Gekneusde pols verbinden
Houd je niet van tapen? Dan kun je jouw gekneusde pols ook verbinden. Dit krijg je gemakkelijk voor elkaar met een polsbandage of polsbrace. Je schuift ze zo over je gewricht heen en ze bieden je de hele dag door steun.
Wikkel gelijkmatig over de voet, de enkel, hiel en een deel van het onderbeen. Laat de tenen zichtbaar. Breng de zwachtel in tegengestelde richting van de verzwikking aan.Is de enkel aan de rechterkant dubbelgeklapt, wikkel dan dus linksom.
Na het verstuiken van de pols, moet u de pols meteen koelen met een ice-pack. Zorg ervoor dat u deze in een theedoek wikkelt om te voorkomen dat de huid bevriest. Zo nodig kunt u bij pijn een pijnstiller nemen, zoals paracetamol. Bij een verstuikte pols is vaak geen behandeling nodig.
Klachten en symptomen
Pijn is bij een SL scheur een van de meest voorkomende symptomen. De pijn bevindt zich ter hoogte van het Scraphoid. Vooral bij opdrukken, wringen en (zwaar) belasten van de pols ervaart men pijn. Daarnaast is er vaak een hoor- en voelbare 'klik' in de pols aanwezig.
Een overbelaste pols kun je het best behandelen door het gewricht voldoende rust te geven. Daarnaast is het zaak om de polsblessure direct te koelen met ijs. Dit vermindert de zwelling en verdooft het de pijn.
Wanneer het drukverband zodanig knelt dat uw vingers of tenen: dikker worden, verkleuren, kouder worden, tintelen, pijnlijk gespannen of gevoelloos worden, ook na een periode van rust en hoogleggen, dan moet u het drukverband opnieuw, maar iets minder strak, verbinden.
Om een verband op zijn plaats te houden, fixeer je dit vaak aan de uiteinden. Bijvoorbeeld door het te omwikkelen met tape. Dit kan op vrijwel elke plek. Ook kun je een verbandklemmetje gebruiken.
Een heftig bloedende wond moet u minstens 3 minuten constant afdrukken. Deppen of vegen helpt niet om de bloeding te stoppen. Zit de wond aan uw arm of been? Probeer de wond dan te verbinden en houd uw arm of been daarna omhoog.
De synthetische watten zorgen voor een goede drukverdeling en hebben als doel om verdere zwelling te voorkomen. Synthetische watten zijn ook geschikt voor het aanleggen van een wonddrukverband dankzij de veerkrachtige en lucht- en vochtdoorlatende eigenschappen.
'Als iemand hartfalen heeft, dan heeft het hart minder pompkracht. Hierdoor kan iemand kortademig of benauwd raken, want er wordt extra vocht vastgehouden', legt Melis uit. 'Wanneer je twee benen met oedeem zwachtelt, gaat het vocht omhoog, richting het hart. Dit kan soms wel tien liter vocht zijn.
Door te zwachtelen met een bepaalde druk wordt de bloedafvoer vanuit de benen naar het hart bevorderd. Hierdoor ontstaat een vermindering van de druk in de bloedvaten. En vermindering van vocht in de benen. Dit leidt tot een betere doorbloeding van de huid.
Dit komt vaak door een ongeluk, val of stoot. De oorzaak van een verstuikte pols is het oprekken of scheuren van de banden die de botten in het polsgewricht bij elkaar houden. Dit komt vaak door een ongeluk, val of stoot.
U kunt 1 of meer van deze klachten hebben: U heeft pijn in de pols of onderarm. U heeft geen kracht meer in uw hand of vingers. U kunt uw hand en pols niet meer gebruiken.
Mogelijke oorzaken van pijn in de pols
Dit kan zijn door gewrichtsslijtage (artrose), peesontsteking, een vernauwing in de carpale tunnel (carpaal tunnelsyndroom) of in de groef van Guyon, evenals irritatie van de peesaanhechting, vernauwing van een ringband en cysten (ganglion).
Moet je een pleister plakken, zorg er dan voor dat de kans zo klein mogelijk is dat deze aan de wond vast gaat kleven. Plak een pleister altijd met het wondkussen goed over de wond.Zorg er ook voor dat de wond goed droog is voordat je de pleister plakt.
De vijf soorten spiraalveren. Er bestaan vijf soorten spiraalvormige veren. Iedere soort spiraalveer heeft een andere toepassing. De vijf soorten spiraalveren zijn: constante pitch spiraalveren, conische spiraalveren, barrel spiraalveren, zandloper spiraalveren en spiraalveren met variabele windingen.
Aan de bovenzijde van het verband bevindt zich een antidoorleklaag, die het vocht binnen het verband houdt, waardoor doorlekken wordt voorkomen. De bovenzijde van het verband is voorzien van een blauwe streep, waardoor het duidelijk is welke zijde op de wond wordt gelegd.
Het drukverband drie dagen laten zitten. Gebruik de draagdoek de eerste drie dagen. Deze draagdoek mag 's nachts af. Leg uw arm 's nachts op een kussen om zwelling te voorkomen.
Wondsnelverband plat
Houdt het geblesseerde lichaamsdeel in een comfortabele stand voor het slachtoffer. Breng rondom de wond, kneuzing of verstuiking een laag watten aan. Dit zorgt ervoor dat de druk beter wordt verdeeld. Leg vervolgens op de watten een zwachtel aan.
Om verdere zwelling rondom de enkel te voorkomen, moet u het drukverband tot het eerstvolgende polikliniekbezoek laten zitten. Het verband mag niet nat worden.
Geef uw pols voldoende rust, zodat de zwelling sneller geneest. Ontstekingsremmende medicijnen verminderen bovendien de pijn en de zwelling. Daarbij kan de fysio uw overbelaste pols masseren, mobiliseren en vervolgens intapen voor extra rust wat de genezing bevordert.
Als het gips eraf gaat is het belangrijk om een paar keer per dag hand- en polsoefeningen te doen. Daardoor herstelt uw pols zo snel mogelijk. Het herstel duurt gemiddeld drie maanden, maar kan in ernstige gevallen zes tot twaalf maanden duren.