Welke kruiden voor wat?

Lekker bij vlees
  • Eend: anijs, gemberpoeder, peterselie, salie.
  • Gehakt: basilicum, marjolein, rozemarijn, oregano, tijm.
  • Kalfsvlees: basilicum, citroenmelisse, kervel, marjolein, salie.
  • Kalkoen: basilicum, dille, marjolein, oregano, rozemarijn.
  • Kip: dragon, koriander, marjolein, nootmuskaat, oregano, paprikapoeder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Welke kruiden moet ik gebruiken?

Rode kool: gemberpoeder, kaneel en kruidnagel en laurier, ui, zwarte peper. Sperziebonen: bonenkruid en nootmuskaat, peterselie, selderij. Spinazie: basilicum en knoflook, dille, nootmuskaat, zwarte peper. Sla: bieslook en dragon, kervel, knoflook, peterselie, tijm.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tergooi.nl

Welke kruiden mogen niet bij elkaar staan?

Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dezaden.nl

Welke kruiden mag je niet mee koken?

Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zelfmaakrecepten.nl

Welke kruiden zijn lekker bij groenten?

GROENTE KRUIDEN EN OF SPECERIJEN AARDAPPELEN; Basilicum, bieslook, koriander, nootmuskaat, paprika, rozemarijn, selderij. ANDIJVIE; Bieslook, citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij, uien. ASPERGES; Bonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat. AUBERGINES; Basilicum, kervel, salie, rozemarijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ah.nl

Alles over kruiden & specerijen | Voedingscentrum

44 gerelateerde vragen gevonden

Wat past goed bij basilicum?

Gebruik en toepassing van basilicum

Het past goed bij knoflook, tomaten- en groentegerechten (zoals aubergines) en Italiaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn. Verder is het onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. De bladeren van citroenbasilicum passen goed in sauzen en bij kip.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op overkruiden.nl

Waar is rozemarijn lekker bij?

De smaak van van het kruid rozemarijn is mild, maar snel overheersend. Het is een oud keukenkruid, dat vooral in Italiaanse gerechten goed past. Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op overkruiden.nl

Welke kruiden moet je altijd in huis hebben?

Dit zijn de standaard kruiden en specerijen die onmisbaar zijn:
  • basilicum.
  • peterselie.
  • oregano (gedroogd geeft evenveel smaak als vers)
  • tijm.
  • paprikapoeder (keuze uit zoet of pittig)
  • kaneel (een zoetmaker voor je warme gerecht)
  • rozemarijn.
  • nootmuskaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Waarom mag basilicum niet meekoken?

Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikibooks.org

Welke kruiden zijn goed om af te vallen?

We zetten ze voor je op een rij:
  • Ginseng. Dit kruid wordt vooral gewaardeerd om zijn energiebevorderende werking. ...
  • Cayennepeper. Deze mooie rode peper geeft niet alleen kleur en pit aan je gerecht, maar helpt je ook in de strijd tegen de overtollige kilo's. ...
  • Kaneel. ...
  • Zwarte peper. ...
  • Paardenbloem. ...
  • Mosterd. ...
  • Kurkuma. ...
  • Gember.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op green-company.nl

Wat zet ik in mijn Kruidenbak?

  • Peterselie. Je kunt kiezen tussen platte peterselie en krulpeterselie. ...
  • Bieslook. Is een plant uit de lookfamilie, en dat proef je meteen. ...
  • Basilicum. De meest voorkomende variant is basilicum Genovese. ...
  • Tijm. Tijm is een laag groeiende plant die iets weg heeft van een struik. ...
  • Oregano. ...
  • Dille. ...
  • Citroenmelisse. ...
  • Koriander.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Hoe vaak moet je kruiden water geven?

Het belangrijkste om te onthouden is: kruiden pakken graag zelf water. Giet dus geen water op de aarde, maar maak een waterreservoir, zodat de wortels zelf het water kunnen opnemen. Hier zijn speciale handige potten voor. Check elke dag of de planten nog in een laagje water staan en vul zo nodig bij.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 24kitchen.nl

Waar Kruidenbak plaatsen?

Plaats je vierkantemeterbak op een zonnige plek

Zorg dus altijd dat je plantjes genoeg zonlicht krijgen. Een zonnige plek naast de keukendeur is ideaal, zo heb je je verse groenten en heerlijke kruiden altijd bij de hand. Plant hoge groenten of vrolijke klimmers aan de noordkant van je bak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op avevewinkels.be

Kan op alles kruidenmix?

Onze hersluitbare kruidenmixen hebben een sterke smaak en zijn perfect om te gebruiken in jouw keuken! Allemaal komen ze in een voordeelverpakking, waardoor je er super lang mee kan doen. De naam zegt het al: de 'Kan op alles – Mix' kan op alles! Deze kruidenmix is zo lekker dat je het straks overal overheen strooit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sterkindekeuken.nl

Welke kruiden gebruik je het meest in de keuken?

Deze 7 gedroogde kruiden zijn onmisbaar in de keuken:
  • Kaneel. Kaneel gebruik je door je smoothies, bananenbroden, cakes, koekjes, granola, alles. ...
  • Komijnpoeder. Ik vind komijn vooral lekker door Marokkaanse gerechten. ...
  • Peper. ...
  • Zout. ...
  • (Gerookte) paprikapoeder. ...
  • Gedroogde oregano. ...
  • Chilipoeder. ...
  • Basilicum.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op greengypsyspices.com

Welke kruiden combineren met gember?

Een verwarmend kruidenthee recept

Gember is verwarmend en werkt tegen misselijkheid. Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Geen wonder dat die twee zo goed samengaan in een kopje heet water. Kardemom doet een beetje denken aan de sauna, het ruikt fris en heeft een ontspannend effect.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedzaamensnel.nl

Is rauwe basilicum gezond?

Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:

Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deverseverleiding.nl

Wat doe je met oregano?

Oregano kun je zo gebruiken:
  • In combinatie met rozemarijn en salie.
  • In tomaten- of andere pastasauzen.
  • In stoofschotels.
  • In ratatouille of andere stoofgerechten met vruchtgroenten.
  • In marinades voor vlees en vis.
  • Bij gegrilde groenten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veggipedia.nl

Waar is basilicum allemaal goed voor?

  • Basilicum, een heilzaam kruid. ...
  • Basilicumthee een boost voor je gezondheid. ...
  • Basilicumthee bij astma, griep en bronchitis. ...
  • Basilicum goed voor de nieren. ...
  • Weg met stress dankzij basilicumthee. ...
  • Verlicht hoofdpijn op natuurlijke wijze. ...
  • Verbeter je spijsvertering. ...
  • Helpt bij ontstekingen zoals artritis en eczeem.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tipsvoorjou.com

Wat zijn de meest gebruikte kruiden?

Top 6 meest gebruikte kruiden
  • Munt. Munt groeit het best als de plant zich op natuurlijke wijze kan vermeerderen. ...
  • Rozemarijn. Groenblijvende rozemarijn kan het hele jaar door worden geoogst. ...
  • Salie. ...
  • Tijm. ...
  • Bieslook. ...
  • Oregano / Marjolein.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dutchqualitygardens.nl

Welke kruiden kun je gebruiken in plaats van zout?

In plaats van zout kun je bijvoorbeeld de volgende smaakmakers gebruiken:
  • verse kruiden zoals basilicum, peterselie en koriander.
  • gedroogde specerijen zoals (cayenne)peper, (gerookt) paprikapoeder en komijn.
  • gedroogde kruiden(mixen) die geen zout bevatten.
  • ui, knoflook, gember, Spaanse peper.
  • een beetje (balsamico)azijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidsnet.nl

Hoe kruidenpotjes opbergen?

Zet je de potjes gewoon rechtop in je keukenlade, schrijf dan met stift op het deksel wat erin zit. Dat bespaart je heel wat werk. Je kunt er ook een krijtsticker op kleven of de dekseltjes beschilderen met krijtverf. Een speciale kruideninzet voor je lade laat je toe om je kruiden horizontaal of schuin te bewaren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle.be

Waar kan ik tijm voor gebruiken?

Tijm kun je zo gebruiken:
  • In combinatie met bijvoorbeeld tomaat, komkommer, aubergine, paprika.
  • In combinatie met geroosterd vlees, gevogelte, wild, vis en groenten als spinazie.
  • In volkorenpasta met roergebakken spinazie en knoflook.
  • In een honingdressing voor op (gegrilde) sla.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veggipedia.nl

Wat doe je met bieslook?

Bieslook is een toegankelijk en veelzijdig kruid. Bieslook is heerlijk door zuivelspread als broodbeleg, maar je kunt het ook gebruiken: Bij aardappelen, rauwkost, komkommer, kool, vis, ei, soep, ragout. Op een omelet met kastanjechampignons en (rauwe) ham.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veggipedia.nl

Wat kan ik met salie?

Het kruid wordt gebruikt in vulling voor gevogelte, lams- en varkensvlees, salades, soepen en eiergerechten. In de Amerikaanse keuken snippert men het door de aardappelpuree. De bloemen kunnen in de sla gebruikt worden. (Gedroogde) salie is ook wel onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op overkruiden.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Welk brood is het lekkerst?
Volgende artikel  
Is Kroatië mooi?