegt 600 gram per vierkante meter en voelt daardoor veel dikker aan en gaat veel langer mee.
Een wasmachine weegt tussen de 65 en 80 kilogram. Dit komt onder andere omdat er een betonblok in de wasmachine zit. Dit zit in de wasmachine om stabiliteit te geven aan een apparaat wat veel trillingen produceert.
Hoeveel weegt een dekbed? Het gewicht van een dekbed is uiteraard afhankelijk van de maat. Even uitgaande van een dekbed van 1,4 bij 2 meter varieert het gewicht tussen de 1200 en 2500 gram. Wanneer je voor nog zwaarder wilt gaan, kom je uit bij de verzwaringsdekens.
Dit kan gewoon in de wasmachine als je de voorschriften op het waslabel volgt. Vaak kun je deze dekbedden op 40 tot 60 graden wassen. Daarnaast kan deze na het wassen ook zonder problemen in de droger. Let er wel op dat je je dekbed niet te vaak wast.
1400 toeren: restvochtpercentage 50%
Bij 1400 toeren is er een gemiddeld restvochtpercentage van 50%. Het restvochtpercentage geeft aan hoeveel vocht er na het centrifugeren nog in je kleding zit. Een toerental van 1400 is voldoende voor broeken en shirts.
Je kunt op de weegschalen zelf wegen hoeveel gram kleding je al hebt verzameld en uitrekenen wat de kleding kost voordat je het gaat afrekenen. Hoeveel is een kilo kleding dan? Ongeveer 3 spijkerbroeken, 10 t-shirts en 5 jurken. Dat is een mooie deal, als de kiloprijs maar €10,- is!
Een broek weegt gemiddeld 500 - 800 gram. Een pantalon is lichter dan een spijkerbroek, en weegt gemiddeld 500 - 700 gram. Een spijkerbroek weegt gemiddeld 650 - 800 gram, omdat het gemaakt is van het zwaardere denim katoen. Een korte broek weegt aanzienlijk minder: ongeveer 200 - 300 gram.
Meestal is dit 10 tot 15 kilo, maar het kan ook 5 kilo zijn. Het hangt ook af van de klasse waar je in vliegt. Probeer je echt aan dit gewicht te houden, als je bagage meer weegt, kan je handbagage als ruimbagage ingecheckt worden, en dan heb je alles voor niks gedaan (en soms moet je dan bijbetalen).
Uit een test van de Consumentenbond is gebleken dat wasdroogcombinaties prima wassen en drogen, maar dat zij dit minder goed doen dan een losse wasmachine en wasdroger. Vergeleken met wasautomaten van hetzelfde merk wassen, spoelen en centrifugeren was/droog combinaties ongeveer net zo goed.
De levensduur van een wasdroogcombinatie ligt tussen de 8 en 15 jaar. De levensduur is afhankelijk van verschillende componenten: zoals de bouwkwaliteit en hoe vaak je hem gebruikt.
De beste keuze voor een middenklasse was-droogcombinatie
Kies dan de AEG L7WB86GW wasmachine en droger in 1. Deze wast als de beste je wollen trui, blouse van zijde of je favoriete muts. Deze AEG beschikt namelijk over het AbsoluteCare systeem.