Deze rode wijn heeft een serveertemperatuur van ongeveer 18 graden. Om die temperatuur te bereiken leg je de fles rode wijn ongeveer een kwartier in de koelkast. Als je deze tijden aanhoudt kun je de rode wijn lekker gekoeld drinken.
Kies een rode die licht, aangenaam, fris, harmonieus, fruitig is en soepele tannines heeft; teveel geeft bij koeling een wat bittere smaak. Geschikte druiven zijn bijvoorbeeld de grenache, merlot en pinot noir. Koel gerust terug tot 11 graden.
Het is echter wel belangrijk om je wijn niet langer dan drie maanden in de koelkast te bewaren, aangezien dit de smaak zal aantasten. Twee dagen tot een week in de koelkast kan echter wel prima." Maar ook wijnkoelers kunnen uiteraard gebruikt worden om je wijn te koelen.
Ook rode wijn wordt er niet beter op als je 'm in de koelkast bewaart. Als je hem wilt opleggen of langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.
Rode wijn een langere tijd bewaren doet u het best bij een constante temperatuur tussen de 10 °C en 14 °C met een hoge luchtvochtigheid tussen de 55 en 75 procent. Belangrijk is ook dat de ruimte donker is en geurvrij. Sterke geuren kunnen namelijk ook schadelijk zijn voor de wijn.
De rode wijn is dan op dé ideale temperatuur om te drinken. Een lichte, frisse of fruitige rode wijn met soepele tannine kun je koelen. Een stevig en volle rode wijn met meer tannine krijgt juist een wat bittere smaak als je deze lang laat koelen, deze wijnen lang koelen is dan ook af te raden.
Hoe lang geopende witte wijn bewaren? Voor witte wijn geldt dat een fles, zodra deze eenmaal is geopend, nog zo'n 4 tot 5 dagen goed blijft in de koelkast.
In de meeste huishoudens wordt witte wijn bij een temperatuur van 4-6 graden Celsius bewaard. Voor de goedkopere en zoete witte wijnen is dit niet zo'n probleem, maar bij wijn van goede kwaliteit met een complexe smaak wordt een drinktemperatuur van 11 - 12 graden geadviseerd.
Het koelen van wijn onderdrukt de tannines en haalt de meer fruitige tonen van de wijn naar boven. Hierdoor wordt de wijn toegankelijker en past hij bij veel zomerse gerechten . Je vraagt je bijna af waarom we ooit begonnen zijn met het drinken van rode wijn zonder dat deze gekoeld is….
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Om de smaak van wijn zo lang mogelijk goed te behouden, is het zaak om de geopende fles gekoeld te bewaren. De koelkast vertraagt het oxidatieproces namelijk. Daarnaast kan je met een vacuümpomp de lucht uit de wijnfles trekken. Hierdoor kan je de geopende wijn vaak nog een dagje langer bewaren.
IDEALE SERVEERTEMPERATUREN VAN WIJN
Onze gemiddelde kamertemperatuur van 21 graden haalt namelijk vooral de alcohol in de wijn naar boven. Vandaar dat het koelen van rode wijnen, de wijn beter doet smaken.
Een fles wijn in de koelkast doet er makkelijk 2 uur over om te koelen. Wij delen de twee beste tips om je flessen wijn heel snel koud te krijgen. Een fles wijn in de vriezer is nooit een goed idee.
Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden. Wijnen met bubbels serveer je het koudst, tussen 5-8 graden.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Toch kiest de moderne wijnliefhebber tegenwoordig ook voor een koude rode wijn. Volgens kenners is gekoelde rode wijn fijner en lekkerder. Zet je nu net een glas Merlot of Pinot Noir op kamertemperatuur aan je mond? Wacht dan even met drinken: een glas rood drink je tegenwoordig namelijk koud.
Duitse spätburgunder (ook pinot noir), portugieser en dornfelder, maar ook de Oostenrijkse zweigelt bevatten weinig tannines en zijn licht van structuur en kunnen prima gekoeld worden. Uit Italië zijn de Bardolino en de Valpolicella uit Veneto perfecte wijnen om koud te serveren.
Witte wijnen en rosés verblijven bij voorkeur 2 tot 2,5 uur in dit koude hotel om vervolgens sprankelend in het glas te belanden. De rode broertjes en zusjes een half uur tot maximaal een uurtje onderin de koelkast. Met een wijnthermometer is gemakkelijk te meten of de fles die temperatuur heeft.
Rosé bewaren
Het beste kan rosé op ca. 9 graden Celsius geschonken worden. Dit betekent dat de koelkast eigenlijk al te koud is, want de temperatuur in een normale koelkast ligt rond de 5 graden Celsius. Elke wijn smaakt immers het lekkerst op de juiste temperatuur, én in het juiste glas.
Wikkel de fles, als een mummie, in een paar velletjes nat keuken papier, gaat het nog sneller. Maar let op, zet je wekker. Want je witte of rosé wijn moet je daar niet langer dan 15 minuten laten liggen. Een rode wijn niet langer dan 5 minuten.