Als uw kies afgebroken is, of uw vulling, dan hoeft u niet met spoed naar de tandarts. Dat moet wel bij extreme gevoeligheid en kloppingen. Als een stuk vulling of kies afbreekt, kan dit een vervelende scherpe rand opleveren en een verhoogde gevoeligheid.
Een kapotte vulling of losse kroon of brug moet je altijd tijdig door je tandarts laten repareren. Ook als je kunstgebit is gebroken, moet je altijd je tandarts raadplegen.
Bijna in alle gevallen is het uitvallen van een vulling of kroon te wijten aan bepaalde 'ongelukjes'. Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen.
WAT MOET IK DOEN ALS MIJN VULLING BREEKT? Een gebroken vulling kan voor veel (pijn)klachten zorgen.Het is dan ook belangrijk om bij een gebroken vulling direct een afspraak te maken.
Het witte vulmateriaal is sterk en hardt snel uit. Dentek raadt aan binnen 48 uur de tandarts te raadplegen. Uit verschillende reviews blijkt echter dat het materiaal veel langer kan blijven zitten, tot wel enkele maanden.
Als uw kies afgebroken is, of uw vulling, dan hoeft u niet met spoed naar de tandarts. Dat moet wel bij extreme gevoeligheid en kloppingen. Als een stuk vulling of kies afbreekt, kan dit een vervelende scherpe rand opleveren en een verhoogde gevoeligheid.
Hoe lang gaan witte vullingen mee? Een witte vulling kan jaren meegaan. Maar zoals vele dingen is de levensduur afhankelijk van allerlei factoren, zoals de mondhygiëne, eet- en drinkpatroon en in hoeverre de kiezen tegen de vulling aankomen. Al deze zaken kunnen zorgen voor snellere slijtage van de vulling.
Wat is secundaire cariës? Secundaire cariës is cariës die onder een vulling is ontstaan. Die cariës is dus niet met het blote oog zichtbaar. Het komt regelmatig voor en is een van de belangrijkste redenen voor het vervangen of repareren van een vulling in tand of kies.
Bij het lijmen van een afgebroken tand of kies wordt een composietmateriaal over de afgebroken tand of kies en over het gezonde gedeelte van de tand of kies aangebracht. De tandarts zal eerst het resterende glazuur opruwen zodat het composiet goed kan hechten.
Door tandbederf, een ongeluk of het eten van hard eten kan er een stuk van uw tand of kies afbreken.
Het is het beste om het stukje voortand in de mond te bewaren. Het speeksel beschermt het afgebroken stukje. Let er natuurlijk wel op dat je het stukje tand niet per ongeluk inslikt! Ga zo snel mogelijk naar de tandarts.
Meestal blijft een wortel achter door cariës en afbreken van de tand of kies. In een enkel geval wordt de achtergebleven wortel behouden om als ondersteuning te dienen voor bepaalde typen tandheelkundige prothesen. Denk, doe en test mee.
Dus ook bij een afgebroken stukje zal de tandarts een klein beetje boren. Als de tand mooi schoon is en goed drooggemaakt is, kan deze worden gevuld. Tegenwoordig maken we bijna alleen maar witte vullingen, ook wel composietvullingen genoemd.
Tandartsen krijgen dan ook vaak het verzoek de oude amalgaam vullingen en composietvullingen te vervangen. Soms zien patiënten op tegen zo'n behandeling in verband met de verwachte pijn. Met een verdoving is de behandeling echter geheel pijnloos en vaak kunnen deze vullingen zelfs vervangen worden zonder verdoving.
Onder oude vulling (zeker bij de grotere amalgaam vulling) zijn er wegens druk in de loop der tijd scheurtjes ontstaan, welke pijn kunnen veroorzaken. Soms is een vulling te hoog ondanks de voorzorgsmaatregelen.
Afgebroken tand of kies: zo ga je te werk
Behalve door een slag van buitenaf kan dat ook gebeuren door te bijten op een hard voorwerp. Daarnaast kunnen tanden en kiezen losraken en uitvallen door een ernstige ontsteking.
Enkele veelvoorkomende behandelingen bij een afgebroken tand zijn: Vulling: als de tand slechts een kleine breuk heeft, repareert de tandarts hem met een vulling. Deze kosten variëren tussen de € 50,- en € 150,- per tand.
Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen. Wat kunt u doen tegen tanderosie? Zorg voor goede mondhygiëne.
Wij adviseren om altijd een gaatje te laten vullen. Als u een gaatje niet behandeld, zal het kleine gaatje steeds groter worden. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat u een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan of uw tand of kies verliest.
Als een gaatje heel klein is en het alleen in het buitenste glazuurlaagje zit, kan het volstaan om met een goede fluoridehoudende tandpasta te poetsen en goed te flossen, stokeren of rageren. Het gaatje zal niet verdwijnen, maar het proces van het groter worden van het gaatje zal stoppen.
Na het aanbrengen van een vulling kan de behandelde tand of kies enige tijd gevoeliger zijn en reageren op prikkels zoals warm of koude dranken/etenswaren. De pijn wordt veroorzaakt doordat er tijdens de behandeling geboord is in je tand. Hierdoor is er een wond in jouw tand ontstaan, die nu moet genezen.
Een lekkende vulling is een vulling die niet meer volledig afsluit. Door een lekkende vulling kan tandbederf onder de vulling ontstaan. Als dit tandbederf zich verder ontwikkelt, kan het tandweefsel ontstoken raken. Er is dan een wortelkanaalbehandeling nodig.
Wanneer uw tand of kies is afgebroken geeft dit natuurlijk een heel vervelend gevoel in uw mond. Niet alleen kunnen de scherpe randen pijnlijk zijn, de tand kan ook gevoelig tot zeer gevoelig worden en de kans op een ontsteking is groter. Daarom is het raadzaam om gelijk contact op te nemen met uw tandarts.
Gouden vullingen (inlays) worden in het tandtechnisch laboratorium op maat gemaakt en met een soort cement op hun plaats vastgezet. Gouden inlays worden goed verdragen door het tandvlees en gaan vaak langer dan 20 jaar mee. Om deze redenen wordt goud wel als het meest geschikte materiaal voor vullingen beschouwd.