Druiven kun je op een koele plek 2 tot 4 dagen bewaren. De in de koelkast zijn de vruchten een week houdbaar. Je kunt de druiven dan het beste op een bord leggen.
Druiven. Druiven groeien ook in gematigde gebieden en kunnen het best heel koud bewaard worden. Ze blijven in de koelkast 7 dagen goed, in plaats van 3 tot 4 dagen er buiten. Bewaar ze in een papieren zak of leg ze op een bord.
Bewaar druiven in een papieren zak, de verpakking of leg ze op een bord. Druiven kun je langer bewaren door ze aan de tros te laten zitten. Zorg dat ze niet vochtig worden. Druiven kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje, verwijder wel mogelijke pitten voor invriezen.
Druiven leveren weinig vitamine C, maar wel veel voedingsvezel en kalium. Druiven staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Fruit geeft veel voordelen voor de gezondheid. Er zijn druiven verkrijgbaar met de duurzaamheidstopkeurmerken Europees biologisch, EKO, Demeter en On the way tot PlanetProof.
Op een koele plek kun je druiven 2 tot 4 dagen bewaren. In de koelkast zijn ze een week houdbaar. Leg ze daar bij voorkeur onafgedekt op een bord. In de diepvries kun je druiven in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 8-10 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Druiven bereiden & bewaren
Je kunt druiven 3 tot 4 dagen op een koele plek bewaren. In de koelkast blijven ze ongeveer een week goed. Leg ze daar bij voorkeur onafgedekt op een bord.
Van vers fruit krijgt men in de regel geen alcoholpromillage. Dit gebeurt alleen bij het eten van gefermenteerd (een beetje verrot) fruit. Hierdoor kunnen wij u niet zeggen hoeveel druiven iemand gegeten moet hebben om een promillage van 0,2 te krijgen.
Vooral door het hoge suikergehalte wordt men vaak geadviseerd om geen druiven te eten wanneer men een dieet volgt of wanneer men wil afvallen. Wanneer deze adviezen worden gegeven, wordt er echter niet stil gestaan bij de gezonde voedingstoffen die volgens voedingsdeskundigen de druiven bevatten.
Als je er veel te veel zou eten wel, maar dat geldt voor alle voedingsmiddelen. Alles met mate! Een portie druiven of ander fruit bevat veel minder calorieën en een stuk meer gezonde voedingsstoffen dan snoep, koekjes en andere snacks. Het is een gezond tussendoortje waar je echt niet zo maar van zult aankomen.
Druiven hebben een laxerende werking. Wie gedurende een bepaalde tijd veel druiven eet, kan de darmen en de galblaas schoonmaken. De stoelgang wordt er dus mee op gang gebracht.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Druiven kun je op een koele plek 2 tot 4 dagen bewaren. De in de koelkast zijn de vruchten een week houdbaar. Je kunt de druiven dan het beste op een bord leggen.
In de koelkast: Ja, wie bananen op de goede manier wil bewaren, kan ze rustig in de koelkast leggen. Dat moeten dan wel rijpe vruchten zijn omdat ze in zo'n koele omgeving niet meer verder rijpen.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Bewaar mandarijnen liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15°C), donkere plaats. Dan zijn ze 5 tot 10 dagen houdbaar. Mandarijn is ideaal om zo uit het vuistje te eten als tussendoortje. Partjes mandarijn kun je ook goed gebruiken in een salade of in een fruitwrap.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Behalve dat witte en rode druiven ieder een andere kleur hebben, verschillen ze ook iets in voedingswaarde. Ook al is dit niet een groot verschil, rode druiven bevatten net iets meer vitamine C, magnesium, calcium en vezels dan witte druiven.
Eet gerust een portie druiven per dag tijdens het afvallen. Druiven zijn erg gezond. Ze bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen, voldoende vocht en weinig calorieën. Maar let op: Hoewel je druiven kunt eten wanneer je gewicht wilt verliezen, is het wel verstandig om genoeg te variëren met voeding.
Mee-eten – maar dan ook echt
Om ervoor te zorgen dat ons organisme de waardevolle ingrediënten van de druivenzaden kan gebruiken, moeten ze bij het eten wel worden doorgebeten, want anders passeren ze de darm onbenut. Eet je liever pitloze druiven? Geen probleem, ook die voorzien je van vitaminen en mineraalstoffen.
Geniet van je druiven.
Je kunt ze uit de vriezer halen en zo opeten. Maar als je wat inventiever wilt zijn, kun je deze manieren proberen om je bevroren druiven te eten: Gebruik ze als ijsblokjes in een verfrissend glas water, of als decoratie in een cocktail. Doe ze in de yoghurt.
Druiven en aardbeien kun je heel invriezen. Je kunt ze bijvoorbeeld bevroren als ijsklontjes gebruiken in dranken, maar ook ontdooien en gebruiken in de yoghurt of smoothie.
Soms eten ze er zoveel van, dat de bessen gaan gisten in hun maag. Daarbij wordt alcohol gevormd als bijproduct en het resultaat is een dronken spreeuw, merel, zanglijster, kramsvogel of koperwiek.