Een vermiste kat komt soms na een week nog terug. Weggelopen katten zijn vooral in het zomerseizoen veel buiten en kunnen soms erg gaan zwerven, waarbij ze soms een week wegblijven. Wanneer de kat langer dan drie dagen niet thuis is geweest, roep dan de omgeving af naar de kat.
Katten zijn hele gevoelige dieren die erg gesteld zijn op hun omgeving en hun rituelen. Een kat heeft een soort ingebouwd kompas waarmee ze de weg naar hun 'eigen' huis terug vinden. Daarom is het belangrijk dat een kat eerst went aan zijn nieuwe huis.
Een reden waarom katten soms weglopen heeft er juist mee te maken dat ze gek op je zijn. Het gebeurt namelijk regelmatig dat katten weglopen wanneer hun baasjes op vakantie zijn. Ook al heb je nog zo'n leuke oppas geregeld, als je kat je mist kan hij op zoek gaan en per ongeluk de weg kwijtraken.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
Bel het asiel en de dierenambulance
Bezoek het asiel in jouw buurt. Neem foto's of de poster van je vermiste huisdier mee, zodat ze die daar op kunnen hangen. Bel de lokale dierenambulance en informeer of je een poster kan afgeven of opsturen.
De katten brachten gemiddeld 79 procent van hun tijd buitenshuis door op een afstand van minder dan 50 meter van het huis van hun eigenaar. De gemiddelde maximum afstand voor alle katten was 352 meter.
Van de vermiste katten met chip werd 77% opgelost. Bij de gevonden katten zonder chip werd maar 22% opgelost. Van de vermiste honden met chip werd 95% opgelost. Het chippen van uw huisdier is belangrijk.
Tip 4: meld je kat aan bij vermiste dierensites
Amivedi – landelijk meldpunt voor gevonden en vermiste huisdieren en werkt nauw samen met asielen, dierenambulances, dierenartsen. Mijndieriszoek – site van de Dierenbescherming waar aangesloten asielen binnengekomen zwerfdieren op vermelden en baasjes hun vermiste dier.
Voor onze huiskat is het vaak ons hele huis, of een verdieping. Zwerfkatten hebben een oud schuurtje of een eigen plek onder een afdakje. De omgeving aansluitend aan het primaire territorium noemt men secundair territorium. Alle katten kennen het primaire en secundaire territorium op hun duimpje.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Het is soms moeilijk om het verschil te zien tussen een kat die gewoon ronddwaald en een kat die verdwaald is. Een binnenkat kan verdwalen als hij uit huis weet te ontsnappen. Hij kent zijn weg buiten niet en kan snel bang worden.
Katten willen rennen, jagen en vangen. Of dit nu buiten of binnen gebeurt, maakt niet zo veel uit. De 'prooi' kan ook een pluche speeltje zijn.
Wanneer je vermiste hond of kat bang is, kan hij zich gaan verstoppen. Ook kan hij natuurlijk per ongeluk ergens opgesloten zijn, waardoor hij niet naar huis kan komen. Doorzoek daarom zelf ook altijd gebouwen, garages, tuinen, bergingen, schuurtjes, etc.
U kunt uw kat leren met u in de buurt te gaan wandelen, maar u kunt de looplijn (er zijn diverse looplijn lengtes beschikbaar) ook bevestigen aan een vast punt in de tuin of met een beweegbaar oog of lus aan een (was)lijn die over de lengte of breedte van de tuin is gespannen.
Zorg dat de kat gewend is aan zijn huidige woning, dus na een verhuizing minimaal een maand binnenhouden. Leer de kat te komen als hij geroepen wordt of op een ander geluidsignaal. Roep de kat dus regelmatig bij je, ook als hij binnen is en beloon hem dan met wat lekkers of aandacht.
Er zijn geen vaste richtlijnen voor de termijn waarop een kat voor het eerst naar buiten mag na een verhuizing. Vaak wordt 6 tot 8 weken genoemd, maar daar is eigenlijk geen enkele wetenschappelijke basis voor. Het achterliggende idee bij de periode van 6 – 8 weken is dat je kat goed aan het huis gewend moet zijn.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Met Katvinder zorg je dat iedereen in de buurt weet dat jouw kat vermist is. Jouw kat komt bovenaan te staan op de tijdlijnen van Instagram en Facebook. Je selecteert de postcodegebieden waarin je wilt zoeken. Via betaalde berichten is het mogelijk om iedereen in die gebieden te bereiken.
Gevonden huisdieren blijven bij de vinder tot de eigenaar gevonden is, of worden (indien nodig) opgehaald door dierenambulance of door de vinder naar het dierenasiel gebracht.
Een kat kan enkele dagen zonder eten. Als een kat voor een langere periode niet eet, ontstaan er schadelijke lever veranderingen. Dit komt doordat een kat zijn vetreserves gaat gebruiken. Dit vet wordt in de lever opgeslagen en dat gaat vervetten, hierdoor kan de lever zijn werk niet goed meer doen.
Ver van huis
"Het was fascinerend om te zien waar de katten naartoe gingen", zegt Evans. "Sommige katten bleven in de buurt (10 tot 20 huizen verderop), maar er zat één kat tussen die drie kilometer was gaan wandelen."
Sommige diertjes gaan bewust weg. Dat kan liggen aan het ras, en soms gewoon aan het karakter. "Als er kleine veranderingen in het gezin optreden, kan een kat besluiten om weg te gaan", zegt Verdonck. "Dat kan ook gebeuren als een andere kat in zijn territorium komt of hem bedreigt.
Plaats de vangkooi in de buurt waar de kat is weggelopen of voor het laatst gezien is. Zorg ervoor dat de originele voerbak van de kat inclusief voer, in de vangkooi wordt geplaatst. Nu is het afwachten tot de kat op het lokvoer afkomt en de vangkooi dichtklapt. Dit kan van een paar minuten tot enkele dagen duren.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.