Justitiële Jeugdinrichtingen zijn gesloten of besloten instellingen voor minderjarigen. In deze inrichtingen verblijven jongeren, die worden opgevoed en behandeld op basis van justitiële maatregelen. Er zijn in Nederland elf justitiële jeugdinrichtingen, waarvan vier rijksinrichtingen en zes particuliere.
In zo'n jeugdgevangenis is de bedoeling dat je heropvoeding krijgt. Je krijgt dus gewoon weer opvoeding en dan hopen ze dat je er dit keer er wel wat van geleerd hebt. Als de straf afgelopen is dan moeten ze zich eigenlijk makkelijk redden met iedereen. Een jeugdgevangenis is een gevangenis voor jongeren.
Een jeugdgevangenis lijkt veel op een echte gevangenis. Er staat een groot hek met prikkeldraad omheen. De ramen hebben tralies voor het raam. De kinderen die in de jeugdgevangenis zitten kunnen niet zomaar naar buiten.
Als je tussen de 12 en 23 jaar bent en je hebt een ernstig delict gepleegd, dan kun je in een justitiële jeugdinrichting komen. De meeste jongeren die bij ons zitten zijn tussen de 16 en 22 jaar, de gemiddelde leeftijd is 19 jaar. De meeste jongens zitten hier voor geweldsmisdrijven.
Voor kinderen is er een speciale jeugdgevangenis. Daarvan zijn er in Nederland vijftien. Er zitten ongeveer 1900 jongeren in een jeugdgevangenis. Misdaad wordt gestraft.
Veroordeeld tot jeugddetentie
Ze eten en sporten samen en gaan samen naar school of lopen stage. Jeugddetentie duurt: maximaal 1 jaar voor jongeren tussen de 12 en de 15 jaar. maximaal 2 jaar voor jongeren van 16 of 17 jaar.
PIJ betekent Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen. Met een PIJ-maatregel wordt een jongere met een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis opgenomen in een justitiële jeugdinrichting.
Leeftijd. De meeste jeugdigen die in een JJI verblijven zijn tussen de 14 en 21 jaar en de gemiddelde leeftijd bij plaatsing is 17 jaar. Op basis van het adolescentenstrafrecht kan de rechter jeugdigen tot 23 jaar een straf of maatregel opleggen volgens het jeugdstrafrecht.
Schuld door strafbaar feit minderjarige
Als uw kind een strafbaar feit pleegt, kan de rechter hem of haar een boete opleggen. Uw kind moet deze boete zelf betalen. Wel zal de rechter rekening houden met de draagkracht van uw kind. Eventueel kan de rechter een vervangende gevangenisstraf opleggen.
Opleiding. Je bent in het bezit van een relevante hbo-diploma (social work, sociaal pedagogische hulpverlening, maatschappelijk werk en dienstverlening of vergelijkbaar). Je bent SKJ-geregistreerd en hebt aanvullende scholing op het gebied van coaching.
Gesloten jeugdhulp beperkt de vrijheid van een kind. Daarom is deze ingrijpende vorm van hulp er alleen is voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als jongeren een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving en anders niet de juiste hulp krijgen. De kinderrechter beslist of gesloten jeugdhulp noodzakelijk is.
Nederland telt zo'n dertig penitentiaire inrichtingen. Deze zijn verdeeld over het hele land en staan in: Almelo. Alphen aan den Rijn.
Deze instelling houdt toezicht op de naleving van voorwaarden die door de rechter zijn opgelegd, en begeleidt de jongere daarbij. Toezicht en begeleiding voor jeugdreclassering is erop gericht om te voorkomen dat de jongere opnieuw strafbare feiten pleegt.
Doel adolescentenstrafrecht
De gedachte is dat zolang de hersenen nog in ontwikkeling zijn, het gedrag van een verdachte maximaal bijgestuurd kan worden. Zo wordt de kans op herhaling zo klein mogelijk.
Taakomschrijving DJI
DJI voert namens de minister van Justitie en Veiligheid gevangenisstraffen uit die de rechter heeft opgelegd. DJI is verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van gedetineerden. Het werkt met hen samen aan de voorbereiding op terugkeer in de maatschappij.
Wat is een jeugdinrichting
In een jeugdinrichting zitten jongeren van twaalf tot negenentwintig jaar. Ze wonen in groepen van zo'n tien personen bij elkaar. Ze eten en sporten samen en gaan samen naar school of lopen stage. Ook krijgen zij les in bijvoorbeeld sociale vaardigheden en beter omgaan met woede.
Een jeugdzorginstelling is een tijdelijke woonplek voor kinderen die niet thuis kunnen wonen. De instelling moet een veilige plek bieden, bijvoorbeeld als een kind ernstig agressief is of wegloopt naar een onveilige omgeving, zoals loverboys.
"Kinderen kunnen een werkstraf of een leerstraf krijgen. Een geldboete kan ook, maar wordt niet vaak opgelegd, omdat de ouders daar vaak mee belast worden. Ook kan een kind jeugddetentie krijgen. Voor kinderen onder de 16 jaar is het strafmaximum één jaar.
Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf. Het gaat dan bijvoorbeeld om moord of terrorisme.
In alle gevallen mag er maximaal drie keer naar Halt verwezen worden. Een vierde verwijzing naar HALT is dus in beginsel niet mogelijk. Ook wanneer er een afdoening is geweest voor een misdrijf komt een jeugdige voor het volgende misdrijf niet in aanmerking voor de Halt-straf.
Nachtdetentie is een bijzondere vorm van voorlopige hechtenis voor minderjarigen, waarbij de jongere overdag naar school (of stageplaats), werk of een instelling voor dagbehandeling gaat en 's avonds, 's nachts en in het weekend in een justitiële jeugdinrich- ting verblijft .
De PIJ maatregel duurt maximaal 7 jaar waarvan het laatste jaar voorwaardelijk is. Wanneer een jongere van 16 of 17 jaar een volwassen indruk maakt, kan de rechter besluiten om het volwassenenrecht toe te passen. In dat geval kan aan een jongere het volwassen tbs opgelegd worden.
De jeugddetentie gaat dan vooraf aan de PIJ-maatregel. De duur van de PIJ-maatregel is minimaal twee jaar vanaf het onherroepelijk worden van de uitspraak. Verlenging van maximaal twee jaar is mogelijk wanneer er sprake is van een gewelds- of zedendelict.