Als je de pasta met saus samen invriest, dan kunnen de ingrediënten van de saus ervoor zorgen dat de ingevroren portie een stuk minder lang houdbaar is. De gemiddelde houdbaarheid van pasta in de vriezer ligt tussen de 1 tot 3 maanden.
Pasta invriezen: hoe verpakken? Als je pasta hebt bereid en nog restjes over hebt, dan is het mogelijk om deze restjes in te vriezen. Laat de pasta afkoelen tot kamertemperatuur en verdeel de pasta vervolgens in diepvriesbakjes in kleine eenpersoonsporties.
Hoe moet je ingevroren pasta ontdooien? Je kunt pasta rustig in de koelkast laten ontdooien en vervolgens opwarmen. Wij adviseren om het proces van ontdooien achterwegen te laten en het direct in de magnetron of pan op te warmen.
In de koelkast kun je verse pasta twee, drie dagen bewaren, in de diepvries ongeveer een maand. Het is aan te bevelen om de verse pasta te koken voordat je hem invriest; dan blijft hij lekkerder en beter hanteerbaar.
Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen. Heb je alleen gekookte pasta over? Voeg dan weer een lepeltje olijfolie toe om het plakken te voorkomen.
Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
Roomsaus invriezen is goed mogelijk zolang de saus niet te lang op kamertemperatuur is geweest en daarna snel in de vriezer is geplaatst. In de vriezer kun je de roomsaus ongeveer 3 maanden bewaren.
Als je haast hebt, kun je de bevroren pasta in een pan met kokend water doen en meteen koken. Het belangrijkste is dat je de pasta niet langer dan 1-2 uur op kamertemperatuur laat staan. Bacteriën gedijen goed bij kamertemperatuur, en die maken je eten snel onveilig.
Macaroni invriezen is natuurlijk mogelijk, zolang je het maar goed laat afkoelen. Daarbij maakt het verder niet veel uit of je gekookte kale macaroni in wilt vriezen, of een compleet gerecht. Dus met kaas en saus, het kan allebei.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Pastasaus bewaren
Niet iedere saus kun je even lang in de vriezer bewaren. Klassieke Italiaanse sauzen zoals de (zelfgemaakte) bolognesesaus kun je doorgaans 3 maanden invriezen, mits je na bereiding de saus direct en volgens het stappenplan invriest.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Pastasaus kun je ingevroren ongeveer 3 maanden bewaren. Ontdooide pastasaus kun je twee dagen in de koelkast bewaren, maar direct gebruiken is beter voor de smaak.
Niet alles is 100% geschikt om in te vriezen. Sommige producten drogen uit of veranderen van structuur. Dat zegt overigens niet dat je het niet meer kunt eten. Het appetijtelijke aanzicht van sommige producten kan soms achteruit gaan en de smaak ervan kan veranderen.
Mag je gerechten met crème fraîche invriezen? Wil je pasta of een ovenschotel met crème fraîche in de diepvries bewaren? Dat is mogelijk zolang het verse ingrediënten bevat die constant op lage temperatuur luchtdicht wordt bewaard.
Je kunt alle soorten saus invriezen, maar sommige zijn minder geschikt omdat ze schiften. Schiften is het proces waarbij stoffen van elkaar scheiden door bijvoorbeeld extreem lage temperaturen.
Meng de pasta 's avonds al met alle saus (dat moet sowieso, als je pasta wilt eten als een echte Italiaan) en bewaar alles in de koelkast. Dan kun je de volgende dag lekker koude pasta prikken. Noedels zijn eigenlijk een beetje het Aziatische zusje van de pasta die het koud ook bijzonder goed doen.
Pasta bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat pasta vezels, eiwitten, B- vitamines en mineralen. Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel.