Maar kippen zien ook gronddieren als wormen, spinnen en kevertjes als een heerlijk tussendoorhapje. Qua insectenoverlast ruimt dit uiteraard lekker op. U heeft minder overlast van ongedierte en het kost u helemaal niets!
Kippen zijn heel actieve insectenopruimers. Ze eten allerlei larven en eitjes van bijvoorbeeld mieren en slakken, maar ook van de spinselmot en de buxusbladvlo; soms springen ze omhoog om er aan te kunnen. Volwassen kevers zoals loopkevers of het rozemarijngoudhaantje lusten ze niet.
Kippen hebben heel veel vertellen.Onderling kakelen, kukelen en tokkelen ze wat af. Dat heeft alles te maken met de pikorde in de groep, maar ook met het zoeken van voedsel en het waarschuwen voor gevaar.
Het roepwoord wordt, zoals u ziet, meest viermaal herhaald. Dit geldt ook voor het roepen aan de kippen: tuut; aan de jonge katjes: pie; het roepwoord voor oudere katten is poes; voor de geit: sik; voor de jonge schaapjes: suuk; voor jonge kalveren: kies; voor het veulen: siesken; voor de koe: hooi.
Kippen maken soms veel lawaai. Vaak is dit gezellig gekakel waarmee ze met elkaar communiceren. Ze vertellen wie de baas is, waar lekker eten te vinden is en ze waarschuwen elkaar voor gevaar. Ze hebben verschillende soorten 'toks' om boodschappen over te brengen.
Uit een recent onderzoek blijkt dat kippen empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen. Dus ja, een kip heeft zeker gevoel!
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Ze kunnen de kleuren zien die mensen kunnen zien (rood, geel en blauw). Wij hebben echter drie soorten kegeltjes in ons netvlies, en kippen vier. Hierdoor kunnen ze ook ultraviolet licht zien. Dit zorgt ervoor dat kippen een veel breder scala aan kleuren en tinten kunnen zien dan mensen.
Varkens daarentegen slapen, net als mensen, zo'n 8 uur per dag. En kippen zelfs 12!
Het geheugen van kippen is erg goed. Ze kunnen wel honderd soortgenoten herkennen en onthouden.
Een kip als knuffeldier? Je zou het die kakelende dames misschien niet geven, maar ze houden best van wat menselijke affectie. Sommige kippen laten zich heel gewillig oppakken en aaien. En ook kippenrassen die van nature niet zo touchy-feely zijn, kan je mits een beetje geduld en véél aandacht ook handtam maken.
Kippen drinken veel water en zijn daarnaast dol op kippenvoer zoals zaden, granen, groenvoer en wormen. Het is slim om de voerbakken wat hoger te zetten of op te hangen, zo voorkom je dat de kippen erin gaan staan of het gebruiken als sanitaire voorziening.
Fruit is een echte delicatesse voor je kippen. Dus geef ze af en toe wat bessen, aardbeien of appel. Ook zachtfruit als frambozen vinden ze heerlijk, maar je mag ook iets exotisch geven als kiwi, druiven of mango.
Muggen houden nog meer van kippen dan van mensen en zullen dus in grote aantallen rond onze gevederde vrienden vliegen.
Een gewone scharrelkip is daar ongeveer de helft van de tijd mee bezig. Kippen hebben geen tanden. Daarom eten ze ook zand en steentjes. Een deel hiervan blijft achter in de spiermaag om grotere stukken voer te vermalen.
Intelligente en empathische wezens
Kippen zijn slimme en gevoelige individuen met elk een eigen persoonlijkheid. Onderzoek toont aan dat het cognitieve vermogen van kippen vergelijkbaar is met het cognitieve vermogen van zoogdieren zoals katten, honden en zelfs primaten (halfapen en apen).
Wat vinden kippen niet leuk? Kippen houden niet van stilzitten. Kippen die de hele dag in het hok zitten, zullen zich te pletter vervelen en erg vervelend worden, Ze gaan naar elkaar pikken, met alle gevolgen van dien. Daarnaast zorgt een inactieve levensstijl voor een ongezonde omgeving.
Kippen zijn intelligenter en hebben meer emoties dan men over het algemeen denkt. Eigenlijk worden ze, evenals veel andere dieren, behoorlijk onderschat.
Als kippen geen hok met legnesten hebben, zullen ze eieren leggen op een beschutte plek. Zodra het ei is gelegd, kakelt de hen. Dit doet ze hoogstwaarschijnlijk om de rest van de hennen en de haan te laten weten waar ze is.
Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert - sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis.
Waarschijnlijk is het een steenmarter. Deze dieren houden zich schuil in houtstapels. Ze zijn in de volksmond bekend als kippendief en doden de dieren door hun kop af te bijten.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten. In het nachthok moet een zitstok aanwezig zijn, waar de kippen op kunnen slapen. Het formaat van de kip bepaalt de dikte van de stok.
Kippen zijn er dol op als je hen op een koude wintermorgen een kommetje warme havermout voorschotelt. Voor extra smaak kan je er fruit in mengen, zoals banaan. Let wel op met melk, want die kan laxerend werken.
Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.