Is de moedervlek op het oog niet kwaadaardig en zijn er geen verdachte kenmerken dan is gefractioneerde CO2 laserbehandeling een uitstekende optie. Ook een shave-excisie is mogelijk. Hierbij wordt de moedervlek afgeschaafd waarbij het ontstane wondje licht wordt dichtgebrand of aangestipt met een bloedstollend middel.
Het pigment van de moedervlek absorbeert het laserlicht en zet deze om in warmte. Hierdoor lost het pigment op en ziet u de moedervlek lichter worden waardoor hij steeds meer verdwijnt. Een laserbehandeling dient echter wel een aantal keer herhaald te worden voordat de moedervlek voldoende is vervaagd.
Soms ontstaat rond de moedervlek een bleke ring.Het lichaam laat de pigmentcellen in de huid verdwijnen.In de loop van jaren kan hierdoor de gehele moedervlek langzaam vervagen. Het is volkomen onschuldig.
Vaak legt de huisarts een doek zonder bacteriën op je huid (een steriele doek). Op de plek van de moedervlek zit een gat in het doek. De huisarts maakt een sneetje in de huid en snijdt de moedervlek voorzichtig weg. De huisarts snijdt de moedervlek samen met een extra randje huid weg.
Nee, een moedervlek kan alleen verwijderd worden door middel van een excisie (het wegsnijden van de moedervlek) of shaven (het wegbranden van de moedervlek).
Wat kun je doen aan moedervlekken? Er bestaan geen zalfjes of andere producten waardoor moedervlekken weggaan. Je kunt wel deze dingen doen om de kans kleiner te maken dat je huidkanker krijgt: Ga niet te veel in de zon.
De meeste moedervlekken kunnen verwijderd worden door ze af te schaven (shave-excisie) met behulp van een mesje, soms wordt er gebruikt gemaakt van warmte (electrochirurgie). Er ontstaat een oppervlakkig schaafwondje dat afgeplakt wordt met een kleine hechtpleister.
Voor het verwijderen van 5 of minder moedervlekken zijn de kosten €105 per behandeling.Dit kan oplopen tot het verwijderen van 100 moedervlekken voor €235 per behandeling. Wanneer je meer dan 100 moedervlekken wil laten verwijderen maken we hier een specifieke offerte voor op wanneer je een consult hebt gehad.
Heb je een moedervlek opengekrabd dan is dit geen reden tot paniek. Bij een bloedende moedervlek door stoten of een schaafwond: breng een watje met ontsmettingsalcohol aan om het gebied te steriliseren en het bloeden te helpen stoppen. Je kunt ook verband aanbrengen om het gebied te bedekken.
Je hebt niet altijd een verhoogde kans op het krijgen van een melanoom. Het soort moedervlekken is echter wel van belang. Krijg je veel grote en grillige moedervlekken die meerdere kleuren hebben (meer dan 3 kleuren) dan is het wel verstandig om je huid een keer door een dermatoloog te laten nakijken.
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zien we vaak verschillende tinten, bruin, zwart, wit, blauw of rood. Wanneer de vlek groter wordt dan 6 mm in doorsnee is het vaak verdacht. Dit is echter een erg arbitraire grens.
Smeer de moedervlek eens lekker in met een vette crème en vermijd wrijving. Een andere oorzaak van een moedervlek die jeukt is groei. Moedervlekken zijn vaak eerst vlak, een vlekje dus. Deze kunnen echter in de loop van het leven wat dikker en dus boller worden, wat samen kan gaan met jeuk.
Gewone moedervlekken hebben meestal een bruine kleur. Ze kunnen vlak, maar ook bol of hobbelig zijn. Ze kunnen in grootte, vorm of kleur nogal van elkaar verschillen. Kenmerkend is dat de vorm en kleur regelmatig zijn.
Een moedervlek verwijderen is gelukkig een gemakkelijke ingreep. Door middel van lasertechniek is de moedervlek binnen 1 tot 4 behandelingen verdwenen. Onze huidtherapeuten zorgen er bovendien voor dat er geen littekens ontstaan.
Andere methoden zijn het dichtbranden (coagulatie), het wegschrapen (coagulatie) en het aanstippen met vloeibare stikstof. Bij deze laatste behandelvormen bestaat er meer kans op littekenvorming, onvolledige verwijdering en een snelle terugkeer van de moedervlek.
Bloeden van de moedervlek
Soms is er een goede verklaring voor bloeden te vinden: bij een bolvormig moedervlekje dat open schuurt bij een BH sluiting of wordt geraakt bij het scheren hoeft u zich geen zorgen te maken, mits dat plekje binnen enkele weken weer probleemloos geneest.
Het aantal moedervlekken wordt bepaald door erfelijke aanleg en door de mate waarin de huid tijdens het leven aan zonlicht is blootgesteld. Vooral (overmatige) blootstelling aan de zon in de eerste 15 jaar van het leven leidt tot de vorming van nieuwe moedervlekken.
Moedervlekken zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Het is een normaal verschijnsel; vrijwel iedereen krijgt meerdere moedervlekken, gemiddeld zo'n 25. De officiële medische term voor deze goedaardige moedervlek is naevus (naevocellularis).
Tijdens de behandeling
De plastisch chirurg zal voor de operatie de moedervlek aftekenen, rekening houdend met de zogenaamde huidlijnen. Dit zijn lijnen waarin de huid plooit en zal leiden tot een minder opvallend litteken. De ingreep vindt plaats onder een lokale verdoving. U heeft geen pijn tijdens de ingreep.
Nee, door middel van laserbehandeling doet het verwijderen van de moedervlek geen pijn. Het kan aanvoelen als een klein speldenprikje en na de behandeling voelt het wat branderig aan. Dat branderige gevoel zal binnen enkele uren weer verdwijnen.
Als de huisarts of dermatoloog bepaalt dat het om een mogelijk kwaadaardige moedervlek gaat, wordt verwijdering vergoed door de verzekeraar. Gaat het om een goedaardig plekje dat u vanwege cosmetische redenen toch wil verwijderen, dan moet u dit zelf betalen.
Een moedervlek kan ook door de huisarts worden verwijderd. Dit kost je dan ook 80 euro. Wanneer je dit laat doen door een specialist, ben je gemiddeld 410 euro kwijt.
De moedervlek kan klein zijn met een grootte (op volwassen leeftijd) - van onder de 1,5cm.Maar de moedervlek kan ook heel groot zijn met een grootte (op volwassen leeftijd) van meer dan 60cm. De moedervlekken kunnen ook in aantallen verschillen.
Er kunnen altijd nieuwe wratjes ontstaan, ook op de plek waar al behandeld is. - Bij het verwijderen van moedervlekken door de afschaafmethode kan een klein restje van de moedervlek achter blijven. Deze rest kan later weer wat gaan groeien en dan wordt de moedervlek weer zichtbaar.