Je hebt dus een aantal elementen waar je rekening mee moet houden als je sushi gaat maken. Een goede vuistregel is om 12 tot 16 stukjes sushi per gast te nemen als je alleen maar sushi als diner serveert en verder niets anders. Zo kan iedereen lekker verschillende rollen proberen zonder zich te buiten te gaan.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Wil je zelf sushi maken, dan wil je natuurlijk weten hoeveel rijst je moet koken. De meeste recepten vertrekken van 500 gram sushirijst voor 4 personen. Je rekent best zo'n 150 gram ongekookte rijst (en één norivel) per sushirol. Eén rol snij je in 6 tot 8 stukjes.
Heb je altijd een grote eetlust of juist een kleine eter? De hoeveelheid sushi per persoon bij kleine eters is 10 stuks en de hoeveelheid sushi per persoon bij een grote eter is gemiddeld 16 stuks.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Voor sushi in de koelkast geldt een vuistregel van 24 uur. Ook binnen deze 24 uur moet gekeken worden naar de kwaliteit van de overgebleven sushi, vooral bij stukjes sushi met vis of zeevruchten.
Sushi is de laatste jaren steeds meer 'normaal' geworden. Nu kun je heerlijk sushi laten bezorgen (of afhalen), maar zelf maken is ook een goed idee en als je eenmaal de draai te pakken hebt, is het niet moeilijk om te maken. Je kan het ook maken voor de feestdagen en inzetten als amuse hapje of als voorgerecht.
Er zijn in Japan meer sushirestaurants dan enig ander soort restaurant, hoewel traditionele sushiwinkels steeds zeldzamer worden. Men serveert sushi als hoofdgerecht of als voorlaatste gerecht in een Japanse maaltijd, voor het dessert.
De gegarandeerde versheid van de ingrediënten waarmee wordt gewerkt, maakt dat sushi van SushiPoint een overheerlijke smaaksensatie veroorzaakt. Daarbij gaat SushiPoint voor een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.
Het makkelijkste is om de rijst 's ochtends of tot maximaal een dag van tevoren te maken. De sushirijst moet namelijk volledig zijn afgekoeld voordat je hem kunt verwerken.
Zo veel sushi rijst heb je per persoon nodig
Een hoofdgerecht komt overeen met 300 gr rijst voor twee personen, of 150 gr voor één persoon. Met een vulling naar keuze krijg je ongeveer 8-12 Nigiri of 4-6 lange Maki rollen, waaruit je 6-8 hapjes kunt snijden.
Volgens de gegevens van het Voedingscentrum zitten in een stuk sushi van 50 gram ongeveer 80 kilocalorieën. Dit is een gemiddelde, want er zijn zoveel verschillende soorten sushi's dat de andere ingrediënten in het gerechtje mede de hoeveelheid calorieën in de sushi bepalen.
Hoeveel vis heb ik nodig per persoon? Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Voldoende voedingsstoffen? Enkel sushi bevat minder voedingsstoffen dan een volwaardige maaltijd. Desondanks zitten er wel degelijk goede voedingsstoffen in: "Vooral in vette vis, zoals zalm, haring en makreel zitten belangrijke vetten en veel vitamine D. In rijst zitten B-vitamines.
De gember die je in een sushirestaurant krijgt, heet Gari. Gari is jonge gember, die in hele dunne plakjes wordt gesneden en in azijn met een beetje suiker en zout wordt gelegd. Hoe jonger de gember, hoe rozer deze van kleur is. Gember wordt geler als hij ouder is.
Dit is de grootste misvatting en voor eens en altijd helpen we deze fabel de wereld uit. Is je sushi rijst koud? Slecht teken, dat betekent dat de rijst niet vers is gemaakt en tussentijds is gekoeld. Sushi rijst eet je op kamertemperatuur.
De smaak- en textuur van de sushi blijft namelijk tot 24 uur behouden. Indien je sushi met zeevruchten hebt besteld, moet je de houdbaarheid verkorten naar maximaal 15 uur in de koelkast. Ruik altijd even aan de sushi; eet ze niet op als de vis slijmerig is of niet meer fris ruikt!
Houd daarom de volgorde van licht naar zwaar aan. Start je sushi-marathon met lichte vis, zoals witvis. Ga daarna voor zwaardere toppings, zoals zalm. En eindig met maki rolls of met een zoetere sushivorm, zoals een tamago nigiri (gefrituurde ei).
In plaats van een groot bord is er gebruik gemaakt van een rechthoekige plaat van leisteen. Decoreer het met een beetje saus, stukjes gesneden groente en sesamzaadjes. Zet de sushi plaat daarna midden op de eettafel zodat iedereen kan pakken wat diegene lekker vindt.
Toch weet het panel een winnaar aan te wijzen. De enige die een voldoende scoort is de verse sushi van Albert Heijn (Sushi Daily), met een gemiddelde score van een 6,9.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Rauwe vis mag dan heerlijk zijn, maar het kan ook vervelende risico's met zich meebrengen. De groeiende eetlust voor sushi heeft geleid tot een toename van de gevallen van een vis lintworminfectie. De symptomen hiervan zijn diarree, vermoeidheid, maagkrampen, zwakte en onbedoeld gewichtsverlies.