Likken van een wond is gevaarlijk Daardoor komen er in het speeksel van de hond ook ziekteverwekkende bacteriën voor. De bacterie die afsterven van weefsel (gangreen) veroorzaken, de Capnocytophaga, kan zelfs in het speeksel van de hond aanwezig zijn.
Het is waar dat honden, door een beetje aan de wond te likken, de wond zelf schoon maken en zo infecties kunnen voorkomen. Echter, als uw hond aan de wond blijft likken, werkt dit het genezingsproces juist tegen. Dit zorgt ervoor dat de wond vaak verergerd en er juist infecties ontstaan.
baasjes. L ikken van wonden; honden likken hun eigen wonden schoon, dit is instinctief, dat is de reden dat zij dit ook bij mensen kunnen doen. G enegenheid/goedkeuring; hiermee kan de hond aangeven dat hij het prettig vindt.
Beschermende Shirts. Een veel gebruikt product om te voorkomen dat je hond aan een wond kan likken, bijten of krabben is een beschermend shirt. Deze zijn er in verschillende soorten en maten.
Het is vrij gebruikelijk dat dieren hun wonden likken. Veel honden doen het omdat hun speeksel medicinale voordelen heeft en de wonden kan reinigen. Sommigen doen het gewoon vanwege het comfort dat het met zich meebrengt, zoals een puppy dat gewond raakt en denkt dat de beste remedie tenslotte een flinke lebber is.
Het is belangrijk om de wond grondig schoon te spoelen en daarna schoon te deppen met een katoenen gaasje of een wattenschijfje (liever gaas, watten kunnen afgeven) gedrenkt in zoutoplossing. Reinig vuil of opgedroogd bloed uit de vacht met lauw water.
De meeste wonden en wonden die jouw hond oploopt, genezen zonder dat er een dierenarts aan te pas hoeft te komen. Bij oppervlakkige wonden of schaafwonden is dit bijvoorbeeld het geval. Hierbij kan het lichaam van je hond een groot regeneratievermogen aan de dag leggen. Dit kan vervolgens helemaal littekenvrij genezen.
Als een hond overmatig begint te likken, kan dit wijzen op stress of angst. Door harde geluiden kan een hond angstig worden, ook kunnen honden last hebben van verhuizing- of verlatingsangst. Door het likken komt er endorfine vrij die de hond kan helpen te kalmeren in stressvolle situaties.
Maak de wond schoon met wat water en desinfecteer de wond met Betadine®. Houd de wond in de gaten. Wanneer er uit de wond pus komt of de wond erg rood en opgezwollen raakt of als u merkt dat de hond zich 'niet lekker voelt', neem dan contact op met de dierenarts en maak een afspraak.
Wondbescherming. Om overmatig likken te voorkomen kun je een wond afdekken met een verband of een pet shirt. Belangrijk is dat zowel een verband als een pet shirt goed moet zitten, niet knelt, de wond goed moet bedekken, en verschoond kan worden.
Als je dit letterlijk neemt is wonden likken het met de tong likken aan wonden om het genezingsproces te bevorderen. In mijn geval is het de figuurlijke versie; het bekomen van een “nederlaag” en mezelf terugtrekken om te herstellen.
Als jouw hond zichzelf en jou likt, betekent het dat hij zich veilig voelt bij jou. Je komt thuis van werk en je hond begint je hele gezicht af te likken, te kwispelen en springt tegen je op. Dit is een teken van affectie! Jouw viervoeter laat hiermee zien hoeveel hij van je houdt en hoeveel hij jou heeft gemist.
Bij een verwonding is het belangrijk om je hond goed in de gaten te houden. Blijf de wond dagelijks schoonmaken met colloïdaal zilver en controleer de verwonding regelmatig. Zie je dat deze rood wordt of dat er een zwelling ontstaat, dan is dat een teken dat de wond van je hond ontstoken is.
Likken van een wond is gevaarlijk
Een wond schoon laten likken door een hond is niet verstandig, sterker nog: laat een hond nooit aan uw wond likken. Een hond likt overal en nergens aan en dus ook aan minder frisse plekken. Daardoor komen er in het speeksel van de hond ook ziekteverwekkende bacteriën voor.
"Laat je wonden nooit likken door een hond, zijn speeksel is gevaarlijk." Jaarlijks krijgen duizenden mensen last van besmettingen. Er overlijden zelfs mensen na een lik van een hond. In het hondenspeeksel zit de bacterie capnocytophaga canimorsus. Die is ongevaarlijk voor de hond, maar dodelijk voor mensen.
Onoplosbare hechtingen, deze moeten over 10 dagen verwijderd worden. Oplosbare hechtingen, deze zitten aan de buitenzijde van de huid en zijn dus wel te zien. Deze hechtingen zullen vanzelf verdwijnen. Uw hond kan ze er met veelvuldig likken en bijten wel uit krijgen, let hier dus goed op.
Honingzalf voor huisdieren
Je gebruikt deze fijne honingzalf als je huisdier een wond(je) heeft. Het zorgt ervoor dat de wond schoon blijft en snel heelt. Omdat Vetramil honingzalf een lage PH heeft is het goed voor de huid. Daarnaast heeft honing van zichzelf een genezende werking.
Betadine-oplossing is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden bij honden , katten , paarden , konijnen en alle andere dieren.
Droge neus bij je hond behandelen
Geschikte producten zijn bijvoorbeeld vaseline, uierzalf en goudsbloem/amandelolie.
Beloon gewenst gedrag: Geef je hond veel positieve aandacht en beloningen wanneer hij niet likt. Geef hem bijvoorbeeld een lekker hondensnoepje of speel een spelletje met hem wanneer hij zich gedraagt. Vermijd belonen van ongewenst gedrag: Geef je hond geen aandacht wanneer hij likt aan mensen of spullen.
Wanneer je hond zijn poot op je been legt of tegen je aan tikt, kan het zijn manier zijn om je aandacht te vragen en je te laten weten dat hij graag wat aandacht wil. Stress of angst: Een hond kan zijn poot ook gebruiken als hij gestrest of angstig is.
Honden zoeken plekken op waar veel lichaamsstoffen vrij komen en de geur dus het sterkst is. Daarom ruiken ze vaak onder elkaars staart, en bij ons vaak aan kruis, billen, oksels en mond. Vind je dat vervelend? Bied de hond dan als alternatief je hand aan om aan te ruiken.
Op verschillende forums wordt het gebruik van sudocrème ook aangeraden. Sudocrème werkt verzachtend en anti-bacterieel, maar is daarentegen niet jeukremmend. Daarnaast is één van de bestandsdelen uit sudocrème giftig bij orale opname (stof: zink-oxide).