Blik bestaat voor een groot deel uit ijzer (ferro) en is daardoor vanuit het product zelf niet bestand tegen corrosie. Soms wordt er op blik een speciale laag aangebracht om de ontwikkeling van roest tegen te houden. Vroeger werd daarvoor tin gebruikt.
Blik is een staalproduct. Het is gemaakt van ijzererts, cokes (steenkool), kalksteen en zo'n 25% schroot (restjes metaal). Aan de binnenkant van het blikje zit een kunststoflaagje. Dit laagje beschermt het voedsel tegen het metaal.
Drankblikjes van sommige biermerken kunnen ook van ijzer zijn. Oud ijzer levert zo'n 11 cent per kilo op. Een stuk minder, maar een blikje van ijzer is wel zwaarder dan een aluminiumblikje. Om het je ijzerboer niet lastig te maken, is het belangrijk om je 'blik' thuis te scheiden.
Oorspronkelijk waren drankenblikjes gemaakt van blik, wat de aanduiding is voor vertind staal, tegenwoordig worden ze ook vaak van aluminium gemaakt. Aan de binnenzijde zijn ze voorzien van een plastic binnenlaag aan de buitenkant bedrukt. Het drankenblik is een alternatief voor flesjes van glas of plastic.
Blik is dun gewalst plaatstaal. Afhankelijk van het doel wordt er een beschermlaag tegen corrosie op aangebracht. Traditioneel was dat tin, door onderdompelen in een bad van gesmolten tin of door galvanisatie aangebracht, tegenwoordig is het vaak een op epoxy gebaseerde kunststof.
Uit blik eten of drinken kan je bloeddruk aanzienlijk doen stijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Seoul National University in Zuid-Korea. Heel vaak bevat de binnenkant van blikjes de chemische stof bisphenol A, ook wel afgekort als BPA.
Blikken en ander metaal. Blik en ander metaal is heel goed te recyclen. In veel gemeenten kun je metalen verpakkingen (bier- en frisdrankblikjes, soepblikken, aluminium schaaltjes) samen met het plastic inleveren. Grote stukken metaal (zoals sloopafval en oude fietsen) kun je als grofvuil inleveren bij de gemeente.
Het eerste bier in blik werd daarom pas in 1935 verkocht na de uitvinding van verbeterde naden en een coating voor de binnenkant op basis van vinyl. De brouwers waren in het begin erg terughoudend, maar Krueger was de eerste brouwerij die het aandurfde.
Zo'n 90% van al het blik is namelijk gemaakt van staal en dus magnetisch.
Een blikje is geoptimaliseerd om het maximum volume te bepalen en niet de minimale oppervlakte. Bij minimale oppervlakte krijg je een blik van ongeveer 7 cm hoog met een diameter van ongeveer 8cm.
Stuiver per blikje
Aan het aantal in te leveren blikjes zit geen maximum, maar de korting op de bon zal maximaal 10 procent bedragen. "Stel iemand levert 50 blikjes in, dat is dat dus €2,50 korting. Maar je moet dan wel voor minstens 25 euro aan boodschappen doen."
Wat mag er ingeleverd worden:
Metaal zoals aluminium, gruis, kabel, messing, nieuw gruis rvs 304. Bij voorkeur zo schoon mogelijk (puur metaal zonder andere materialen erbij). Voorbeelden van producten die ingeleverd kunnen worden zijn fietsen, computers, stoelen, wasmachines, kranen en leidingen.
Vanaf 1 januari 2023 kunnen mensen hun blikje met statiegeld toch inleveren in de supermarkt. In plaats van de blikjes in te leveren in de supermarkt, net als bij statiegeld op plastic flessen, was het plan bedacht dit te doen bij circulaire hubs buiten de supermarkt.
In de bak voor PMD kunnen de lege verpakkingen die van plastic, aluminium of blik zijn gemaakt, en drinkpakken. Dat zijn bijvoorbeeld: Plastic tasjes en zakken.
Een blikje voor frisdrank of bier woog in 1992 nog 11,4 gram. Inmiddels is het gewicht teruggebracht tot 9,9 gram. De wanddikte van een blikje was in 2006 nog 0,103 mm. Door nieuwe technieken is die op dit moment verdund tot 0.097 mm.
1,98 l 1.
Hoe herken ik het verschil tussen ijzer, rvs en aluminium? Indien u het verschil tussen ijzer, rvs en aluminium niet zo goed ziet, kunt u een magneetje gebruiken. Deze zal wel aan het ijzer blijven plakken, maar niet aan het rvs en aluminium. Verder is het rvs zwaarder dan aluminium en ook donkerder van kleur.
Hoe onderscheid je de en aluminiumlegering? Raak eerst het metaal met een magneet. Als het aan het artikel blijft kleven, is het geen aluminium, maar waarschijnlijk staal of een speciaal soort roestvrij staal dat bekend staat als 400 roestvrij staal.
Hoewel RVS voorwerpen in principe niet magnetisch zijn, kunnen door koud vervormen of slijpen bepaalde soorten RVS licht magnetisch worden.
Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
De oude blikjes hebben plaats gemaakt voor een smaller en hoger model. Maar De Inspecteur krijgt van verschillende luisteraars klachten over de kwaliteit van de verpakking. De blikjes zouden sneller openscheuren. Volgens Coca-Cola is er niets aan de hand en zijn de nieuwe blikjes vooral beter voor het milieu.
Voor ieder blikje dat supermarkten innemen krijgen ze (omgerekend) 0,0209 euro en voor ieder flesje 0,0261 euro. Omdat het gaat over honderdduizenden flesjes en blikjes per machine, lopen de inkomsten jaarlijks in de duizenden euro's. Zo worden ze volledig gecompenseerd voor de kosten die ze maken.
Helaas wordt afval in de meeste appartementencomplexen matig tot niet gescheiden. Het resultaat daarvan is, dat alle duizenden kilo's afval als restafval in de verbrandingsoven verdwijnt. En juist dat restafval is het duurst van alle soorten consumentenafval per kilo. Het kost je VvE dus letterlijk geld.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.