Gebruik bij voorkeur fijne soda, bijvoorbeeld van het merk Driehoek. Je kunt soda gewoon in het wasmiddelenbakje doen of in een wasbol. Een andere manier van wassen zonder wasmiddel is gebruik maken van groene zeep. Ideaal als voorwas, laat het wasgoed in een sopje van groene zeep inweken.
Tenzij je een schuimparty in je huis wilt natuurlijk… Andere zepen zoals afwasmiddel en shampoo gaan namelijk heel erg schuimen door de hoge toeren van de wasmachine. Dit is trouwens ook niet al te best voor je wasmachine. Is dit onverhoopt toch gebeurd en is je wasmachine overleden?
Ik gebruikte Dreft om dit weer weg te krijgen. Kleding wassen: Net zoals mijn groene zeep artikel kun je met Dreft ook wassen. Je kunt er een handwas mee doen, vlekken uit kleding halen, maar ook een paar drupjes in de wasmachine gooien.
Wilt u wassen zonder wasmiddel dan adviseren wij de wasnoten enkel te gebruiken bij donkergekleurde was. Bij lichtgekleurde en witte was kunnen bij gebruik van wasnoten lichtbruine vlekken ontstaan bij bijvoorbeeld een volle wastrommel of als u de was te lang in de trommel laat na beëdiging van het wasprogramma.
'Was je shirt zoals je normaal zou doen, maar doe nu ook een vaatwastablet in de wasmachine. Gewoon, rechtstreeks in de trommel. Niet alleen die gele okselvlekken zullen verdwijnen, ook andere lichte vlekken zullen verminderen.
Wasmiddel zorgt er namelijk voor dat vlekken uit je kleding verdwijnen en nare luchtjes weggaan. Dus zolang jij geen kledingstukken hebt waarbij dit echt nodig is, dan kun je zeker een keertje een wasje draaien zonder wasmiddel toe te voegen. Sterker nog: het kan zelfs goed voor je wasmachine zijn.
Kleding wordt schoner door in het wasverzachterbakje een kopje azijn toe te voegen. Azijn zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, het werkt als een wasverzachter en maakt anti-statisch. Tevens neutraliseert azijn dankzij de zure bestanddelen stank.
Er blijft zeep achter op de kleding en in de wasmachine, wat vlekken kan veroorzaken en ervoor kan zorgen dat je wasmachine gaat stinken. Het is dus niet goed voor je was en niet goed voor je wasmachine om wasmiddel in het verkeerde bakje te doen.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Gebruik voor wit of licht katoen een witwasmiddel. Voor gekleurde en donkere kleding gebruik je een wasmiddel voor bonte was. Voor fijne en/of wolwas gebruik je een speciaal wasmiddel. Voor zwarte was zijn er speciale zwartwasmiddelen.
Vloeibaar wasmiddel: Dreft verkoopt wasmiddel geschikt voor universeel gebruik, bonte was en zwarte was. Het vervagen van kleuren, pluizen en krimpen van wasgoed wordt door het middel effectief voorkomen.
Minder wassen is goed voor het klimaat en je portemonnee: je gebruikt je wasmachine en droger minder en dat scheelt weer op de energierekening. Maar wat veel mensen niet weten, is dat kleding ook slijt van veel wassen en dat syntethische kleding dan microplastics loslaten wat weer in het milieu terecht komt.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Fout 2: wasverzachter versus wasmiddel. Is een wasverzachter hetzelfde als een wasmiddel? Absoluut niet. Zelfs in de verste verte niet.
Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water. Is het water in jouw regio zacht (voornamelijk in delen van Friesland en rond de Veluwe), dan is een klein scheutje voldoende.
Kleding wassen met azijn: kan dat? Ja, je kunt kleding wassen met azijn. Het is een effectief schoonmaakmiddel dat reinigt, kalk verwijdert en bijvoorbeeld bacteriën en schimmels bestrijdt. Bovendien wordt het water 'zachter', door het kalk dat het azijn eruit verwijdert.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Zelf wasmiddel maken gaat heel goed met marseillezeep, castillezeep of aleppozeep. Dit zijn natuurlijke zepen en bevatten geen kleurstoffen en conserverings- middelen. Je kan ook zeepvlokken gebruiken, dat spaart het raspen en de zeepvlokken kan je ook gebruiken om vloeibare zeep te maken voor bijv.
Soda bij het wassen: laat niet alleen vetvlekken verdwijnen
Vet- en andere vlekken kunnen makkelijk uit textiel worden verwijderd als je een beetje soda toevoegt aan de laatste spoelgang. Soda laat de witte was weer stralen. Laat het textiel in de loog van soda weken en was het daarna gewoon in de wasmachine.
Wasmiddelen die 'biologisch' genoemd mogen worden, dienen voor minstens 98 procent biologisch afbreekbaar te zijn. Dat betekent dat hooguit 2 procent niet afbreekbaar is, wat niet erg veel is. Biologische wasmiddelen bevatten bovendien geen bleekmiddelen of fosfaten.
Eigenlijk bestaan er weinig alternatieven voor wasmiddel op basis van zeep; vroeger werden nog wel zout/soda oplossingen gebruikt, vaak werd daar echter wel groene zeep aan toe gevoegd.
Antwoord. Neen, dit kan geen kwaad. Als je echt zeker wil zijn, was je kleren dan nogmaals met gewoon wasmiddel en spoel extra lang. Zo ben je zeker dat elk spoortje allesreiniger verdwenen is.
Met te weinig wasmiddel wordt je wasgoed niet goed schoon. Hierdoor kan de was gaan stinken, doordat vuildeeltjes achterblijven in je wasgoed en wasmachine. Tevens kan de was na verloop van tijd grauw en hard worden. Onderdosering zorgt er ook voor dat ziektekiemen niet goed worden verwijderd.