Half open/ half gesloten gezin. Dit gezin staat open voor relaties buiten het gezin. Kinderen krijgen alle vrijheid om-om te gaan met kinderen waarmee hij wil omgaan. Denk aan kinderen die blijven spelen en door lid te worden door van een sportvereniging.
Zeer gesloten gezinnen houden bijvoorbeeld 'de deur vaker dicht'; ze hebben weinig contact met de buitenwereld. Open gezinnen hebben bijvoorbeeld veel bezoek, de deuren zijn er niet op slot en er zijn veel onderlinge verschillen tussen de gezinsleden mogelijk.
Gezinssystemen zijn opgebouwd uit subsystemen (partner, opvoeder, kind, grootouder) met eigen functies en taken. Grenzen worden bepaald door regels over transacties en het lidmaatschap van subsystemen. Bij duidelijke grenzen kunnen subsystemen hun functies goed vervullen.
Helikopterouders, zijn ouders die voortdurend als een soort 'helikopter' boven hun kinderen cirkelen om in de gaten te houden of alles wel oké met hen gaat en vooral: om hen op voorhand al te behoeden van mogelijk onheil.
Een moeder, een lieve, zorgzame mama, die wil iedereen het liefst. Iemand die van je houdt, die om je geeft, bij wie jij je veilig mag en kan voelen. Met wie je kan praten, maar ook kletsen.
Bij de autoritaire opvoeding zijn ouders erg streng en er is geen ruimte voor discussie, waarbij het kind moet doen wat hem opgedragen wordt. Ouders mogen niet tegen gesproken worden en er zijn strenge regels, waarbij er weinig uitgelegd wordt. Betrokkenheid en warmte door ouders is minimaal.
De mensen die een huishouden vormen, zijn een 'gezin'. Alle aanverwanten bij elkaar zijn de 'familie' (ze kunnen over de hele wereld wonen).
Generatiegezin. Ouders en kinderen leven in een groter familieverband met grootouders, tantes, ooms, enz. Naast de boven vernoemde gezinsvormen bestaan er ook nog enkele gezinsvormen die minder vaak voorkomen. Hierdoor kan er minder uitleg over worden gegeven.
De gemiddelde Nederlander zou het liefste zo'n 2,25 kind krijgen en krijgt dus een 'half' kind minder dan gewenst. Hongaren zijn een stuk minder gelukkig. Gemiddeld zouden zij graag een gezin met bijna 2,5 kind hebben, maar krijgen maar iets meer dan 1 kind per vrouw.
Iedereen moet rekening houden met de narcist in het gezin
Elk gezinslid moet rekening houden met de narcist in het gezin. Het maakt daarbij niet uit of dit gedrag destructief voor henzelf of de andere gezinsleden is. Tegenspraak wordt niet geduld.
Wat zijn de kenmerken van een disfunctioneel gezin: Het kind kan niet eerlijk zijn en een eigen mening hebben, wanneer het wel eerlijk is krijgt het straf. Ouders zijn onvergeeflijk over de "fouten" van het kind. Ouders willen controle over hun kinderen.
Soms wordt de moeilijke keuze gemaakt dat een kind - tijdelijk - beter ergens anders kan wonen. Dit heet een uithuisplaatsing. Een uithuisplaatsing kan vrijwillig of gedwongen zijn. Een jeugdrechter beslist over gedwongen uithuisplaatsing.
In een gezonde moeder dochter relatie is er sprake van een liefdevolle verbintenis. Er is emotionele betrokkenheid en beide partijen gedijen goed in de relatie. Maar ook in gezonde relaties heb je weleens ruzie. Als ruzie echter vaak voorkomt, kan dit voor een verstoorde relatie tussen moeder en dochter zorgen.
Een liefdevolle moeder zal op gelijkwaardig niveau met haar kind willen communiceren, begrip willen tonen, zich zoveel mogelijk willen inleven in haar kind, willen luisteren naar de behoeftes en verlangens en zich steeds afstemmen daarop.
'Curlingouder' verwijst naar het type ouder dat alle obstakels voor het kind uit de weg veegt, net als tijdens de sport curling op de ijsbaan gebeurt. Ouders die hun kinderen alle moeilijkheden willen besparen, tot aan elastiek in de broek toe zodat ze geen knopen en ritsen open hoeven te maken.
Een helikopterouder is een ouder die zijn of haar kind te beschermend opvoedt. Het gaat hierbij om ouders die alles proberen te overzien en te sturen. Van de vriendjes waarmee het kind speelt als het jong is, tot de schoolkeuze, beroepskeuze, partnerkeuze, levensloop en ga zo maar door.
Dat is niet vreemd want het woord ''stief'' betekent oorspronkelijk 'beroofd van de bloedband/ iets missend'. Dat klinkt niet echt positief, toch is ''stief'' de term die we het meest gebruiken als onze ouder een nieuwe partner krijgt.
Binnen een gezin is verbinding één van de belangrijkste dingen. Als je positief contact hebt met je kind, dan zorgt dat voor jullie allebei voor gevoelens van geluk. Daarnaast kun je dan ook meer van elkaar hebben en elkaar beter helpen. Je kind zal daardoor sneller jouw opvoeding en aanwijzingen accepteren.
Een stiefouder of plusouder is de echtgenoot, echtgenote of partner van een van iemands ouders op grond van een later huwelijk van die ouder. Stief betekent oorspronkelijk 'beroofd van de bloedband', 'iets missend'. Kinderen uit het eerste huwelijk zijn voor de stiefouder dus stiefkinderen.