'Sommige producenten beletten dat de supermarkten in het buitenland aankopen. Btw maar vooral accijnzen zijn soms hoger in België. En de supermarktbedrijven in België hebben een hogere marge dan die in Duitsland en Frankrijk', somt Van Herreweghe andere factoren op.
Uit een steekproef bij twee Jumbo-supermarkten blijkt dat boodschappen bij onze zuiderburen veel goedkoper zijn. Vooral het verschil bij de huismerken is groot. Dat is opvallend, want die komen uit dezelfde fabriek en ook uit hetzelfde distributiecentrum in Veghel.
Wie boodschappen doet in België is een stuk goedkoper uit. Vooral het prijsverschil bij de huismerken van de Jumbo is fors, terwijl het dezelfde artikelen, uit dezelfde fabriek en uit hetzelfde distributiecentrum zijn. De belangrijkste reden blijkt de stevige concurrentie die de Brabantse supermarktketen heeft.
Op basis van een prijsvergelijking van 438 identieke producten – hoofdzakelijk merkproducten – blijkt Colruyt nog steeds de goedkoopste supermarkt van Vlaanderen, 15% goedkoper dan het gemiddelde. De marktleider wordt wel op de hielen gezeten door uitdager Albert Heijn, die 13% goedkoper is dan het gemiddelde.
Ook Duitsland, waar levensmiddelen gemiddeld 5% goedkoper zijn dan in België is populair. Voor zuiverproducten loopt het prijsverschil in Duitsland zelfs op tot 25% en ook alcoholische dranken zijn in Duitsland beduidend goedkoper. In Frankrijk zijn niet-alcoholische dranken dan weer 11% goedkoper dan bij ons.
Ook verse vis, aardappelen, fruit en groenten zijn over het algemeen goedkoper in België. En vlees is hier 8 procent goedkoper dan in Frankrijk en 38 procent goedkoper dan in Duitsland.
Lidl maakt 250 producten goedkoper met 3 tot 34 procent. De supermarktketen wijst naar de dalende grondstoffenprijzen, al speelt allicht ook de grote concurrentie in België. De prijsdalingen variëren van product tot product. Sommige worden enkele procenten goedkoper, andere een pak meer.
Welkom!
In België zijn de prijzen van hotels en restaurants gemiddeld 17 procent hoger dan het Europees gemiddelde.
De duurste supermarkt is uiteindelijk, gebaseerd op deze producten, de Belgische Delhaize met 31,02 euro.
Toch zijn boodschappen bij Jumbo en Albert Heijn in België vaak goedkoper dan bij de Nederlandse winkels. De verschillen zijn groot, een zak diepvriesbloemkool is bijvoorbeeld twee euro goedkoper en voor een fles shampoo betaal je drie euro minder in België.
De goedkoopste boodschappen doe je in Oost-Europa. In Noord-Macedonië liggen de prijzen veertig procent lager dan gemiddeld in de EU. Andere landen waar de boodschappen goedkoop zijn, zijn Roemenië, Polen, Turkije en Bulgarije.
Is België duur? Ons land staat op plaats 22 van de duurste landen om te wonen. Dat kan je wel eens in je portemonnee voelen. Toch is het hier bijna 50% goedkoper om te leven dan in het duurste land ter wereld.
In België lagen de prijzen gemiddeld 6% hoger dan in Nederland. In Duitsland blijkt vis het duurst. Verse vis is over het algemeen goedkoper bij ons.
Voeding en niet-alcoholische dranken zijn in België juist stukken duurder: 12% boven het EU-gemiddelde. Daar staat tegenover dat alcoholische dranken en tabak er juist weer veel goedkoper zijn: 96% van de gemiddelde Europese prijs.
Populaire producten die Belgen graag bij zich hebben zijn Zwan worstjes, Côte d'Or chocolade, speculaas, koekjes van Jules Destrooper en uiteraard Belgisch bier. Chocolade staat zelfs wekelijks op het menu. Onmisbaar zijn de sauzen van Devos Lemmens, en dan voornamelijk mayonaise, pickles en mosterd.
Stoofvlees met frieten
Jullie bevestigden het nog maar eens: het favoriete gerecht van de Belgen is stoofvlees met frieten. Een klassieker die altijd even goed smaakt.
Typisch Belgische voedingsmiddelen zijn brood, graanproducten, aardappelen, bloemkool, witloof, spruitjes, boter, eerder vlees dan vis, varkensvlees, sauzen, speculaas, Brusselse en Luikse wafels, Luikse siroop (perenstroop) en 'filet américain' (rauwe tartaar) als broodbeleg.
Kaas Over kaas gesproken, die is ook heel wat goedkoper in België! Zo betaal je voor de jonge 48+ kaas 2.99€ in de Albert Heijn België. Terwijl je voor precies hetzelfde product en in dezelfde winkel in Nederland er 3.95€ voor betaalt.
Benzine en diesel worden duurder in België: dit is het verschil nog met onze prijzen. Veel Brabanders weten de weg naar tankstations over de grens nog altijd te vinden. De Nederlandse brandstofprijzen zijn flink gestegen de afgelopen maand, maar ook bij de zuiderburen betaal je meer voor een litertje diesel of benzine.
Wie producten van een huismerk koopt in de supermarkt, is daar bij ALDI net zo veel geld aan kwijt als bij Albert Heijn. Dat concludeert de Consumentenbond, die keek naar de prijzen van ruim honderd 'basisproducten' bij de veertien grootste ketens in ons land.
De prijzen van Delhaize liggen vandaag 10% boven het gemiddelde. Ook Carrefour verhoogde zijn prijzen, maar minder dan Delhaize. Opmerkelijk is dat bij Carrefour de prijzen bij de hypermarkten meer stegen dan bij de Express- en Market-winkels.
Al bij al zijn de grootste prijsverschillen te vinden tussen Luxemburg-Stad en de Belgische steden Bastenaken en Aarlen. Luxemburg is voor alle productcategorieën goedkoper en is in het algemeen liefst 12procent voordeliger dan de twee Waalse steden.
Lidl is goedkoper dan Aldi. Lidl is namelijk 3% goedkoper dan gemiddeld. Aldi scoort lager, namelijk 1% onder het gemiddelde. Als je goedkoper je boodschappen wilt doen, kun je dus beter naar Lidl gaan.