Zo telt een portie mager ongekruid kalfsgehakt het laagst aantal calorieën, maar bevat evenveel ongekruid rundergehakt het minste vet. Kippengehakt komt op de derde plaats. Het is iets vetter dan kalfs- of rundergehakt, maar is ideaal ter afwisseling.
Rundergehakt bevat het minste vetgehalte, varkensgehakt het meeste. Wil je geen smaakverlies? Kies dan voor varkensgehakt en voeg de helft americain toe. Zo halveer je het vetgehalte, maar bekom je toch evenveel smaak.
Rundergehakt is een gezondere keuze dan gehakt van andere vleessoorten omdat het minder verzadigd vet bevat. Toch bevat gehakt relatief veel verzadigd vet dus kan het het beste met enige mate worden gegeten.
Gehakt bij de slager is minder vet dan bij de supermarkt. Op zich is dit oud nieuws, want dat is al decennia lang het geval. Uit de NEVO-tabel blijkt dat structureel rundergehakt van de slager nog magerder is dan mager rundergehakt uit de supermarkt! Dus niet alleen bij deze test van de Consumentenbond.
Kipgehakt is een gezondere optie voor wie eens wat anders wil dan de gebruikelijke rund- of kalfsvleesgerechten. Kipgehakt bevat over het algemeen iets minder verzadigd vet dan rundergehakt. Wel is er niks mis mee om zo nu en dan rundergehakt te gebruiken. Iedereen kan genieten van een lekker stukje vlees.
HUIZEN - Lidl verkoopt de beste kwaliteit rundergehakt van Nederland. In de Gehakttest van het Algemeen Dagblad verslaat de prijsvechter alle supermarkten en slagerijen. De kwaliteit van het gehakt in de supermarkt scoort beter dan het gehakt van de slagers.
In vergelijking met andere soorten vlees zit er in alle soorten gehakt relatief veel verzadigd vet. Wil je gehakt met minder vet, dan kun je beter kiezen voor tartaar. Vegetarisch gehakt varieert in de hoeveelheid verzadigd vet en sommige soorten bevatten veel zout.
Onze vleesproducten komen voornamelijk uit Europa. Samen met leveranciers en boeren werken we toe naar een zo hoog mogelijk dierenwelzijn. Veel van ons vers vlees en onze vleeswaren, maar bijvoorbeeld ook al onze maaltijdsalades, dragen dan ook het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.
Kwaliteit en versheid
Bij een slagerij mag je vlees van hogere kwaliteit verwachten dan in de supermarkt. Dit komt omdat ze vaak een directe levering hebben van lokale boerderijen en vaste leveranciers. Hierdoor kunnen ze vers vlees van hoge kwaliteit aanbieden.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Kies het gezondste stukje vlees
Je kunt kiezen uit kip, rund, kalkoen, paard, lam, en diverse soorten wild. Van elk dier komen stukken vlees die mager en vol voedingsstoffen zitten. Het gaat erom welk deel van het dier gebruikt wordt. Daarnaast is het erg belangrijk wat ermee gedaan wordt voordat het in het schap ligt.
Wil je af en toe een stukje vlees eten, kies dan voor onbewerkte producten zoals biefstuk of varkenslap maximaal 1 of 2 keer per week. Nog beter is om het rode vlees te vervangen door een stukje kip, bijvoorbeeld een kippenpootje, -boutje, of -filet (maar niet de plakjes kipfilet, dat is dan weer bewerkt vlees).
Varkensgehakt is gemiddeld genomen minder vet (minder calorieën) dan dat van runderen. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Kijk daarom bij voorverpakte producten op de verpakking naar de voedingswaarde.
Gehakt vervangen
Kies bijvoorbeeld voor verkruimelde tofu, dat je op hoog vuur bakt in flink wat olie. Zorg er wel voor dat je die goed op smaak brengt; dat kan gewoon met gehaktkruiden. Een andere vervanger voor gehakt zijn pulled oats.
Het plantaardige gehakt heeft een hoger zoutgehalte dan het rundergehakt, maar in vergelijking met vele andere producten, is het zoutgehalte in deze producten relatief laag. Het plantaardig gehakt wordt verrijkt met vitamine B12 en ijzer.
Vooral op de personeel gerelateerde aspecten scoort PLUS beter dan veel andere supermarkten. PLUS klanten vinden het erg belangrijk dat ze goed geholpen worden op de Vleeswarenafdeling. Zowel op vriendelijkheid, deskundigheid en hulpvaardigheid van het personeel behoort PLUS bij de top 3 supermarkten van Nederland.
ons vlees vandaan komt. Het merendeel van ons verse vleesassortiment bevat het Beter Leven keurmerk. Dit keurmerk wordt toegekend door de Dierenbescherming en betekent onder andere dat dieren meer ruimte en daglicht hebben gehad. Zo kiest u heel makkelijk voor verantwoord en beter vlees!
Het Hoofd Kwaliteit van Albert Heijn geeft uitsluitsel: het meeste Nederlandse gehakt komt van de bultrugkoe uit Botswana. Op dat punt aangkomen wil het team van de keuringsdient ook alles van het vlees weten, dus wordt de importeur opgezocht.
Lidl is in 1930 ontstaan uit een groothandel, opgericht door Joseph Schwarz, onder de naam Schwarz Lebensmittel-Sortimentsgroßhandlung.
Van boer tot winkelschap: wij maken de productieketen van ons verse vlees transparant en zorgen ervoor dat onze producten traceerbaar zijn. Daarom eisen wij van onze vers-vlees-leveranciers dat ze zijn aangesloten bij IKB (of bij een gelijkwaardig kwaliteitzorgsysteem in het buitenland).
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.
Magere vleessoorten bevatten minder vet, en dus minder calorieën. Dit maakt mager vlees een geschikte keuze voor verschillende diëten. Voorbeelden van mager vlees zijn: tournedos, lende biefstuk, ossenhaas, rosbief, varkenshaas en fricandeau. Verder is veel kalfsvlees mager en licht verteerbaar.
Rundergehakt bevat gemiddeld minder dan 240 kilocalorieën per 100 gram, en bestaat uit bijna 20 gram eiwit.Hiermee is rundvlees een net iets gezondere keuze dan half-om-half. Je hoeft niet altijd te kiezen voor de minste calorieën, want dat is niet per se gezonder of beter. Je lichaam heeft ook vetten nodig.