Escargot (Frans voor slak) is gekookte land- of zeeslak, een specialiteit uit de Franse keuken dat in de loop van de tijd in Nederland en België een exclusieve lekkernij geworden is.
Slow Escargots kweekt drie soorten slakken, waaronder de wijngaardslak. Deze grote slak is over het algemeen de bekendste escargot. Slow Escargots kweekt daarnaast ook de segrijnslak en diens grotere broer: de grote segrijnslak. Nog even over de voordelen van het eten van slakken.
Lekker en gezond gaan niet altijd samen, maar heb je al eens aan escargots gedacht? Escargots bevatten hoofdzakelijk eiwit en nauwelijks vet. Slakkenvlees is zeer gezond en voedzaam te noemen, het bevat vele essentiële aminozuren en is licht verteerbaar.
Escargots (letterlijk: slakken) is een Frans voorgerecht, waarbij gekookte slakken op traditionele wijze worden geserveerd in de schelp, gebakken in de oven met knoflookboter.
En om de boterige lekkernij uit z'n schelp te halen gebruik je het beste een slakkentang. Door de speciale vorm van de tang wip je escargot er zo uit. Handig! Zonder slakkenpan en -tang kom je ook een heel eind hoor, maar voor fervente escargot-eters is het wel fijn deze gadgets in huis te hebben.
Escargots bevatten hoofdzakelijk eiwit en nauwelijks vet. Slakkenvlees is zeer gezond en voedzaam te noemen, het bevat vele essentiële aminozuren en is licht verteerbaar. Ook is het rijk aan mineralen zoals magnesium, koper en jodium.
Van nature heeft de slak een vrij neutrale 'aardse' smaak. Deze smaak is het beste te vergelijken met de smaak van een paddenstoel. Niet met de smaak van een witte, steriel gekweekte champignon, maar de vergelijking met een mooie, langzaam gegroeide bospaddenstoel is zeker op zijn plaats.
Escargots en slakken: fopperij
Hij is mals, zacht en smakelijk, en is levend of als conserve in potten en blikken te koop. Voor niet-kenners is het oppassen geblazen. Die laten zich gemakkelijk foppen door de in Afrika en Azië gekweekte Achantines.
Escargot (Frans voor slak) is gekookte land- of zeeslak, een specialiteit uit de Franse keuken dat in de loop van de tijd in Nederland en België een exclusieve lekkernij geworden is.
Escargot wordt dan gegeten door met een typische 'slakkentang' een huisje klem te houden en met een smalle vork het vlees uit het huisje te halen. In Nederland is dit gerecht meestal slechts een voorgerecht, en wordt het in het algemeen gegeten met (stok)brood.
De wijngaardslak is ook wel bekend onder zijn Franse naam, de Escargot de Bourgogne. Het verhaal gaat dat de slak in z'n huidige bereidingswijze voor het eerst is opgediend aan tsaar Alexander I toen die in 1814 Frankrijk bezocht na zijn overwinning op Napoleon.
Verwijder de ingewanden, zodat je enkel het spierweefsel overhoudt. En altijd bakken of koken: eet de slakken zeker niet rauw op." Want ook al is een slak zelf niet giftig, wat op zijn menu staat kan voor ons wél giftig zijn. Daarom moet je slakken eerst laten 'ontslakken'.
De slakken die het vaakst op het menu staan, zijn de gewone wijngaardslak, de segrijnslak en de 'Franse' wijngaardslak. De meeste van deze slakken komen voor in Frankrijk en worden daar gevangen. Daarom worden slakken vooral in Frankrijk gegeten.
Van nature heeft de slak een vrij neutrale 'aardse' smaak. Deze smaak is het beste te vergelijken met de smaak van een paddenstoel. Niet met de smaak van een witte, steriel gekweekte champignon, maar de vergelijking met een mooie, langzaam gegroeide bospaddenstoel is zeker op zijn plaats.
Hoeveelheid eiwit in slakken:
3,2 gram. in 1 groot (20 gram)
Hoe lang is dat houdbaar? Levende slakken zijn circa veertien dagen houdbaar in de koeling tussen vier en zeven graden Celsius.
Naaktslakken kun je ook eten, maar ze schijnen erg vies te zijn. En je moet slakken zeker nooit rauw eten, er kunnen levensgevaarlijke parasieten in zitten. Uit de oven of de pan, met bijvoorbeeld boter en kruiden (hier een smakelijk recept), zijn ze ook een stuk lekkerder.
Een naaktslak (zoals de grote aardslak) kan twee tot drie jaar oud worden en overwintert. Met onze huidige weersomstandigheden zijn er zelfs exemplaren die 20 cm lang kunnen worden! Bij strenge vorst kunnen veel naaktslakken sneuvelen. Slakken zijn hermaphrodiet.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Indien je in Bourgogne wil blijven, is een pittige Bourgogne aligoté een betere combinatie. Maar deze suggesties werken beter: een gerijpte witte Hermitage of Châteauneuf-du-Pape, een witte Douro of Dão uit Portugal.
Volgende stap bij het slakken bereiden is het blancheren van de escargots. Het kokende water doodt de nog slapende escargots meteen. Met een vorkje kunnen de slakken vervolgens uit hun huisje worden gehaald.
In Marokko eten ze gekookte slakken en de bouillon daarvan als soep." Toub ziet de slak in de toekomst ook in de Nederlandse keuken. "Meer eetculturen worden gewoner in Nederland, ook insecten eten.Als het aanbod groot is, zoals dat van Marokkaanse slakken, worden aanbieders creatief en kunnen zij een vraag creëren."
De wijngaardslak is een bewoner van warme streken en komt voor in kalkrijke gebieden die voorzien zijn van vegetatie maar niet te dicht begroeid zijn. De slak is herbivoor en leeft van verschillende soorten planten, waarvan uiteenlopende plantendelen worden gegeten.
Zet ze in een bakje met papier, vanaf het moment dat hun uitwerpselen wit zijn, zijn hun darmen leeg. Verwijder de ingewanden, zodat je enkel het spierweefsel overhoudt. En altijd bakken of koken: eet de slakken zeker niet rauw op."
Slakken hebben net zoals wij een mond. Voorop die mond hebben ze een soort flapjes, waarmee ze kunnen ruiken en hun voedsel selecteren. Daarnaast hebben ze kleine extra tasters iets boven de mond waarmee ze kunnen proeven en voelen en boven op hun kop zitten de ogen op weer een ander paar tasters.