Zet ze het liefst op een warme, zonnige plek, maar geef ze wel veel water. Ook in halfschaduw doen viooltjes het prima. Geef in droge perioden, ook in de winter, goed water. Zeker viooltjes in potten kunnen dan uitdrogen.
Het driekleurig viooltje (Viola tricolor) is een plant uit de viooltjesfamilie (Violaceae). De soort komt in Europa van Lapland tot aan de Middellandse Zee en in Siberië voor.
Viooltjes zijn heel sterke plantjes
Viooltjes zijn enorm sterk. Wie in november viooltjes plant heeft er dan ook al in het najaar en de hele winter plezier van, afhankelijk van het weer. Zodra het vriest, liggen de viooltjes plat en de plantjes zien er dan uit alsof ze kapot zijn, maar dat is maar schijn.
Zo niet de violen. Die vinden de lagere temperaturen juist prima en bloeien uitbundig tot de winter invalt. In de volle grond, in bakken of potten op balkon of terras, de viool (Viola) bloeit overal maandenlang. In de winter bij flinke kou even iets minder, maar in het voorjaar gaat hij weer vrolijk door.
Verzorging viooltje
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de plant in voedzame grond en geef deze regelmatig water. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt is blijft de viool flink doorgroeien en bloeien. De plant verlangt dan een keer per veertien dagen wat extra voeding.
Viooltjes zijn sterke plantjes en vaak te verkrijgen tegen weinig geld. Door hun sterke karakter overleven ze regen, kou en zelfs wat vorst. In de winter kunnen ze eruitzien alsof ze de regen en de kou niet hebben overleefd, maar dat trekt in de loop der tijd weer helemaal bij.
Een redelijk bespeelbare viool koop je al vanaf €350,-. De prijzen lopen echter op tot ongeveer €15.000,- Het grote verschil in prijs komt met name door de vraag of een viool handgemaakt is, of fabrieksmatig. Lees in dit artikel over een goede viool kopen die echt te bespelen is.
Het driekleurig viooltje wordt bij voorkeur vermeerderd door zaaien, en zaait zich ook spontaan makkelijk uit. Het Maarts viooltje kan gezaaid worden, maar laat zich ook vermeerderen door delen (in de herfst), of door stekken in voorjaar of zomer.
Bosviolen zijn meerjarig
Je kunt planten die binnen hebben gestaan daarom als ze zijn uitgebloeid gerust in de volle grond van je tuin planten en er nog jaren plezier van hebben.
Het driekleurig viooltje behoort tot de eetbare bloemen; je kunt ze in salades en over taarten doen. Gebruik slechts een paar bloemetjes in verband met de bijwerkingen. Als je ze gaat wegen zul je zien dat je er lang over doet om tot het maximum van anderhalve gram te komen.
De viool staat symbool voor nederigheid en bescheidenheid. Het wordt geassocieerd met Christus en is terug te zien op oude afbeeldingen van Christus. Daarnaast heeft het viooltje een symbolische betekenis van liefde tussen twee vrouwen. Deze betekenis komt voort uit gedichten van Sappho.
Voedsel in het vroege voorjaar.
Hongerige hommels, bijen en vroege vlinders die op de geur af komen van het maarts viooltje en snoepen van de nectar. Een mooie tuin is een sieraad. Maar al deze bloemen en planten hebben dus ook een belangrijke functie in de voedselvoorziening van insecten.
Daar kun je het hele najaar en in de winter van genieten. Want deze dappere plantjes verdragen wind, regen en zelfs een paar graden vorst. Opvrolijken dus die najaarstuin, de violen zijn er klaar voor!
Als onderlinge plantafstand hou je je best aan gemiddeld 15 cm, wanneer ze goed aansluiten krijg je het mooiste effect. Plant je ze niet in de volle grond, zorg dan dat je pot drainagegaten heeft. Zo kan het overtollige water niet blijven staan, want vorst overleven ze wel maar te veel vocht zorgt voor schimmel.
Violen voor binnen en buiten
Als ze zijn uitgebloeid kun je de violen in de tuin uitplanten, want het zijn in principe vaste planten. Zorg er dan wel voor dat de temperatuurovergang tussen binnen en buiten niet al te groot is door ze langzaam aan het koelere weer te laten wennen.
Water geven hoeft echt niet op structurele basis. Alleen als het gedurende een langere periode droog is geweest, wordt het aangeraden om de planten even een handje te helpen. In Nederland zal dit echter niet vaak nodig zijn. Geef ze tijdens het bewateren tegelijkertijd een beetje plantenvoeding mee.
Alle kleine, driekleurige viooltjes zijn eetbaar en vormen een prachtige decoratie van salades of desserts. Slechts enkele variëteiten verspreiden ook een heerlijke geur, waaronder het maarts viooltje (Viola odorata). De blaadjes van het viooltje kun je aan de sla toevoegen, maar ook meekoken in een groentesoep.
Ondanks dat een violier een vaste plant is, bloeit de plant het jaar erop meestal minder goed.
Waarom is de ene zoveel duurder dan de andere? De meeste mensen denken dat de prijs wordt bepaald door de klank… Verrassend misschien maar niets is minder waar. Een taxateur zal niet op de viool gaan spelen, maar bepaalt enkel de waarde door naar het instrument te kijken.
Een goede viool heeft een klankkast met een voorblad van spar en een achterblad en zijkanten van goed gevlamd esdoorn. De onderdelen (kam, toets, staartstuk en stemsleutels) zijn van ebbenhout.
Violen zijn er in eenjarigen en in vaste planten die elk jaar terugkomen. Een vaste viool is de Viola Cornuta. De vaste planten kun je in je border planten. In potten en bakken op je terras of balkon staan violen heel gezellig in de winter.
Tot hoe lang bloeit winterviool
Winterviolen bloeien vanaf de vroege herfst en blijven vrolijke bloemen produceren totdat de vorst intreedt. Dan houden ze ermee op, d.w.z., ze stoppen met de aanleg van nieuwe bloemknoppen. Zodra het weer warmer wordt, zullen ze zeker weer gaan bloeien.
Het is niet nodig om viooltjes te snoeien. Wel raden we je aan om de uitgebloeide bloemen eruit te knijpen, hierdoor wordt de plant gestimuleerd om nieuwe bloemen aan te maken.