Bent u op dat moment nog ziek, en is uw zwangerschapsverlof nog niet ingegaan? Dan krijgt u een Ziektewet-uitkering totdat uw zwangerschapsverlof ingaat. U krijgt dan een zwangerschapsuitkering. Wij trekken het aantal dagen dat u ziek bent in de flexibiliseringsperiode af van uw verlofperiode na de bevalling.
Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kunt u recht hebben op een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. De opbouw van uw vakantiedagen loopt door. Bij ziekte rond zwangerschap of bevalling kunt u een ziektewetuitkering krijgen. Uw werkgever mag u niet ontslaan omdat u zwanger bent.
Bent u ziek na de laatste dag van uw zwangerschaps- en bevallingsverlof, maar niet door uw zwangerschap of bevalling? En is de ziekteoorzaak dezelfde als die voor uw zwangerschap? Dan tellen de ziekteperiodes voor en na het verlof als 1 ononderbroken periode. Uw Ziektewet-uitkering loopt gewoon door.
Word je tijdens je zwangerschap ziek, geef dit dan op de normale manier door aan je werkgever. Heeft je ziekte te maken met je zwangerschap, bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of bekkeninstabiliteit, dan hoor je dat te melden bij je werkgever.
Als u zwanger bent, heeft u recht op samen minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u het verlof laat ingaan.
De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.
Zwangeren hebben meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19 (en zwangerschapscomplicaties te ontwikkelen). Hierdoor hebben zij meer kans om in het ziekenhuis of op de intensive care terecht te komen. Vaccinatie met een m-RNA vaccin tijdens de zwangerschap is veilig, effectief en voor zwangeren van groot belang.
Ziekte tijdens zwangerschapsverlof
Kan uw werkneemster na haar zwangerschapsverlof nog niet aan het werk? Als de ziekte het gevolg is van de zwangerschap of bevalling, kan zij een Ziektewetuitkering krijgen. Zij moet zich wel ziek melden bij u. Als werkgever vraagt u voor haar de Ziektewetuitkering aan.
U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.
U hebt recht op 15 weken moederschapsverlof. Bij de geboorte van een meerling bedraagt het moederschapsverlof in principe 17 weken, maar het kan worden verlengd tot 19 weken. Een aantal dagen moeten voor de bevalling worden opgenomen: dit is het prenataal verlof.
Is griep schadelijk tijdens de zwangerschap? Het hebben van griep is meestal niet schadelijk voor je zwangerschap en ongeboren baby. Vertrouw je het niet of heb je een paar dagen achter elkaar koorts of is de koorts meer dan 38,5 graden, ga dan naar je huisarts. Hoge koorts kan bijvoorbeeld vroegtijdig weeën opwekken.
Het wettelijk ouderschapsverlofrecht is onbetaald. Daarover bouwt u dan ook geen vakantie op. Soms hebben werkgevers en werknemers (deels) doorbetaald ouderschapsverlof afgesproken.
Kan ik ontslagen worden tijdens mijn zwangerschap? Tijdens uw zwangerschap geldt een opzegverbod. Uw werkgever mag u dan niet ontslaan. Dit duurt tot 6 weken na uw zwangerschapsverlof.
afhankelijk van de situatie kunt u maximaal 10 weken extra bevallingsverlof krijgen. Er geldt wel een week 'eigen tijd', omdat het niet ongebruikelijk is dat een kind na de geboorte een korte periode in het ziekenhuis verblijft. Kijk op de website van het UWV hoe u dit extra bevallingsverlof berekent.
Meestal gebeurt dit rond de 20e week, onder invloed van het hormoon Relaxine dat wordt aangemaakt. Bij sommige vrouwen worden de banden zo onnatuurlijk week, dat ze moeite krijgen met lopen. Soms zelfs zo erg, dat ze niet meer kunnen traplopen, of, erger, in een rolstoel belanden.
Als je zwanger bent en daarna, kun je niet verplicht worden om in de nachtdienst te werken. Dat geldt tot 6 maanden na je bevalling. De Arbeidstijdenwet spreekt van een nachtdienst als er meer dan één uur wordt gewerkt tussen 0.00 uur 's nachts en 6.00 's ochtends.
Jij bepaalt zelf wanneer je op je werk vertelt dat je zwanger bent. Er geldt wel één voorwaarde: je moet op zijn laatst 3 weken voordat je zwangerschapsverlof begint, je werkgever informeren. Let op: Het is verstandig om je werkgever eerder te informeren, bijvoorbeeld nadat je 3 maanden zwanger bent.
Vrouwen die nachtdiensten werken, hebben mogelijk een verhoogd risico op een miskraam. Dat is de conclusie van een groot Deens onderzoek onder ziekenhuismedewerkers dat op 25 maart gepubliceerd werd.
Tijdens de zwangerschap en na de bevalling kunnen problemen en ziektes optreden die invloed hebben op de belastbaarheid van de vrouw, ook in het werk. De zwangere of pas bevallen vrouw krijgt van de bedrijfsarts het advies haar werk- of werktijden aan te passen.
Ongeacht hoe slecht een zwangere zich voelt als ze verkouden is, haar baby is veilig beschermd tegen het virus. Hoge koorts, aanhoudend hoesten en tekenen van een echte griep zijn echter een gegronde reden om uit veiligheid een arts te raadplegen.
Grotere kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht
Daarnaast is er door COVID-19 een hoger risico op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Dit geldt vooral voor moeders die erg ziek waren door corona of die al een andere ziekte hadden. Door de vroeggeboorte hebben deze kinderen meer zorg nodig.
Tot 23-03-2022 zijn in totaal 9746 meldingen gedaan van zwangeren met een bewezen COVID-19 infectie. In de periode 1 maart 2020 tot 1 mei 2021 (alle zwangeren met een positieve PCR of antigeen-test) zijn 9315 meldingen gedaan.
Uw zwangerschapsverlof gaat in tussen 6 en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt zelf op welke dag u het verlof binnen deze periode laat ingaan. Vervolgens vraagt u de zwangerschaps- en bevallingsuitkering aan 4 tot 2 weken voor uw eerste verlofdag.
U kunt met zwangerschapsverlof vanaf 10 weken voordat u bent uitgerekend. U moet uiterlijk 8 weken voordat u bent uitgerekend met verlof. Uw zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van uw bevalling. Het begin van uw verlof berekent u door vanaf de dag na uw uitgerekende datum 8 tot 10 weken terug te tellen.
Als de 9 weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 erbij komt, komt het (deels) betaalde partnerverlof op 15 weken. Moeders hebben op dit moment 16 tot 20 weken betaald zwangerschapsverlof en vanaf 1 augustus 2022 komen daar 9 weken deels betaald ouderschapsverlof bij.