Hoewel PUR en PIR van petro-chemische oorsprong zijn, worden ze in de milieuklassificatie van NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) als duurzaam beschouwd.
Gespoten PUR met HFK's als blaasmiddel
Vloerisolatie met gespoten polyurethaan (PUR) met HFK's als blaasmiddel is voor het milieu een afrader. De gebruikte HFK's zijn zeer krachtige broeikasgassen, tussen de 800 en 3200 keer sterker dan CO2. Daarom worden deze HFK's voor gespoten vloerisolatie vanaf 2023 verboden.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Uit onderzoek van Milieucentraal blijkt dat Steenwol, glaswol, eps, biofoam, en gerecycled katoen bovengemiddeld scoren. Wie gaat voor duurzaam isoleren kiest in ieder geval niet voor gespoten pur met HFK's. Dit zijn giftige gassen die vrijkomen tijdens het aanbrengen van het materiaal.
Een EPS-laag die evengoed isoleert als PUR moet namelijk veel dikker zijn, waardoor de vloer ineens een heel stuk hoger komt te liggen. En dat heeft dan weer een effect op deuropeningen en raamkozijnen die al geplaatst zijn, of op een toilet dat veel te laag zal komen te hangen ten opzichte van de vloer.
Bij een juiste toepassing van woningisolatie met gespoten PUR-schuim is het onwaarschijnlijk dat bewoners hiervan nadelige gezondheidseffecten ondervinden. De blootstelling aan gevaarlijke stoffen blijft dan binnen veilige grenzen.
Wat is de levensduur van gespoten PUR? Polyurethaanschuim gaat ongeveer 75 jaar mee.
Het is het beste om te isoleren met minerale wol en vervolgens met glaswol. Akoestisch gezien isoleren PUR en EPS slechter dan isoleren met minerale wol.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
PUR open cellig schuim is ademend en daardoor geschikt voor het isoleren van houten vloeren en daken. PUR open cellig schuim zet bij het uitharden geen kracht op het hout en kan daarom ook goed worden toegepast bij oudere houten vloeren.
Lucht heeft de grootste isolatiewaarde van alle materialen. Ja pur isoleert beter omdat het fijnere luchtbelletjes heeft. Maar het enige verschil is dat pur dan wat dunner kan zijn dan andere materialen. Pur platen type harde persing van 6 cm dik isoleren evenveel als piepschuim, rockwool, glaswol van 8 cm dik.
In situ gespoten PUR wordt in 2022 verboden door Europa. Het verbod komt er vanwege de aanwezigheid van grote hoeveelheden blaasgassen, HFK's, die broeikasgassen zijn met een zeer hoog CO2 gehalte. SYSTEEM BETOPOR SILVER PLUS is het BESTE ALTERNATIEF voor in situ gespoten PUR.
PUR laat veel meer vocht door dan andere isolatievormen en veel vocht kan problemen veroorzaken. Opgehoopt vocht kan bijvoorbeeld resulteren in blijvende schade aan uw woning, nare geuren, schimmels en ongedierte.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
PUR staat voor polyurethaan, een molecuul dat je kunt maken door isocyanaat en een polyol – een stof met meerdere alcoholgroepen van zuurstof en waterstof – met elkaar te mengen. Deze stoffen gaan een chemische reactie aan en vormen een polymeer, oftewel samengesteld molecuul.
Zeer goed isolatiemateriaal
PUR (en PIR) isoleren bijzonder goed. Het chemische materiaal kan goed tegen vocht. Purplaten zijn volgens het NIBE (zie onderaan de pagina) een goede keuze, omdat het een geringe milieubelasting kent. (Het NIBE kijkt naar milieubelasting en (nog) niet naar gezondheidsaspecten).
PUR wordt in lagen van max. 4 cm gespoten (volgens voorschriften). De verschillende lagen worden meteen na het afkoelen op elkaar gespoten en zijn bijna onmiddellijk beloopbaar.
Purschuim is redelijk brandveilig en geluidsisolerend. Er zijn materialen die hier beter op scoren, dus het is aan u om de afweging te maken.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
PIR is een 100% duurzaam isolatiemateriaal. Het heeft een lange levenscyclus en gaat even lang mee als het gebouw waarin de PIR verwerkt is. De PIR isolatieplaten zijn vochtongevoelig. Hierdoor blijven de isolatiewaarde en daarmee de thermische prestaties tijdens deze gehele levensduur behouden.
Bovendien is de vocht- opname van PUR zo klein dat het niet kan rotten of schimmelen. PUR-schuim is krimpvrij zodat de isolatie, ook na vele jaren, op zijn plaats blijft. PUR-schuim heeft een blijvende hoge isolatiewaarde.
Purschuim hecht op vele bouwmaterialen zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, metalen en glas. Tevens hecht purschuim op vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Hardhout: Meranti, Merbau en Afzelia zijn hardhoutsoorten. Prijziger dan de zachte houtsoorten, maar wel duurzamer en hebben een iets betere isolatiewaarde. Er bestaan naast massief kozijnen ook houten profielen met een isolerende kern.